LIFESTYLE

Τηλεοπτική πρεμιέρα για τον Άκη Πετρετζίκη στο Ηράκλειο: Πού πήγε - ποιους συνάντησε - τί δοκίμασε!

Για ρακή, λαούτο και παραδοσιακές νοστιμιές στην Κρήτη, ο γνωστός σεφ!

aa

Από το Ηράκλειο Κρήτης ξεκινά το γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη. Η γευστική… ταξιδιωτική εκπομπή του γνωστού σεφ «Akis’ Food Tour» κάνει πρεμιέρα για εφέτος το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στις 20:45 στον ALPHA, φέρνοντας με την επιστροφή της στις τηλεοπτικές μας οθόνες μια αντισυμβατική – και κυρίως νόστιμη – περιπέτεια!

Image
aa


 Ο Άκης Πετρετζίκης ξεδίπλωσε τον χάρτη τής Κρήτης με ανυπομονησία, βρίσκοντας ωραίες διαδρομές προς τα χωριά του Ηρακλείου, για να φανταστεί τις γεύσεις και τις ιστορίες που τον περιμένουν. Οι βαλίτσες του ήταν σχεδόν άδειες, καθώς ήξερε πως οι Κρητικοί θα τις γεμίσουν με καλούδια, καλή καρδιά και συνταγές που κουβαλούν αιώνες παράδοσης.

Από το Αρκαλοχώρι με το περίφημο εφτάζυμο ψωμί, το Θραψανό και την τέχνη της αγγειοπλαστικής, το Χαρασό Χερσονήσου με τους ελαιώνες και τους βοτανόκηπούς του, την παραθαλάσσια Λυγαριά με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, λύρα, λάουτο και ρακή, τα καταγάλανα νερά της Αγίας Πελαγίας, αλλά και τη Μητρόπολη Μεσαράς, με τις ξακουστές πατάτες και τις ζουμερές φράουλες.

Πρώτος σταθμός του το Αρκαλοχώρι, όπου αναζητά τη συνταγή του περίφημου εφτάζυμου ψωμιού που περνά από γενιά σε γενιά. Για καλή του τύχη συναντά την τρυφερή και αεικίνητη γιαγιά Αγγέλα που τον φιλοξενεί στην κουζίνα της και μοιράζεται μαζί του τα μυστικά της μαγειρικής της.

Στη συνέχεια, ο Άκης φτάνει στο Θραψανό — ένα χωριό που εδώ και αιώνες κρατά στα χέρια του την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Ο Άκης παρακολουθεί και συμμετέχει σε αυτή την τελετουργία δημιουργίας, όπου η γη μεταμορφώνεται σε τέχνη, ενώ στην πλατεία του χωριού γνωρίζει τους άξιους ψήστες του Πολιτιστικού Συλλόγου και γεύεται το περίφημο χοιρινό στο πήλινο που ψήνεται στον ξυλόφουρνο.

Image
as

Στο Χαρασό Χερσονήσου βυθίζεται στην καρδιά ενός πανέμορφου βιολογικού και βιοδυναμικού αγροκτήματος, όπου η γη καλλιεργείται με φροντίδα και όραμα, επαληθεύοντας απόλυτα τη φιλοσοφία «από το αγρόκτημα στο τραπέζι». Ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Μαγγανάς, αναλαμβάνει να τον ξεναγήσει σε ελαιώνες, βοτανόκηπους και καλλιέργειες λαχανικών, αλλά και να τον μυήσει στον πλούτο της κρητικής διατροφής, φτιάχνοντας αρνί αντικριστό, ξινόχοντρο με μελιτζάνες και χοχλιούς χαρακιανούς.

Image
akis

 

Στην παραθαλάσσια Λυγαριά, ο Άκης ανακαλύπτει μία ξεχωριστή ταβέρνα χτισμένη εξ ολοκλήρου απ' τα χέρια ενός μερακλή μάστορα. Εκτός, όμως, από τεχνίτης, ο Μάνθος Κεφαλάς είναι και καλός μάγειρας που διαμορφώνει καθημερινά το μενού της ταβέρνας του ανάλογα με τη διαθέσιμη πρώτη ύλη. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ψημένα αποκλειστικά στα ξύλα παίρνουν τη θέση τους στο τραπέζι, όσο ο Άκης ενσωματώνεται σε μια παρέα δεξιοτεχνών Κρητικών για να απολαύσει λύρα, λαούτο και ρακή.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό του παραλιακά, επιδιώκει να δοκιμάσει τις αντοχές του στο wakeboard! Οδηγός του στα καταγάλανα νερά της Αγίας Πελαγίας γίνεται ο προπονητής θαλάσσιων σπορ, Γιάννης Σωμαράκης, ο οποίος του υπόσχεται από αδρεναλίνη μέχρι …σπιτικά μαγειρεμένα φασολάκια!

Image
aa

Λίγο πριν ανηφορίσει και πάλι προς τα ημιορεινά, κάνει μια βόλτα στα στενά της πόλης του Ηρακλείου για να καταλήξει σε γνώριμες κι αγαπημένες του επιλογές, όπως η μπουγάτσα και το θρακόψωμο, ενώ η παράδοση 30 και πλέον ετών της οικογένειας Μαθιουδάκη τον στέλνει μέχρι τα Πεζά για καλτσούνια. Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου του δείχνουν ένα προς ένα τα συστατικά του παραδοσιακού τζουλαμά της Πόμπιας, αλλά και πώς να σκαρώνει τις δικές του μαντινάδες.

Το ταξίδι του ολοκληρώνεται στην πανέμορφη Μητρόπολη Μεσαράς, ξακουστή για την πατάτα της αλλά και για τον «κόκκινο χρυσό» της που δεν είναι άλλος από τις ζουμερές της φράουλες. Εδώ ο Άκης εντυπωσιάζεται από το μεράκι νέων αγροτοπαραγωγών, όπως ο Νίκος Φραγκιαδουλάκης και ο Μανώλης Σκαλιδάκης, που έχουν αφοσιωθεί στη φροντίδα της γης και την ανάδειξη των γενναιόδωρων καρπών της.

Στην καταπράσινη αυλή του Γιώργου Γκιαουράκη που μοιάζει να χωράει ολόκληρο το χωριό, συμμετέχει σε ένα αυτοσχέδιο γύρισμα με μεγάλο κοινό που θυμίζει Kitchen Lab! Η Αθηνά Κοκολάκη και η Μαρία Φραγκιαδουλάκη δείχνουν πώς παρασκευάζονται το λικέρ και η μαρμελάδα φράουλας που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια της Μητρόπολης.

Στο τέλος, ο Άκης βρίσκεται καλεσμένος στο μεγαλύτερο παραδοσιακό τραπέζι στρωμένο με όλων των ειδών τις σπεσιαλιτέ της Κρήτης. Γαμοπίλαφο, καπρικό, καλτσούνια, κρεατόπιτες, ντολμαδάκια, χοχλιοί είναι κάποια μόνο απ’ τα λαχταριστά πιάτα που μαγείρεψαν οι ντόπιοι. Με το σύνθημα του Γιώργου Καραταράκη, εκ του Πολιτιστικού Συλλόγου, οι οργανοπαίχτες ξεκινούν τις δοξαριές, με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να παρασύρουν τον Άκη σε ένα γλέντι που θα του μείνει αξέχαστο!

Κάπως έτσι αποχαιρέτησε ο Άκης το Ηράκλειο — κρατώντας στιγμές, εικόνες και ανθρώπους.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση