Μ. Φραγκάκης: «Δεν με πατρονάρει κανείς»!

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης μιλά στο cretalive.gr για όλους και για όλα!

Συνέντευξη στη Σώτια Πεντεδήμου 


Πολλές συστάσεις για τον Μανόλη Φραγκάκη δεν χρειάζονται. Γεωπόνος στο επάγγελμα, άνθρωπος του «επιχειρείν», με ενεργή συμμετοχή όμως και στα κοινά. Ποτέ δεν έκρυψε ότι τον ενδιαφέρει η ενασχόληση με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τον τόπο που μεγάλωσε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η ρήξη του με τον νυν δήμαρχο τις τελευταίες ημέρες χτύπησε “κόκκινο” με αφορμή την πρόσκληση του Ζαχαρία Καλογεράκη προς τον ίδιο και τον Αριστείδη Μανουρά να μιλήσουν και να…συναποφασίσουν για το πρόσωπο, που θα ηγηθεί μιας συλλογικής προσπάθειας στις εκλογές του Μαΐου. Κατηγορεί τον δήμαρχο ότι «πετάει το μπαλάκι σε εμάς για να καλύψει το δικό του ψέμα. Είπε ψέματα ότι δεν θα διεκδικήσει για τρίτη θητεία τον δήμο και τώρα ψάχνει άλλοθι για να το ξεπεράσει. Απευθύνει μια πρόσκληση για να έχει το άλλοθι να λέει ότι δεν την αποδεχτήκαμε».  Μιλά για κοροϊδία, λέγοντας μάλιστα ότι «όλοι τον είχαμε πιστέψει μιας και είπε το ίδιο ψέμα και στα 72 χωριά που έχει ο δήμος».

«Κακό το αποτυγχάνειν αλλά χείριστο το μη επιχειρείν» είναι το στίγμα του και διεκδικεί με το σλόγκαν «Αλλάζουμε» να τα…αλλάξει όλα, με την συνδρομή των πολιτών.  Θέτει μάλιστα ο ίδιος το πρώτο ερώτημα, προλαβαίνοντας με. «Τι δουλειά έχει ένας επιχειρηματίας με τα κοινά»;

«Ξεκινάω από την αγάπη για τον τόπο μου. Πιστεύω ότι έχω να δώσω αρκετά πράγματα και ας προέρχομαι από τον επιχειρηματικό χώρο. Έχω άλλη φιλοσοφία και αυτή θέλω να υπηρετήσω και στον δήμο. Πρέπει να είμαστε υπηρέτες. Να υπηρετούμε τα όνειρα και τις προσδοκίες των δημοτών και να εξασφαλίσουμε πρόοδο στη νέα γενιά. Δεν είμαι και δεν θέλω να γίνω πολιτικός. Η πολιτική χρειάζεται μόνο για να….μανουβράρουμε δύσκολες καταστάσεις. Εγώ θέλω να μιλάω με το έργο μου και αυτό που προσφέρω» τονίζει με το “καλημέρα”. Υποστηρίζει ότι η περιοχή έχει «φοβερές» δυνατότητες που δεν έχει εκμεταλλευτεί αλλά και ένα «βαρύ όνομα που το ξέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το «Μινώα» είναι γνωστό παντού κι όμως εμείς μοιάζουμε να το κρύβουμε...».

Μιλάει για τη νέα, κοινή συμφωνία με τους δημότες «που θα εμπλέκει τους πολλούς για να πετύχει μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους» και οραματίζεται έναν δήμο ανοιχτό, φιλικό και συμμετοχικό όπου «όλοι μαζί πρέπει να προτείνουμε λύσεις και το απαύγασμα αυτών των προτάσεων να το υπηρετήσουμε». Ήταν κλειστές οι πόρτες του δήμου; «Όχι, προσπαθήσαμε να βρούμε κοινό βηματισμό αλλά όπως αποδείχτηκε στην πράξη το όραμα μας για τον δήμο ήταν διαφορετικό».

Για την επόμενη ημέρα είναι πάντως αισιόδοξος. Πιστεύει ότι ο Κλεισθένης είναι «καλύτερος και πιο δημοκρατικός από τον Καλλικράτη», και εκτιμά ότι οι προβλέψεις του νόμου θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο ρηξικέλευθες. «Ένα ψηφοδέλτιο για τους συμβούλους και ένα για δημάρχους. Αυτό θα έπρεπε να έχει θεσπιστεί» λέει και τάσσεται υπέρ του πλαφόν «των δύο θητειών, όπως το κάνουν παντού». Γιατί δεν το τόλμησε η κυβέρνηση; «Γιατί παρενέβησαν οι νυν δήμαρχοι που κανονίζουν τα του οίκου τους. Να τα λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα, γιατί ο κόσμος θέλει αλήθειες, δεν θέλει να τον κοροϊδεύουμε».

Όπως και να έρθουν τα πράγματα, όπως και να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί την επόμενη ημέρα, «όλοι την επαύριο πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πάμε μπροστά τον δήμο. Όταν φέρεις μια σωστή πρόταση όλοι θα την υποστηρίξουμε. Δεν θα έχουμε σοβαρά προβλήματα», εκτιμά.


"Δεν απαιτήσαμε σθεναρά τίποτα για το αεροδρόμιο"

Η κουβέντα - και πως αλλιώς; – πηγαίνει στο θέμα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Άλλωστε, η σύμβαση για την κατασκευή του τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή. «Το αεροδρόμιο έχει δημοπρατηθεί, θα γίνει ό,τι και αν κάνουμε εμείς. Πρέπει όμως να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των δημοτών, να δούμε τι μπορούμε να “πάρουμε” περισσότερο, να μειώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, να δώσουμε ανταποδοτικά στους ανθρώπους που θα χάσουν τις περιουσίες τους».

«Όλα τα έργα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και φυσικά το Καστέλλι θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δηλώνει προσθέτοντας ότι αν και ψήφισε υπέρ του έργου πολλά σημεία σήμερα παραμένουν «γκρίζα και κενά».

Στέκεται κυρίως στο θέμα της επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, μετά και την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Στην περιοχή έχουμε τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα στην Κρήτη. Αυτόν πρέπει να τον φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού γιατί η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη» τονίζει και κρίνει ότι υπάρχει λύση σε σχέση με τα λύματα «που όμως κοστίζει. Δεν ξέρω αφενός αν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα και αφετέρου αν μπορεί να διαχειριστεί σωστά το θέμα η σημερινή δημοτική αρχή». Κατά τη γνώμη του «τα απόβλητα μπορούν μέσα από τριτοβάθμια επεξεργασία να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση».

Αντιδρά στην πρόβλεψη ότι το 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων του αερολιμένα θα κατευθύνεται όχι μόνο στον Δήμο Μίνωα Πεδιάδας αλλά και στους όμορους δήμους, θέτει μετ’ επιτάσεως το κριτήριο της εντοπιότητας για τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν και σε σχέση με τις τιμές των απαλλοτριώσεων κρίνει ότι δεν είναι δίκαιες«Έχω γνώση του θέματος, είμαι γεωπόνος και ξέρω πως είναι να ζεις από 200-300 ελαιόδεντρα. Όταν χάνεις την περιουσία σου η αξία της δεν αποτιμάται με τίποτα. Και όλο το χρυσάφι να σου δώσουν  δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό» τονίζει. «Περίμενα μια μεγαλοκαρδία από τους δικαστές που εξέτασαν αυτές τις υποθέσεις τηρώντας στο ακέραιο το γράμμα του νόμου» προσθέτει και στέκεται στο ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στην περιοχή.

Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι «να μπορείς να βάζεις τις δικές μας θέσεις και προτάσεις πάνω στο τραπέζι και να χτυπάς και το χέρι». Κρίνει ότι «δεν απαιτήσαμε σθεναρά τίποτα και η δημοτική αρχή δεν πιέζει όσο θα έπρεπε» για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από το έργο στην περιοχή και επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση την προγραμματική σύμβαση του 2009 που είχε υπογραφεί από τους τότε δημάρχους Αρκαλοχωρίου Χαράλαμπο Γιαννόπουλο, Θραψανού Μανόλη Λαδωμένου και Καστελλίου Μανόλη Σμυρνάκη.

Σε αυτή σύμφωνα με τον Μανόλη Φραγκάκη, οι τέως δήμαρχοι μεταξύ άλλων ζητούσαν θεσμοθέτηση 9μελούς επιτροπής τοπικών φορέων για την παρακολούθηση του έργου  αλλά και να ανασταλεί κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων σε σχέση με αυτό πριν ενημερωθεί το κοινό. Τη σύμβασή αυτή μάλιστα, αν ο ίδιος εκλεγεί, θα προσπαθήσει – όπως λέει – «με όλες μου τις δυνάμεις να την επαναφέρω στο τραπέζι»«Η συμφωνία αυτή έβαζε όλα τα θέματα στη θέση τους. Προέβλεπε ότι δεν θα μπορούσε να κουνηθεί ούτε μια πέτρα χωρίς να ενημερωθεί ο κόσμος. Το 2010 όμως μπήκε στο συρτάρι» τονίζει.

Σχολιάζοντας την αποστροφή που δείχνουν  - ειδικά σε αυτές τις εκλογές - οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί στην κομματική στήριξη και τα χρίσματα, δηλώνει ότι μιλά με όλους αλλά το ζητούμενο για εκείνον είναι να έχει καλές σχέσεις με τον κόσμο. «Τον χώρο από τον οποίο προέρχομαι τον ξέρουν όλοι. Όμως δεν επιζητώ τίποτα γιατί δεν θέλω  να με πατρονάρει κανείς. Θέλω μέσα από διάλογο και συμμετοχή να διαμορφώσουμε μια καινοτόμα και προοδευτική πρόταση την οποία την επόμενη ημέρα μαζί με την ομάδα μου θα εφαρμόσουμε για το καλό του τόπου και των δημοτών».  

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ