Ερντογάν από την Αμμόχωστο: Υπέρ της λύσης δύο κρατών

Ο Τούρκος ηγέτης στην ομιλία του για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ανέφερε πως εκείνοι που «αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν μπορεί να εμφανίζονται ως θύματα»

Κλιμακώνοντας την προκλητική ρητορική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της λύσης δύο κρατών λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε το 1963 και το 1974 από την ελληνική χούντα. Σήμερα κατά τον Ερντογάν υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο.

«Μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό έδειξαν να θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι με την επιλογή του Τατάρ στις πρόσφατες εκλογές. Δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ επιτέθηκε και στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του λέγοντας να πάνε να διαμαρτυρηθούν στον Κύπριο Πρόεδρο στο Νότο.

Ο Τούρκος ηγέτης στην ομιλία του για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ανέφερε πως «εκείνοι που αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν μπορεί να εμφανίζονται ως θύματα. Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό, και είναι οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι βρ΄σκονταν στο περιθώριο για χρόνια, με τους Ελληνοκύπριους να σφετερίζονται τα δικαιώματα τους. Τώρα στα Βαρώσια θα ξεκινήσει μια νέα εποχή που θα τους ωφελήσει όλους».

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και μετέφερε, τον ενθουσιασμό «των 83 εκατομμυρίων αδελφών και αδελφών σας της Τουρκίας».

 

 

Υπογράμμισαν πως οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Τουρκίας κέρδισαν την ανεξαρτησία τους με μάρτυρες και αίμα και παρά τα όσα υπέστησαν και τη προδοσία, δεν υπέστειλαν το λάβαρο του αγώνα. Παρά τις αμέτρητες επιθέσεις εναντίον τους, οι Τουρκοκύπριοι, κατά τον Ερντογάν, ζουν ελεύθερα, με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά στη δική τους χώρα.

Επανέλαβε ότι η κατάσταση στη Κύπρο ομαλοποιήθηκε με την «ειρηνευτική επιχείρηση» (εισβολή) του 1974, η οποία σταμάτησε τις σφαγές και τις επιθέσεις από τους Ελληνοκύπριους.

Προτεραιότητά μας, είπε, είναι να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού «λαού». Η τουρκική πλευρά κατά τον Ερντογάν εργάστηκε καλόπιστα για λύση του κυπριακού αλλά η μονομερής επίδειξη καλής θέλησης δεν είναι το κλειδί για τη λύση.

Υπό βροχή στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν

Το απόγευμα της Κυριακής έφτασε στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου ο Τούρκος Πρόεδρος με τη συνοδεία του και τον Τoυρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

 

 


Ο χώρος στον οποίο έφτασε ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η Λεωφόρος Κέννεντι κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται τα τουριστικά καταλύματα Σερενίσιμα και Joulia house, από τις οροφές των οποίων έχουν κρεμάσει κατά μήκος των κτιρίων σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους, του «δήμου» Αμμοχώστου και του τουρκικού Δήμου Ικονίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνθηκε υπό βροχή στο λευκό σπίτι – κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή ενώ δίπλα είναι ο χώρος του πικνίκ.

Αρκετός κόσμος υπό βροχή τον υποδέχθηκε στην είσοδο της περιοχής του Βαρωσίου που άνοιξε.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται επιτόπου στο Βαρώσι μεταδίδουν ότι η βροχή είναι έντονη και δεν μπορούν να πλησιάσουν τον χώρο όπου θα καθίσουν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο ίδιος ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε».

«Για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω», προσέθεσε.

Τατάρ: Υπέρ της λύσης δύο κρατών

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα συζητηθούν και άλλα μοντέλα λύσης πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι πλεόν εφικτή. Λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Κατά την έκφρασή του «οι δύο λαοί και τα δύο κράτη που υπάρχουν στην Κύπρο πρέπει να συνεργαστούν στη βάση των πραγματικοτήτων». Δήλωσε έτοιμος να κάνει τα απαραιτητα βήματα, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ώστε η Κύπρος να γίνει ένα παράδειγμα ειρήνης για την περιοχή και τον κόσμο.

Αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, είπε πως το άνοιγμα της πόλης αποτελεί δικαίωμα της «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου». Πρόκειται, είπε για μια σημαντική ανθρωπιστική πρωτοβουλία για να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι στα σπίτια τους

Για το φυσικό αέριο είπε πως το ψευδοκράτος είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τους φυσικούς πόρους στην υφαλοκρηπίδα του (αν και δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα ως μη αναγνωρισμένη οντότητα). Αυτό, κατά τον Τατάρ, γίνεται με την βοήθεια της Τουρκίας στο πλαίσιο της «γαλάζιας πατρίδας».

Ευτυχώς για εμάς, πρόσθεσε, τα τουρκικά πλοία πλοία Fatih, Yavuz και Oruc Reis συνεχίζουν τις εργασίες γεώτρησης. Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων

Τέλος συνεχάρη τους Αζέρους, εκφράζοντας υπερηφάνεια γιατί ανήκουν στο ίδιο έθνος, λέγοντας «πόσο χαρούμενος είναι αυτός που λέει ότι είναι Τούρκος».

Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρέλασης ήταν πανηγυρική με τον Τούρκο Πρόεδρο να τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην παρέλαση. Μάλιστα, κατά την έλευσή του στον χώρο της παρέλασης, ο συγκεντρωμένος κόσμος έριξε λουλούδια στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ