Ρέθυμνο: «Οι γυναίκες που μου μίλησαν» προσέλκυσαν πλήθος κόσμου

Η έκθεση  φιλοξενήθηκε στο ισόγειο  του επιβλητικού διώροφου ενετικού Κτιρίου Πυροβολικού στη Φορτέτζα Ρεθύμνου από  Τετάρτη, 10 Ιουνίου έως Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου με υψηλή επισκεψιμότητα η έκθεση ζωγραφικής της Μαίρης Παπαδοπούλου «Οι γυναίκες που μου μίλησαν» . Η έκθεση  φιλοξενήθηκε στο ισόγειο  του επιβλητικού διώροφου ενετικού Κτιρίου Πυροβολικού στη Φορτέτζα Ρεθύμνου από  Τετάρτη, 10 Ιουνίου έως Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026.

Η έκθεση «Συνομιλίες Γυναικών» ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του 2ου «A Festival Παραστατικών Τεχνών για την Αναπηρία» που διοργανώνεται από το Δήμο Ρεθύμνου, το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

Η έκθεση την οποία επιμελήθηκε η Χρυσούλα Σκεπετζή περιλάμβανε κυρίως προσωπογραφίες γυναικών αναγνωρίσιμων και μη. Οι ιστορίες τους αλλά και ο χώρος στον οποίο εκτέθηκαν  τα πορτρέτα συλλειτούργησαν με τους/τις επισκέπτριες ως ένα  σύνολο ανακινώντας προσωπικές και συλλογικές μνήμες  και ως τόπος ανταμώματος, εναπόθεσης συναισθημάτων και προβληματισμού.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης  Χρυσούλα  Σκεπετζή «Τα έργα της έκθεσης με τίτλο “Οι γυναίκες που μου μίλησαν” κινείται σε τρεις κεντρικούς άξονες. Την προσωπική θεραπευτική διαδικασία, την ταύτιση με εμβληματικές γυναικείες μορφές και τη δύναμη της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας. Η ζωγραφική της δημιουργού λειτουργεί κατά περίπτωση ως διέξοδος (Art Therapy) από τον φόβο, τον πόνο και την αβεβαιότητα μιας κατάστασης, όχι εύκολα διαχειρίσιμης. Ο καμβάς προσφέρει έναν ελεγχόμενο χώρο δημιουργίας, κόντρα στο απρόβλεπτο και το επίπονο. Η επιλογή των λαδιών καθόλου τυχαία, απαιτεί χρόνο, υπομονή και στρώσεις (layers) γεγονός που συμβολίζει την κατ επανάληψη σταδιακή εσωτερική επεξεργασία. Οι γυναίκες που επιλέγονται… Η Edith Piaf, εκφράζει το πάθος, τον απόλυτο έρωτα, τον πόνο της ζωής και τη δύναμη της ανθεκτικότητας. Η Κατερίνα Γώγου, συμβολίζει την αντισυμβατικότητα, την ευαισθησία, την κοινωνική κραυγή και την ωμή αλήθεια. Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, αντιπροσωπεύει τον βαθύ ερωτισμό, τη συμφιλίωση με τη φθορά και την ποιητική σοφία. Η Ειρήνη Παππά, ενσαρκώνει τη δωρική ερμηνεία, την αρχέγονη ελληνική τραγικότητα και τη διεθνή ακτινοβολία. Όλες οι παραπάνω που μνημονεύονται και οι υπόλοιπες που παρουσιάζονται στην έκθεση, έχουν σχεδόν κοινά χαρακτηριστικά που καθρεφτίζουν την ψυχοσύνθεση της δημιουργού. Πρόκειται για γυναίκες που έζησαν έντονα, μάτωσαν, αλλά άφησαν ανεξίτηλο σημάδι, στην ανθρωπότητα μέσα από τη φωνή τους. Η ζωγράφος, δεν επιλέγει απλώς διάσημα πρόσωπα, αλλά “συνομιλήτριες” που άντεξαν το βάρος της ύπαρξής τους, αντλώντας από αυτές δύναμη για τη δική της μάχη. Τα μάτια και οι εκφράσεις των προσώπων γίνονται ο καθρέφτης των δικών της βιωμάτων. Μέσα από το βλέμμα των πορτρέτων, η ζωγράφος νικά την απομόνωση και συνδέεται με το συλλογικό γυναικείο ασυνείδητο. Το “μου μίλησαν” δείχνει ότι η δημιουργός ένιωσε μια βαθιά, σχεδόν μεταφυσική κατανόηση από αυτές τις γυναίκες, που μεταφέρει οπτικά στον θεατή…Εν κατακλείδι ο τίτλος “Οι γυναίκες που μου μίλησαν” δηλώνει μια βιωματική, πνευματική επικοινωνία. Η ζωγράφος μετατρέπει τον προφορικό ή γραπτό λόγο των ειδώλων της σε οπτική γλώσσα. Τα έργα λειτουργούν ως φόρος τιμής στις γυναίκες που καθόρισαν την προσωπική της εξέλιξη. Κάθε πρόσωπο φέρει έναν συγκεκριμένο συμβολισμό που αντανακλάται στον ψυχισμό της δημιουργού. Τα έργα συνδέουν το ατομικό βίωμα της καλλιτέχνιδας με την πολιτισμική κληρονομιά αυτών των προσωπικοτήτων.»

Η έναρξη της έκθεσης έγινε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρεθύμνου  Μάνο Τσάκωνα και στα εγκαίνια προλόγισαν η επιμελήτρια της Έκθεσης  Χρυσούλα Σκεπετζή και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης  Μάχη Κασπίρη.

Στην εκδήλωση εγκαινίων και γενικότερα την έκθεση επισκέφτηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Προβιάς,  η Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ρεθύμνου και Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ερωφίλη, Ρένα Κουτσαλεδάκη καθώς και μέλη των Σοροπτιμιστριών, η Δημοτική Σύμβουλος Πόπη Παπατζανή, ο Κωστής Καπελώνης σκηνοθέτης, η αρχαιολόγος Σουζάνα Χούλια, η ζωγράφος Έλσα Μπαξεβάνου-Παπανικολάου, η καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αγγέλα Καστρινάκη, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Ασθένειας και των Ιατρικών Θεσμών του Τμήματος Ψυχολογίας Μανόλης Τζανάκης, ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιος Πυρίντζος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό  Ρεθύμνου Ειρήνη Κλάδου, ο δημοσιογράφος Αντώνης Βαμιεδάκης, ο πρώην Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Περάματος, Νίκος Παπαδάκης, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γαλεράκης εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας, η ψυχίατρος Χριστίνα Γεωργιάδου, η παιδοψυχίατρος Αλεξάνδρα Νικολάου, ο νοσηλευτής, Προϊστάμενος Τμήματος Θεραπευτικών Διαδικασιών της Διεύθυνσης Ιατρικής Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. της 7ης Υ.Π.Ε. Κρήτης Παναγιώτης Γιαννούλης, η Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ρεθύμνου Ελένη Μιχελουδάκη, κυρίες της Φωτογραφικής Ομάδας Ρεθύμνου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Φίλων Π.Ε. Ρεθύμνης Αροθυμία, Όλγα Παπαδοπούλου και η Γενική Γραμματέας, Άννα Σαρηγιαννίδου, εκπαιδευτικοί πρώην συνεργάτες της δημιουργού, φίλοι και φίλες της, πολίτες της πόλης μας.

Η Μαίρη Παπαδοπούλου ευχαριστεί τη Χρυσούλα Σκεπετζή που αφιλοκερδώς ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης. Ευχαριστεί στο πρόσωπο του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Μάνο Τσάκωνα το Δήμο Ρεθύμνου, τη Μαρία Βαφειάδου εργαζομένη στο Τμήμα Πολιτισμού, τους εργαζόμενους στην Φορτέτζα που τη διευκόλυναν σε ότι χρειάστηκε,  και φυσικά τους επισκέπτες και επισκέπτριες της έκθεσης. Νιώθει ευγνώμων για όσα μοιράστηκαν μαζί της βλέποντας τη δουλειά της και  για τα όσα αποτύπωσαν στο βιβλίο εντυπώσεων της έκθεσης.  Ευχαριστεί ιδιαιτέρως  τις κυρίες που συμμετείχαν σε παράλληλη της έκθεσης εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2026 (18.00-20.00) στο χώρο της έκθεσης,  τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το φωτογράφο Γιώργο Χριστοδουλάκη για τη φωτογραφική κάλυψη της έκθεσης.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση