Ακατάσχετος λογαριασμός: Πάει πίσω το σταδιακό «ξεμπλοκάρισμα» λόγω οφειλών

Newsroom
Newsroom

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη που προβλέπει τη σταδιακή αποδέσμευση λογαριασμού ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019

Για το φθινόπωρο μετατίθεται η εφαρμογή της διάταξης για τον «νέο» ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες έχουν ρυθμίσει και παραμένουν συνεπείς στην εξυπηρέτηση τους. Αν και η σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 2019, δεν ενεργοποιήθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και με βάση το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζεται να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο του 2024.

Με βάση την ισχύουσα ρύθμιση, οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία για να αυξήσουν το ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ θα πρέπει:

  • να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους,
  • να έχουν καταβληθεί οι δύο πρώτες δόσεις,
  • να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων και
  • να έχουν δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται να υπάρξει περιορισμός της κατάσχεσης.

Για να «χτιστεί» ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει:

ο φορολογούμενος να έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό και αφού υπαχθεί σε ρύθμιση των χρεών του θα πρέπει πρώτα να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, ώστε τον τρίτο μήνα να μπορεί να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

η βάση για τον υπολογισμό του νέου ακατάσχετου λογαριασμού θα είναι το άθροισμα των δόσεων της ρύθμισης του μήνα, η οποία θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 και έτσι θα προκύπτει το νέο ποσό που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί. Δηλαδή αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της διαδικασίας ο συνεπής οφειλέτης θα μπορεί να κερδίσει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ, από 1.250 που ισχύει ακόμα και σήμερα.

η μηνιαία δόση της ρύθμισης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του ποσού των 400 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν η δόση ή οι δόσεις στο ενδεχόμενο που υπάρχουν περισσότερες ρυθμίσεις, έχει ως βάση αναφοράς τα 100 ευρώ, τότε με την εφαρμογή του συντελεστή 3 το ποσό που θα προκύψει είναι 300 ευρώ. Θα είναι δηλαδή μικρότερο από το ύψος του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ που προβλέπεται σήμερα και άρα το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού θα παραμένει αμετάβλητο.

ο συντελεστής 3 θα αυξάνεται όσο οι μήνες περνούν και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται απαρέγκλιτα. Στην ουσία δηλαδή εάν ένας φορολογούμενος έχει υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, με την εξόφληση πέντε δόσεων των 500 ευρώ θα έχει πετύχει συντελεστή 3,8 και θα μπορεί έτσι να αυξήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.

τον μέγιστο συντελεστή, ο οποίος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται σε 4,5, ο φορολογούμενος θα μπορεί να τον «κερδίσει» όταν πλησιάζει στην πλήρη εξόφληση της οφειλής του, οπότε και θα «ξεμπλοκάρει» αυτόματα ο λογαριασμός του.

Τα όρια του ακατάσχετου λογαριασμού καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα. Αν ο φορολογούμενος χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, τότε χάνει την αύξηση του ακατάσχετου και το δικαίωμα να την διεκδικήσει εκ νέου. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει κοινός λογαριασμός, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους, εφόσον και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη που προβλέπει τη σταδιακή αποδέσμευση λογαριασμού ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 και από τότε δεν έχει εφαρμοστεί. Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τότε δεν αποκλείεται μάλιστα να οδηγήσουν σε τροποποιήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ