Ακίνητα: Χωρίς αναδρομική ισχύ οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες

Newsroom
Newsroom

Περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 έχουν οι δήμοι για υποβολή προτάσεων και αποδεικτικών στοιχείων. Πώς θα αλλάξουν οι τιμές. Τι προβλέπει η διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Χωρίς αναδρομική ισχύ θα εφαρμοστούν οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όσες περιοχές της χώρας αποδειχθεί ότι οι τιμές ζώνης που ισχύουν σήμερα είναι υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", δίνει την ευκαιρία στους Δήμους που θεωρούν ότι αδικήθηκαν με υπέρογκες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες της περιοχής τους να ζητήσουν επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης καταθέτοντας αιτιολογημένη γνώμη και αποδεικτικά στοιχεία από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.

Το άρθρο 51

Το άρθρο 51 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει το παράθυρο για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες αλλά ορίζει ρητά πως εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής.

Αυτό σημαίνει ότι όποιο «κούρεμα» γίνει στις αντικειμενικές αξίες δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2022 που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ούτε και τους φόρους που έχουν επιβληθεί σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα.  Οι αλλαγές στους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα έρθουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Δεύτερη ευκαιρία

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους Δήμους για διατύπωση γνώμης αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε με αποτέλεσμα να πολλοί να διαμαρτυρηθούν για τις μεγάλες αυξήσεις που είδαν στην περιοχή τους  Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιοχές στην Αστυπάλαια, τη Ρόδο, την Ιθάκη, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και στην Αττική όπου οι νέες τιμές είναι αυξημένες ακόμα και κατά 250%.

Μάλιστα στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ως γεγονός ότι «κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375), διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές, δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα, ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων».

Φωτογραφία από Γιώργος Κονταρίνης via eurokinissi

Πηγή: ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ