Ακρίβεια: "Καίνε" οι τιμές των προϊόντων - Στοιχεία σοκ της ΕΛΣΤΑΤ

Newsroom
Newsroom

Νέα άνοδο των τιμών είχαμε τον Δεκέμβριο

Συμπληρώθηκαν αισίως δύο χρόνια με την ακρίβεια να αποτελεί τον υπ’  αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάλυση των στοιχείων πραγματικά σοκάρουν και δείχνουν ότι ο πληθωρισμός του δείκτη διατροφής καλπάζει.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤο δείκτης στα τρόφιμα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 25,8%, ποσοστό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι σε μέσα επίπεδα και βέβαια υπάρχουν προϊόντα που έχουν πολλαπλάσια αύξηση.

Από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 2022 και το 2023 δεν υπάρχει σε μέσους όρους καμία απολύτως μεταβολή. Τόσο την μία όσο και τον άλλη χρονιά, η αύξηση είναι της τάξεως του 11,7% και ως εκ τούτου καταρρίπτεται η αίσθηση ότι η τάση είναι πτωτική.

Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και για τον λόγο αυτό σπεύδει να κάνει χρήση όλων των όπλων που έχει στην διάθεσή της, όπως οι έλεγχοι και οι διοικητικές παρεμβάσεις.

Νέα άνοδος τιμών τον Δεκέμβριο 

Η ΕΛΣΤΑΤ στα στοιχεία που ανακοίνωσε για τον πληθωρισμό και έρχεται μετά την σχετική εκτίμηση της Eurostat, που είχε κάνει λόγο για αύξηση κατά 3,7% τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα από 2,9% που είχαν αυξηθεί τον Νοέμβριο, όταν και είχε καταγραφεί μία σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ρυθμό 3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Κοινή διαπίστωση με βάση τα στοιχεία, είναι ότι η αυξητική τάση στα τρόφιμα έχει παγιωθεί για τα καλά και όχι μόνο αυτό αλλά οι ταχύτητες είναι υψηλές. Ο σχετικός δείκτης ανέβηκε κατά 8,9% μετά από αύξηση 9% τον Νοέμβριο. Και βέβαια το πλέον αρνητικό είναι ότι οι αυξήσεις λειτουργούν σωρευτικά.

Με βάση τα επιμέρους στοιχεία ιδιαίτερα πρέπει να σταθεί κανείς στην αύξηση στο ελαιόλαδο η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 58,5% ενώ διψήφιες ανατιμήσεις παρουσίασαν και τα φρούτα (15%) και τα λαχανικά (14%), μαζί με το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων (12,6%).

Αυξητικά κινήθηκε και το πετρέλαιο θέρμανσης (13,7%), ενώ σημαντικές ανατιμήσεις παρουσίασαν και τα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%) και οι επιβατικές μεταφορές με αεροπλάνο (10,2%). Για άλλη μία φορά ο γενικός δείκτης συγκρατήθηκε από περαιτέρω άνοδο λόγω της μεγάλης υποχώρησης στο φυσικό αέριο, κατά 52,9%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση 3,5% έρχεται έναντι αύξησης 7,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2023

Ο μέσος γενικός δείκτης τιμών του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 - Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 9,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2021 - Δεκεμβρίου 2021.

Σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός διαμορφώνεται χαμηλότερα της πρόβλεψης 3,9% η οποία είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση προϋπολογισμού 2024.

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ