Ανακοινώνεται το πρόγραμμα στήριξης για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Newsroom
Newsroom

Στο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ενταχθούν και τα τιτλοποιημένα δάνεια, αν και δεν βρίσκονται στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών

Τις επόμενες ώρες και το αργότερο μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται η ανακοίνωση των τραπεζών για το πρόγραμμα στήριξης - ανταμοιβής των συνεπών ευάλωτων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ενταχθούν και τα τιτλοποιημένα δάνεια, αν και δεν βρίσκονται στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Το παρασκήνιο

Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών παρά την ένταση που επικράτησε στη χθεσινή σύσκεψη – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας «επί δύο ώρες μπινελικονόμασταν» - συμφώνησαν στην πρόταση των τραπεζών που έχει την έγκριση της ΕΚΤ καθώς δεν «χτυπάει» στους εποπτικούς κανόνες αλλά ούτε έρχεται σε σύγκρουση με τη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο περιθώριο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2023 που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε ως «κακή» τη συζήτηση «διότι συνεχίζω να πιέζω (σ.σ τους τραπεζίτες) ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί».

Νέα συνάντηση αρχές του χρόνου

«Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, που δήλωσε ικανοποιημένος «στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους» σημειώνοντας ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Και για τον λόγο αυτό στις αρχές του χρόνου, θα υπάρξει νέα συνάντηση τραπεζών – ΥΠΟΙΚ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, μιας και από ότι φαίνεται η κυβέρνηση ζητά περαιτέρω παρεμβάσεις από τον τραπεζικό τομέα στο πλαίσιο στήριξης καταθετών και δανειοληπτών.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης της μηνιαίας δόσης από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιουλίου 2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης.

Η περίμετρος που προγράμματος έχει υπολογιστεί στις 30.000 δανειολήπτες και αφορά δάνεια συνολικού ύψους 2 δις ευρώ. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου και ισόποσα το πρόγραμμα  - το κόστος υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ - στο οποίο θα ενταχθούν και τα τιτλοποιημένα δάνεια, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται πλέον στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Πότε ξεκινάει - Τα κριτήρια

Το πρόγραμμα θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2023 – αυτός είναι ο στόχος – και για 12 μήνες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποδέχεται τα αιτήματα των δανειοληπτών με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι δανειολήπτες θα έχουν περιθώριο 3 μηνών από την έναρξη του προγράμματος να υποβάλλουν αίτηση ενώ οι τράπεζες δεν θα έχουν λόγο σε ότι αφορά την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών.

Οσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή ενήμεροι (να μην υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών) . Σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται η επιδότηση, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ποσά που θα έχουν καταβληθεί δεν θα ανακτηθούν ούτε θα αναζητηθούν.

Τα επιτόκια καταθέσεων

Αναφορικά με τα επιτόκια των καταθέσεων, οι μικρές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων και στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν και οι συστημικές που έχουν  800 εκατ. ευρώ για το 2023.

Οι όποιες αυξήσεις, αφορούν κατ’ αρχήν τις προθεσμιακές και για ποσά  που ξεπερνούν τις 50.000-100.000 ευρώ. Εκτιμάται πως οι αυξήσεις θα οδηγήσουν τα επιτόκια στο μέσο όρο του 1%.

Οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων

Προς ώρας, η Παγκρήτια ανακοίνωσε επίσης επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων 1% ενώ και από τη Eurobank αναμένεται επιτόκιο 1% για καταθέσεις υψηλότερες των 100.000 ευρώ. Η Attica bank προσφέρει επιτόκια που φτάνουν το 1,30% για διάρκεια κατάθεσης ενός έτους, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις ξεκινάνε για ποσά από 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι  από τον Νοέμβριο του 2022 η Attica Bank δημιούργησε δύο νέες προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 18 και 24 μηνών, δίνοντας την δυνατότητα σε υφιστάμενους και νέους πελάτες να λάβουν ακόμα καλύτερες αποδόσεις στην κατάθεση των χρημάτων τους, σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες η Alpha Bank θα προσφέρει δύο νέα προϊόντα – 12 και 24 μηνών – με αυξανόμενα επιτόκια για κάθε τρίμηνο δέσμευσης, φτάνοντας στα επίπεδα του 1,80% που μεσοσταθμικά οδηγεί σε απόδοση πάνω από τη μια μονάδα για διετή δέσμευση.

Σε ότι αφορά τις προμήθειες, οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει ενιαία πολιτική και κάθε τράπεζα θα χαράξει τον δικό της δρόμο, εστιάζοντας στις συναλλαγές της «καθημερινότητας».

Φωτογραφία via pixabay

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ