Απώλειες για τον χρυσό στην ημέρα και στην εβδομάδα

Σε περιβάλλον ταχέως αυξανόμενων επιτοκίων, ο χρυσός αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση, καθώς δεν παρέχει απόδοση, οπότε χάνει σε θελκτικότητα έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Με απώλειες στην ημέρα, αλλά και στην εβδομάδα, έκλεισε ο χρυσός, την πρώτη του εδώ και τρεις εβδομάδες, υπό την πίεση της προοπτικής ταχύτερης και επιθετικότερης αύξησης των επιτοκίων από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

"Τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές έχουν εστιάσει στα αυξανόμενα επιτόκια και στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, γεγονός που μπορεί να παραμείνει έτσι μέχρι και τη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, αναφέρει ο Κόλιν Σιεζίνσκι, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην SIA Wealth Management, μιλώντας στο MarketWatch.

"Η προοπτική μιας πιο hawkish Fed έχει οδηγήσει σε ράλι το δολάριο των ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για τον χρυσό, αλλά και για άλλα νομίσματα, όπως το ιαπωνικό γεν ή η βρετανική στερλίνα", υπογραμμίζει.

Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου έχασε έτσι 13,90 δολάρια ή 0,7%, κλείνοντας στα 1.934,30 δολ. ανά ουγγιά, χάνοντας 2,1% στην εβδομάδα. Το ασήμι Μαΐου έχασε 36 σεντς ή 1,5%, στα 24,259 δολ. ανά ουγγιά. Το ασήμι έχασε σε επίπεδο εβδομάδας 5,6% στην εβδομάδα, στη μεγαλύτερη πτώση του από τα τέλη Ιανουαρίου.

Η πτώση του χρυσού στην εβδομάδα συνδέεται επίσης και με τα υψηλά τριετίας τα οποία έχουν αγγίξει οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς T-bond άγγιξε το 2,911%, ενώ εκείνη του 2ετούς year το 2,717%, τις υψηλότερες από τον Δεκέμβριο του 2018, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζέι Πάουελ, ότι μια αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της τάξης των 50 μονάδων βάσης "βρίσκεται στο τραπέζι" εν όψει της συνεδρίασης του Μαΐου.

Σε περιβάλλον ταχέως αυξανόμενων επιτοκίων, ο χρυσός αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση, καθώς δεν παρέχει απόδοση, οπότε χάνει σε θελκτικότητα έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Μαΐου έχασε 2,6%, στα 4,582 δολ. η λίβρα, χάνοντας ταυτόχρονα 3% στην εβδομάδα. Η πλατίνα Ιουλίου  έχασε 4,2%, στα 927,40 δολ. ανά ουγγιά, ενώ απώλεσε σε εβδομαδιαία βάση 6,7%. Το παλλάδιο Ιουνίου έκλεισε στα 2.376,30 δολ. ανά ουγγιά, υποχωρώντας 1,8% στην ημέρα, αλλά κερδίζοντας 0,9% στην εβδομάδα

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ