Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Μάιο εξετάζει η ΕΚΤ

Newsroom
Newsroom

«Κλειδί» των αποφάσεων ο πληθωρισμός και η τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων

Τα επόμενα βήματά τους εξετάζουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, με κάποιες να βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης των επιτοκιακών αυξήσεων και κάποιες άλλες να τις διατηρούν, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Στην τελευταία κατηγορία δείχνει να κατατάσσεται για την ώρα η ΕΚΤ, η οποία έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία της, με σκοπό να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, αν και υπάρχουν κι άλλες επιλογές στο τραπέζι, που αφήνουν ακόμη τη συζήτηση ανοιχτή για τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνουν πως η αβεβαιότητα παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα μετά και τους κλυδωνισμούς που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η αβεβαιότητα αυτή εντείνεται και από το γεγονός ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη «φανεί» στην οικονομία. Συνεπώς χρειάζεται λιγότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αφού οι προηγούμενες ενέργειες ακόμη «δρουν» στην οικονομία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές με πλήρη γνώση των συζητήσεων της ΕΚΤ. Συνέχισαν λέγοντας πως «η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το τελευταίο μίλι είναι ασφαλέστερο να διανύεται με μικρότερα βήματα». Ενα άλλο επιχείρημα που προβλήθηκε υπέρ των σταδιακών κινήσεων ήταν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο τώρα βρίσκεται στο 3%, είναι σε επίπεδα που περιορίζουν την ανάπτυξη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν ακόμη ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – ειδικά όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, τα οποία θα γνωστοποιηθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου. Ορισμένες από τις πηγές είπαν στο Reuters ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μη δώσει καμία ένδειξη σχετικά με την κίνησή της τον Ιούνιο, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελεύθερα χέρια για να ενεργήσουν με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε.
Σημειώνεται πως μέχρι τώρα μόνο λίγοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφραστεί δημοσίως σχετικά με το επόμενό της βήμα. Ενδεικτικά, ο Κλάας Νοτ, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, είπε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 είναι αρκετές. Ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν τάχθηκε υπέρ μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. Επί του παρόντος, οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης και τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη τέτοια αύξηση αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Κλειδί» αποτελεί ο δομικός πληθωρισμός, που επιμένει σε Ευρώπη και Αμερική να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Oι πηγές που μίλησαν στο Reuters υποστήριξαν ότι απαιτούνται αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένου πως ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμούν πως θα μπορούσε να αυξηθεί για αρκετούς ακόμη μήνες.

Σε ό,τι αφορά τη Fed, τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 21-22 Μαρτίου και τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες, δείχνουν πως αρκετοί αξιωματούχοι εξέταζαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων στα επιτόκια, μέχρι να καταστεί σαφές πως η κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών δεν θα προκαλούσε ευρύτερη πίεση. Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και προχώρησαν σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 4,75% με 5%. Ρεπορτάζ του Bloomberg που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και αποτύπωνε προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, εκτιμούσε πως το επιτόκιο μέχρι το τέλος του 2023 θα διαμορφωθεί στο 5,25% και 4,25% το 2024. «Η Fed είναι πιθανόν να αυξήσει κατά επιπλέον 25 μ.β. στη συνεδρίαση του Μαΐου το επιτόκιο, κάτι που σημαίνει πως θα διαμορφωθεί στο 5,25%. Με τις πρόσφατες περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ και την ακόμη σφιχτή αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει κοντά στην περιοχή του 4%», επισήμανε η Anna Wong, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bloomberg Economics. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, το Bloomberg προβλέπει το βασικό επιτόκιο να παραμένει σταθερό στο 4,25% μέχρι το τέλος του 2023 και να μειώνεται στο 3,5% το 2024. «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η προσδοκία μιας μεγάλης πτώσης των τιμών ενέργειας ίσως αρκούν προκειμένου η τράπεζα να ανακοινώσει το τέλος των αυξήσεων, με το επιτόκιο να σταθεροποιείται στο 4,25%», αναφέρει το Bloomberg Economics.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ