Δάνεια 10 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις δόθηκαν στην πανδημία

Newsroom
Newsroom

Ποιοι κλάδοι ωφελήθηκαν

Σημαντική ανάσα έδωσαν στην ελληνική οικονομία στη διάρκεια της κρίσης Covid-19 τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και τα μορατόρια που εφαρμόστηκαν εκτάκτως στη χώρα μας, δημιουργώντας μια επιπλέον χρηματοδοτική ροή ύψους 10 δισ. ευρώ το 2020.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Νομισματική Έκθεση 2022, χαρακτηρίζοντας "αποτελεσματικά" τα χρηματοδοτικά μέσα και μέτρα στήριξης των πιστώσεων, καθώς βοήθησαν να αποτραπεί η πιστωτική συρρίκνωση λόγω της ύφεσης το 2020.

Τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, τα οποία διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα οδήγησαν σε "ραγδαία αύξηση" των τραπεζικών χορηγήσεων, με τις επιχειρήσεις να αντλούν χρηματοδότηση 8,4 δισ. ευρώ μέσω των προγραμμάτων στήριξης.Ως τους πλέον ωφελημένους κλάδους από τα μέτρα στήριξης, η κεντρική τράπεζα υποδεικνύει το εμπόριο, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Μετά από προσομοίωση που πραγματοποίησε η ΤτΕ για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία η απουσία των προγραμμάτων στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων θα ήταν αρνητικός, αντί για 7,8% που ήταν το διάστημα α΄τρίμηνο 2020 – β΄τρίμηνο 2021.

Σεόρουςυπολοίπωντωνδανείων, ηετήσιαροήχρηματοδότησηςμέχριτοδ ́ τρίμηνο του 2020 θα ήταν κατά 9,5 δισ. ευρώ λιγότερη χωρίς την εφαρμογή των προγραμμάτων, διαπιστώνει η κεντρική τράπεζα. Σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων έπαιξαν και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης με κυριότερο την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οι δυσμενέστερες αυτές εξελίξεις, εάν απουσίαζαν τα μέτρα στήριξης, θα επηρέαζαν και την ευρωστία των τραπεζών και, συνεπώς, την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία κατά την περίοδο μετά την πανδημία μέσω της ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ