“Έκρηξη” της ζήτησης για καταλύματα Airbnb στην Ελλάδα

Newsroom
Newsroom

Πενταπλάσια η ζήτηση από την προσφορά

Την πρωτιά κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που η τρέχουσα ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και υπερβαίνει αντίστοιχα και την προσφορά, τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA.

Ειδικότερα, στη χώρα μας τον Μάιο η αύξηση της ζήτησης καταλυμάτων ήταν πέντε φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς, με τη Γαλλία να ακολουθεί με τριπλάσια άνοδο της ζήτησης, έναντι της προσφοράς από το 2019.

Ενδεικτικό της ζήτησης που καταγράφει η Ελλάδα είναι το γεγονός πως για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου η αύξηση των προκρατήσεων στη χώρα διαμορφώνεται στο 21%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Βέβαια, το συγκεκριμένο ποσοστό υπολείπεται μεταξύ των εξεταζόμενων ευρωπαϊκών κρατών, με την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία να παίρνουν το προβάδισμα, σημειώνοντας αύξηση 43%, 40% και 33%, αντίστοιχα.

Αυτές οι τρεις χώρες βρίσκονται επίσης στην πρώτη θέση της ζήτησης για τους επόμενους έξι μήνες, παρουσιάζοντας αύξηση 48%, 42% και 34%, αντίστοιχα στις διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ευρωπαϊκή εικόνα

Με το… δεξί ξεκίνησε η φετινή καλοκαιρινή περίοδος για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη, καθώς μόνο τον Μάιο καταγράφηκαν πάνω από 37 εκατ. διανυκτερεύσεις, αριθμός αυξημένος κατά 32,8%, σε σχέση με το 2019 και 22,6% συγκριτικά με τα περσινά νούμερα.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή δωματίου (ADR) κατέγραψε άνοδο κατά 19,1% σε ετήσια βάση και 47,6%, σε σύγκριση με το 2019. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 45,9% σε ετήσια βάση και 96% από το 2019. Οι πληρότητες σημείωσαν άνοδο κατά 5,4%, σε σχέση με πέρυσι και 7,7%, σε σύγκριση με το 2019. Ενώ, τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 25,5% σε ετήσια βάση και 59% από το 2019.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν ήταν ίδιοι σε όλες τις χώρες τον Μάιο, με την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ελλάδα να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, με πάνω από το 90% των ταξιδιών και στις πέντε χώρες να προέρχονται από διεθνείς επισκέπτες. Από την άλλη, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξημένο εγχώριο τουρισμό, με το 67% των διαμονών και στις δύο χώρες να πραγματοποιούνται από δικούς τους πολίτες.

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος κάνουν τη διαφορά

Οι καλοκαιρινοί μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος σημειώνουν αύξηση της ζήτησης κατά 16%, 17% και 23%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η πιο σημαντική αύξηση σημειώνεται τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με το φθινόπωρο να συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, με 56% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Σεπτέμβριο και 45% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Οκτώβριο, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2022.

Πηγή: money-tourism.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ