ΕΝΦΙΑ: Ποια ακίνητα δεν μπορούν να ασφαλιστούν και χάνουν την έκπτωση 10%

Newsroom
Newsroom

Δεν μπορούν να ασφαλιστούν σπίτια που έχουν χτιστεί πριν από το 1960 αλλά και όσα κατασκευάστηκαν αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια, ακόμη και αν στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν

Διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προβλέπει ότι κερδίζουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλίσει το σπίτι του για προστασία από φωτιά, σεισμό ή φυσικά φαινόμενα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σπίτια που δεν μπορούν να ασφαλιστούν με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να χάνουν την έκπτωση.

Συγκεκριμένα δεν μπορούν να ασφαλιστούν σπίτια που έχουν χτιστεί πριν από το 1960 αλλά και όσα κατασκευάστηκαν αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια, ακόμη και αν στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν. Οι περιπτώσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 15% των κατοικιών της χώρας.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή των κατοικιών προ του 1960, η άρνηση της ασφάλισης έχει να κάνει με το γεγονός ότι τότε δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός και άρα δεν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές για να ασφαλιστεί το ακίνητο από σεισμό. Ετσι, ακόμη και εάν το ακίνητο αυτό μπορεί να ασφαλιστεί για φωτιά που αποτελεί τη βάση της ασφαλιστικής κάλυψης, οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πάρουν την έκπτωση του 10% από τον ΕΝΦΙΑ.

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή των αυθαιρέτων, αγγίζει ένα σημαντικό αριθμό κυρίως εξοχικών κατοικιών που χτίστηκαν στο παρελθόν χωρίς οικοδομική άδεια και άρα τα ακίνητα αυτά επίσης δεν διαθέτουν στατικές μελέτες και δεν ασφαλίζονται για σεισμό.

Η μετέπειτα νομιμοποίησή τους μέσω της ένταξής τους σε έναν από τους δεκάδες νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, δεν μεταβάλλει την εικόνα, αφού η νομιμοποίηση συνιστά μια διοικητική πράξη και δεν προσθέτει κάτι στην κατασκευαστική πιστοποίηση του ακινήτου. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου η νομιμοποίηση ή το αίτημα για ασφάλιση συνοδεύεται με στατική μελέτη μηχανικού που να βεβαιώνει ότι «ο φέρων οργανισμός τηρεί τις αντισεισμικές προδιαγραφές».

Πηγή: enikonomia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ