Επιχειρηματίες ικανούς και ... survivors συνάντησε η Τράπεζα Πειραιώς στην Κρήτη

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Βλέπουν "φρένο" στην άνοδο των επιτοκίων - Ικανότητα και εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων διέκριναν τα στελέχη της Τράπεζας, στους Κρητικούς επιχειρηματίες

Επιχειρηματίες - survivors, εκπαιδευμένοι στις κρίσεις και ... στα καλύτερά τους, βρήκε στην Κρήτη το ανώτατο κλιμάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, που περιόδευσε στο νησί για ένα τριήμερο, πραγματοποιώντας συναντήσεις με πελάτες και επιχειρήσεις. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, που πλαισιώνοντας από στελέχη με ευθύνη διαφόρων τομέων στην Τράπεζα.

"Ο σκοπός είναι να είμαστε κοντά στην αγορά, να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους επιχειρηματίες, να ακούσουμε τις ανάγκες τους, για να μπορέσουμε κι εμείς να διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά μας με ανάλογα προϊόντα, που θα έρθουν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Άρα όταν είσαι κοντά στην αγορά, καταλαβαίνεις και τους ρυθμούς και τις ανάγκες τους" - είπε στο Cretalive, ο Γενικός Διευθυντής, Head of Commercial Banking, της Τράπεζας Πειραιώς Αντώνης Κατραούρας.

Όπως είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στις επαφές του κλιμακίου με τους επιχειρηματίες της Κρήτης, "δεν τους ακούμε μόνο, θα έλεγα ότι μαθαίνουμε κιόλας από τους επιχειρηματίες, γιατί εμείς ξέρουμε το δικό μας κομμάτι και προσπαθούμε να ταιριάξουμε την Τραπεζική με τις ανάγκες της επιχείρησης και - αν θέλετε - να τους εκπαιδεύσουμε και για το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε όλοι".


Όσο για την εικόνα και το κλίμα που εισέπραξε σε σχέση με το "επιχειρείν" στο νησί, ο κ.Κατραούρας, σημείωσε ότι "οι επιχειρηματίες, ειδικά της Κρήτης, βρίσκονται - μπορώ να πω - στην καλύτερή τους κατάσταση". Οι βασικοί κλάδοι δραστηριότητας, στους οποίους επιχειρούν οι Κρητικοί επιχειρηματίες, σίγουρα είναι ο Τουρισμός σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μικρότερο η Αγροδιατροφή, σαφώς η Ενέργεια με τις Ανανεώσιμες Πηγές που τώρα τελευταία έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και βέβαια και κάποιες βιομηχανίες πλαστικών που υπάρχουν στο νησί, είπε ο ίδιος, ενώ εστιάζοντας στην "ατμομηχανή" της Οικονομίας της Κρήτης, ανέφερε πως "το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον Τουρισμό, που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, με πλήρη ανάκαμψη έναντι το 2019 και με εξαιρετικές προοπτικές για το 2023".


Ένα ... κρητικό επιχειρηματικό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς

"Είναι σημαντικό να σας πω ότι έχουμε ένα αυτοτελές, ανεξάρτητο επιχειρηματικό κέντρο στην Κρήτη, το οποίο αποτελείται από 15 στελέχη, υποστηρίζει περίπου 800 επιχειρήσεις και έχει 500 εκ. ευρώ υπόλοιπα" - υπογραμμίζει ο κ.Κατραούρας. Ο ίδιος σημείωσε πως "κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλοι οι επιχειρηματίες που το επιθυμούσαν, εντάχθηκαν σε προγράμματα "γέφυρα", επιδότησης τόκων και χρηματοδοτήθηκαν με περίπου 300 εκ. ευρώ - από τα προγράμματα του ΤΕΠΙΧ ή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -  προκειμένου να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους".


Βλέπουν "φρένο" στο ράλι των επιτοκίων

Ο Αντώνης Κατραούρας αναφέρθηκε και στο "καυτό" ζήτημα, αυτή την περίοδο, που δεν είναι άλλο από το ράλι των επιτοκίων, που αλλάζει τα δεδομένα για τους δανειολήπτες. "Είναι μια αντικειμενική κατάσταση αυτό που βιώνουμε. Σίγουρα δεν μπορούσε να συνεχιστεί η κατάσταση των αρνητικών ή των μηδενικών επιτοκίων που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και συμβάλλουμε εμείς σε αυτό, σε μια ομαλή προσαρμογή"

Ο ίδιος πάντως, επιχειρώντας μια πρόβλεψη, είπε πως "σε όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στην Οικονομία, με την ύφεση που βλέπουμε να διαγράφεται στην ΕΕ, δε φαίνεται τα επιτόκια να συνεχίζουν την αυξητική τους τάση μέσα στο 2023. Ενδεχομένως να δούμε και μειώσεις του χρόνου τέτοια εποχή".

Όσο για το σενάριο ενός νέου κύματος "κόκκινων δανείων", ο Γενικός Διευθυντής, Head of Commercial Banking, της Τράπεζας Πειραιώς, το εκτιμά ως απίθανο, λέγοντας πως "οι επιχειρηματίες που "επέζησαν" από μια τόσο μεγάλη και μακρόχρονη κρίση που περάσαμε, πιστέψτε με, έχουν τεράστια εμπειρία διαχείρισης της κρίσης και έχουν τη δύναμη να ανταπεξέλθουν σε αυτή - την όποια - μικρή αύξηση επιτοκίων".

"Είναι χρήσιμο να πούμε ότι σαν "φάρμακο", αν θέλετε, σαν αντίδοτο στην αύξηση των επιτοκίων, χρησιμοποιεί η αγορά αυτή τη στιγμή τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο σε νέα επενδυτικά σχέδια, για το 50% είναι πολύ χαμηλό και σταθερό για όλη τη διάρκεια" - προσθέτει ο κ.Κατραούρας.


Το αισιόδοξο μήνυμα

Μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση, λέει με λίγα λόγια το έμπειρο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς. "Το 2022 κλείνουμε με μια ανάπτυξη στο 6%, άρα νομίζω ότι αυτό δίνει τα περιθώρια σε όλους μας να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κρίση βιώνουμε τώρα, είτε είναι αύξηση επιτοκίων, ενεργειακή κρίση ή διαχείριση του πληθωρισμού" - καταλήγει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ