Έρευνα: «Το 41% των εργαζομένων αλλάζει δουλειά κάθε 2-3 χρόνια»

Newsroom
Newsroom

Έρευνα αποκαλύπτει το ζήτημα της αλλαγής εργασίας σε αναζήτηση ευελιξίας και αναγνώρισης.

Οταν πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί της εργασίας έλεγαν ότι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι θα πρέπει να αλλάξουν 5 με 6 φορές στη ζωή τους όχι μόνο εργασιακό περιβάλλον αλλά και αντικείμενο, δεν φαντάζονταν ούτε και οι ίδιοι την ταχύτητα των αλλαγών.

Ετσι, σήμερα, για παράδειγμα, για έναν νέο άνθρωπο το να μείνει στην ίδια δουλειά, είτε γιατί το θέλει ο ίδιος είτε γιατί οι συνθήκες το έφεραν έτσι, για μια ζωή, κάτι που ήταν ζητούμενο αλλά και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια, είναι τόσο… παλιό όσο τα Walkman ή τα καρτοτηλέφωνα.

Πλέον, το να φύγει κάποιος από μια δουλειά είναι απόλυτα αποδεκτό όταν μια επιλογή καριέρας δεν τον γεμίζει, πολλώ δε μάλλον όταν δεν πρόκειται για το επάγγελμα των ονείρων του. Ετσι εξηγείται ένα από τα πολλά ευρήματα της τελευταίας έρευνας του kariera.gr, που συγκεντρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα «θέλω» των αναζητούντων εργασία: Τέσσερις στους δέκα «job seekers» δήλωσαν πως αλλάζουν δουλειά μέσα σε 2 με 3 χρόνια, ενώ ένας στους δέκα ανά έτος. Πρόκειται για ευρήματα που προέκυψαν μέσα από χιλιάδες απαντήσεις που έδωσαν σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω LinkedIn εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι, περιγράφοντας τι ζητούν από τους πιθανούς εργοδότες τους, όσοι αναζητούν εργασία. Περισσότεροι από 20.000 συνολικά απάντησαν μεταξύ άλλων για την 4ήμερη εργασία, για τα κίνητρα στην παραγωγικότητα, για το τι ζητούν από ένα μάνατζερ, αλλά και για το τι τους κρατάει μακριά από τη δουλειά των ονείρων τους.

Αναλυτικά, αναφορικά με το κάθε πότε οι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά, το 41% όσων συμμετείχαν σημείωσε πως αυτό συμβαίνει κάθε 2-3 χρόνια, το 11% κάθε χρόνο, ενώ το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε… δεινόσαυρος. Ακόμη και η επιλογή του χαρακτηρισμού δείχνει τη μεγάλη και ταχύτατη αλλαγή που επήλθε μέσα σε λίγα χρόνια στο εργασιακό μοντέλο. Η εποχή που ο άνθρωπος μπορούσε να διανύσει όλη του την επαγγελματική ζωή έχοντας αποκτήσει μόνο ένα επαγγελματικό προσόν έχει παρέλθει και οι νέοι εργαζόμενοι αναμένεται να αλλάξουν πολλές δουλειές και να αναλάβουν πολλούς διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Ελπίζοντας ότι κάποιος από αυτούς θα αφορά και το επάγγελμα των ονείρων τους. Η ίδια έρευνα άλλωστε έδειξε πως η έλλειψη εμπειρίας και δεξιοτήτων, η δυσκολία στη μετεγκατάσταση, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η δυσκολία στο networking είναι οι βασικοί λόγοι που καθιστούν το όνειρο… άπιαστο.

Και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, καθώς δείχνουν τα εξής:

• Το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε 4ήμερη εργασία με τον ίδιο μισθό, ενώ το 45% επισήμανε πως προτιμά 5ήμερη εργασία με 20% αύξηση μισθού.

• Σχετικά με την παραγωγικότητα, 34% των ερωτηθέντων υπογράμμισαν πως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής, ένα 32% ανέφερε τις ευκαιρίες ανέλιξης και εξέλιξης, το 26% επισήμανε το καλό κλίμα και μόλις ένα 8% τον καλό μάνατζερ.

• Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηθέντες για το τι κάνει ένα μάνατζερ καλό, πάνω από τους μισούς απάντησαν «η ενσυναίσθηση», ένας στους τρεις ανέφερε την καθοδήγηση, ενώ το 18% σημείωσε την οργάνωση.

• Ενας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε πως δεν επιβραβεύεται καθόλου από τον εργοδότη του, το 24% αναφέρει πως επιβραβεύεται με αύξηση μισθού, ενώ το 23% λαμβάνει μπόνους.

• Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό στίβο στην πλειοψηφία τους αφορούν την ισορροπία εργασίας και οικογενειακής ζωής (43%), ενώ ακολουθούν ο σεξισμός και το μπούλινγκ, η έλλειψη ευκαιριών και η άνιση αμοιβή.

• 84% απάντησαν πως ήταν ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ