Εθνική Τράπεζα: Μακρά περίοδος ανάπτυξης με την Κρήτη να πρωτοστατεί

Επίσκεψη και επαφές στην Κρήτη έχουν ο Πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς - Έρευνα της Τράπεζας για τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού


"Βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία καθώς είμαστε στο ξεκίνημα μιας μακράς περιόδου ανάπτυξης" υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας πως δεν μιλάμε για μια "απλή ανάπτυξη δύο ετών, αλλά για μια περίοδο 10ετίας ή και 20ετίας". Σε αυτή τη νέα περίοδο η Κρήτη θα πρωτοστατήσει, τόνισαν τόσο ο κ. Χαρδούβελης όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στην διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, το πρωί της Τρίτης, στο ξενοδοχείο Galaxy στο Ηράκλειο.

Ο κ. Μυλωνάς, επικεφαλής ομάδας στελεχών της Εθνικής, πραγματοποιεί, μαζί με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, επίσκεψη στο νησί, προκειμένου να έχουν επαφές και συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματίες, σε ένα ταξίδι που - σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο -- είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν αλλά ενέσκηψε η πανδημία του κορωνοϊού. 
Μια πανδημία, που "χτύπησε" την ήδη "λαβωμένη" Ελληνική οικονομία, αλλά ανέδειξε και μια πληθώρα πλεονεκτημάτων στα οποία, ειδικά η Κρήτη, θα μπορούσε εφεξής να επενδύσει ώστε, όχι απλά να ανακάμψει, αλλά να πρωταγωνιστήσει επενδυτικά και οικονομικά. 

"Είναι σαφές τι θα συμβεί στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια" τόνισε ο κ. Μυλωνάς, αναφέροντας ως παράδειγμα τα μεγάλα έργα - όπως το Αεροδρόμιο Καστελίου και την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού δεν σταματούν εκεί. Όπως είπε, οι προοπτικές είναι μεγάλες τόσο στον τομέα του τουρισμού, την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη ενέργεια, την υγεία, αλλά και την πρωτογενή παραγωγή, "όχι όμως με τις σημερινές συνθήκες". 

Σε αυτό που έρχεται, όπως τόνισαν οι κύριοι Χαρδούβελης και Μυλωνάς, η Εθνική Τράπεζα «θα δώσει το μεγάλο βάρος» στην αποφασιστική στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων. "Η Εθνική γίνεται μια νέα Τράπεζα, διατηρώντας την εμπιστοσύνη του κόσμου - που ποτέ δεν έχασε" τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., με τον κ. Μυλωνά να συμπληρώνει ότι γίνεται πιο ανθρωποκεντρική και πιο γρήγορη".
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η τράπεζα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και επεσήμανε ότι προσφέρει νέα καινοτόμα προϊόντα σε μικρούς και μεγάλους πελάτες, μετά τον επιτυχή ψηφιακό της μετασχηματισμό.
Ειδική αναφορά έγινε στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, με αφορμή τις καταστροφές από τον σεισμό, με τον κ. Χαρδούβελη να υπογραμμίζει ότι "η Εθνική δεν έφυγε από το Αρκαλοχώρι" και τον κ. Μυλωνά να επισημαίνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και η Εθνική θα είναι χορηγός στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής. 

Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και η έρευνα με "τον φακό" στην Κρήτη



"Η χώρα μας έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα", επεσήμανε ο κ.Χαρδούβελης, με αφορμή την μεγάλη χρηματοδότηση που "προσφέρεται"  από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η χώρα μας έχει εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο.
Μίλησε επίσης για την σημαντική μεταρρυθμιστική πολιτική που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και τον ψηφιακό και παραγωγικό μετασχηματισμό που πραγματοποιείται στην οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπιστοσύνη που ανακτά η χώρα μας

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχαν ήδη με εκπροσώπους επιχειρήσεων στο νησί, στους οποίους και παρουσιάστηκε η ειδική έρευνα στην οποία προχώρησε η Εθνική για την αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης και η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "έγινε δεκτή με ενθουσιασμό" 
"Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη και μπορεί να στηρίξει σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια τόσο το νησί όσο και τους πελάτες της", τόνισε. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας και παρουσίασε η επικεφαλής οικονομολόγος κ. Τζέση Βουμβάκη, η Κρήτη έχει τις προοπτικές για ένα "ιδανικό" κύκλο ανάπτυξης, που περιλαμβάνει τις υποδομές, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, την πράσινη ενέργεια και τα κέντρα αριστείας. 
Εκτός αυτού, όπως υπογράμμισε η ίδια, η διάθεση του επιχειρηματικού τομέα για επενδύσεις στο νησί εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. 

Δείτε αναλυτικά την σχετική μελέτη ΕΔΩ





 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ