Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

Newsroom
Newsroom

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη φετινή λίστα Forbes 400 έγιναν κατά 500 δισ. δολάρια φτωχότεροι σε σύγκριση με πέρυσι.

Μετά το εκρηκτικό 2021, φέτος οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι των ΗΠΑ -όπως και πολλοί ακόμη Αμερικανοί- επλήγησαν από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την πτώση των αγορών. Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη φετινή λίστα Forbes 400 έγιναν κατά 500 δισ. δολάρια φτωχότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Η συνολική καθαρή περιουσία τους παραμένει ωστόσο εξωπραγματική, ανερχόμενη στα 4 τρισ. δολάρια, παρότι μειωμένη κατά 11% σε σχέση με το 2021.

Επόμενο ήταν, λοιπόν, να κατέβει και ο πήχης για την είσοδο στη φετινή λίστα του Forbes, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι (η κατάρτιση της λίστας έγινε με βάση τις τιμές των μετοχών στις 2 Σεπτεμβρίου 2022).

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η είναι η πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Κανείς, πάντως, δεν επλήγη περισσότερο από τους Αμερικανούς μεγιστάνες της τεχνολογίας, οι οποίοι συνολικά είδαν 315 δισ. δολάρια να κάνουν φτερά από τις τσέπες τους, καθώς οι τιμές των μετοχών των εταιρειών τους καταβαραθρώθηκαν ενώ και οι ροές κεφαλαίων από τα venture capitals έχουν μειωθεί. 

Συνολικά, 41 Αμερικανοί δεν κατάφεραν να πάρουν φέτος το εισιτήριο για τη λίστα Forbes 400, μεταξύ αυτών και ο Τζέρι Γιάνγκ της Yahoo, ο Ρόμπερτ Σκάριντζ της Rivian, αλλά και οι αδελφοί Γουίνκλεβος, που έχασαν την ευκαιρία λόγω της βαρυχειμωνιάς που έπληξε τα κρυπτονομίσματα. Εν τω μεταξύ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, από την τρίτη θέση της περσινής λίστας, βρέθηκε εκτός της πρώτης δεκάδας για πρώτη φορά από το 2014, καθώς έγινε φτωχότερος κατά 76,8 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, απώλεια που τον καθιστά μάλιστα τον πλέον χαμέλο της λίστας του 2022.

Στην κορυφή της λίστας Forbes 400 φέτος αναρριχήθηκε για πρώτη φορά ο Έλον Μασκ. Παρά τις φουρτούνες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή, ο Μασκ εκτιμάται ότι αύξησε την περιουσία τους κατά 60,5 δισ. δολάρια το τρέχον έτος, χάρη στο άλμα 11% που σημείωσε η μετοχή της Tesla και των νέων γύρων χρηματοδότησης που πραγματοποίησε η SpaceX. Έτσι, εκθρόνισε τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, μετά και το πλήγμα κατά 27% που δέχθηκε η μετοχή της Amazon. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος σκαρφάλωσε μια θέση υψηλότερα φέτος παρότι προέβη στη δωρεάν ποσού 20 δισ. δολαρίων στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει ιδρύσει νωρίτερα το 2022, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τελευταία χρονιά ήταν ιδιαίτερα κακή για τον Ζούκερμπεργκ.

Το top 10

Νο.1 Έλον Μασκ
Περιουσία: 251 δισ. δολάρια
Ηλικία: 51 ετών
Πηγή πλούτου: Tesla, SpaceX
Σκορ φιλανθρωπίας: 1

Νο.2 Τζεφ Μπέζος
Περιουσία: 151 δισ. δολάρια
Ηλικία: 58 ετών
Πηγή πλούτου: Amazon
Σκορ φιλανθρωπίας: 2

Νο.3 Μπιλ Γκέιτς
Περιουσία: 106 δισ. δολάρια
Ηλικία: 66 ετών
Πηγή πλούτου: Microsoft
Σκορ φιλανθρωπίας: 5

Νο.4 Λάρι Έλισον
Περιουσία: 101 δισ. δολάρια
Ηλικία: 78 ετών
Πηγή πλούτου: Λογισμικό
Σκορ φιλανθρωπίας: 1

Νο.5 Γουόρεν Μπάφετ
Περιουσία: 97 δισ. δολάρια
Ηλικία: 92 ετών
Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway
Σκορ φιλανθρωπίας: 5

Νο.6 Λάρι Πέιτζ
Περιουσία: 93 δισ. δολάρια
Ηλικία: 49 ετών
Πηγή πλούτου: Google 
Σκορ φιλανθρωπίας: 1

Νο.7 Σεργκέι Μπριν
Περιουσία: 89 δισ. δολάρια
Ηλικία: 49 ετών
Πηγή πλούτου: Google
Σκορ φιλανθρωπίας: 2

Νο.8 Στιβ Μπάλμερ
Περιουσία: 83 δισ. δολάρια
Ηλικία: 66 ετών
Πηγή πλούτου: Microsoft
Σκορ φιλανθρωπίας: 2

Νο.9 Μίκαελ Μπλούμπεργκ
Περιουσία: 76,8 δισ. δολάρια
Ηλικία: 80 ετών
Πηγή πλούτου: Bloomberg LP
Σκορ φιλανθρωπίας: 4

Νο.10 Τζιμ Γουόλτον
Περιουσία: 57,9 δισ. δολάρια
Ηλικία: 74 ετών
Πηγή πλούτου: Walmart
Σκορ φιλανθρωπίας: 1



Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ