Φόροι: 10,9 δισ. ευρώ θέλει να βάλει στα ταμεία το κράτος το τελευταίο δίμηνο του έτους

Newsroom
Newsroom

Βαρύ το φορτίο για τους φορολογούμενους έως τα τέλη του έτους

Βαρύ φορτίο φόρων φέρνει το τελευταίο δίμηνο του έτους για όλους τους φορολογούμενους, καθώς, πέρα από τη «μάχη» με την ακρίβεια της αγοράς, θα πρέπει να εισφέρουν σε φόρους περισσότερα από 10,9 δισ. ευρώ.

Τα αυξημένα φυσικά έσοδα και στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, όπως και τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθούν να στηρίζονται περισσότερο στους έμμεσους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ), που συνεχίζουν να αποτελούν τους κύριους αιμοδότες των εισπράξεων του προϋπολογισμού, λόγω των αυξημένων τιμών που κυριαρχούν στην αγορά, σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ μειώνουν ταυτόχρονα τζίρους από την αγορά. Πέρα όμως από τα ανωτέρω, οι αυξημένες εισπράξεις του τελευταίου διμήνου δικαιολογούνται και από το γεγονός ότι στο εν λόγω διάστημα πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας, καθώς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων, με πρώτες τις δόσεις των ισχυουσών ρυθμίσεων, αναφέρει το naftemporiki.gr.

Ζητούμενο ωστόσο παραμένει για πόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αντεπεξέρχονται στον «Γολγοθά» των φόρων που πρέπει να καταβάλλουν, από τη στιγμή που κάθε μήνα με δυσκολία ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και από τη μέχρι σήμερα πορεία και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που «πετούν» πάνω από 104 δισ. ευρώ. Αυτή άλλωστε είναι και η μεγάλη «αγωνία» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εάν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις, που είναι μεν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα προ- ηγούμενα χρόνια, όμως προστίθενται σε μια σειρά πολλών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι πολίτες. Επισημαίνεται ότι, με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις για το τελευταίο δίμηνο θα πρέπει να ανέλθουν σε: -Νοέμβριος: 46.071 εκατ. ευρώ (+5.552 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο οπότε και συνολικά για το δεκάμηνο πρέπει να έχουν εισρεύσει 40.519 εκατ. ευρώ) -Δεκέμβριος: 51.442 εκατ. ευρώ (+5.371 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο).

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι και η νέα χρονιά είναι γενικότερα απαιτητική σε φόρους, σε σχέση με το τρέχον έτος, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι έως το τέλος του 2024:

1.Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,108 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,401 δισ. ευρώ ή 4,2% ένα- ντι του 2023, καθώς

  • τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,271 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,147 δισ. ευρώ έναντι του 2023 και
  • οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,136 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 28 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

2.Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

3.Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,558 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 597 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του 2023, καθώς:

  • ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13,011 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 739 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, συνδεόμενος με την αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών,
  • ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,935 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 185 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω εξισορρόπησης των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος (προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης).

4.Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα 399 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

5.Λοιποί φόροι επί παραγωγής: Από τους λοιπούς φόρους παραγωγής προβλέπονται έσοδα ύψους 718 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 435 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2023, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης πρόβλεψης περί μη απόδοσης μερίσματος από την ΤτΕ.

6.Φόροι κεφαλαίου: Οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να ανέλθουν σε 239 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με αυτό του 2023.

7.Λοιποί τρέχοντες φόροι: Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,391 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

8.Μεταβιβάσεις: Τα έσοδα από μεταβιβάσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 6,890 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,434 δισ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων, προσαρμοσμένων κατά ESA, εσόδων του ΤΑΑ κατά 1,236 δισ. ευρώ και του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ κατά 274 εκατ. ευρώ.

9.Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών: Από τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών προβλέπονται έσοδα ύψους 987 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 163 εκατ. ευρώ έναντι 2023, κυρίως λόγω:

  • του αυξημένου ποσού, κατά 63 εκατ. ευρώ, που αφορά το ενοίκιο και τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης,
  • του δεδουλευμένου εσόδου, ύψους 21 εκατ. ευρώ, που καταχωρίζεται στο έτος 2024, από τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και
  • του δεδουλευμένου εσόδου, ύψους 65 εκατ. ευρώ, που καταχωρίζεται στο έτος 2024, από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

 

 

Φωτογραφία από Robert Owen-Wahl από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ