Φυσικό αέριο: Στα 149 ευρώ η μεγαβατώρα

Φυσικό αέριο: Στα 149 ευρώ η μεγαβατώρα
Newsroom
Newsroom

Λόγω των απεργιών στη Νορβηγία

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τη μεγαβατώρα να κινείται στα 149 ευρώ εξαιτίας των προγραμματισμένων απεργιών στη Νορβηγία που απειλούν ακόμη περισσότερο την αγορά μετά τις περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο της Νορβηγία καλύπτει περίπου το 13% των καθημερινών εξαγωγών με το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου να προειδοποιεί για μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς λόγω της απεργίας  που ξεκινά και πάλι αύριο Τρίτη θα κλείσουν τρία σημεία εφοδιασμού ενώ την Τετάρτη θα τεθούν εκτός λειτουργίας άλλα τρία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό αναμένεται να ενισχύσει τους φόβους ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους εγκαίρως για το χειμώνα, δεδομένης της μείωσης των ροών από τη Ρωσία και της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας μιας βασικής εγκατάστασης εξαγωγής στις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξαπλώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία και ασκούν αυξανόμενη πίεση στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Σε αυτό το κλίμα το ολλανδικό συμβόλαιο - σημείο αναφοράς για την Ευρώπη - σημειώνει άνοδο 0,8% και κινείται στα 149 ευρώ τη μεγαβατώρα. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 54% τον προηγούμενο μήνα.

Υπό κατάρρευση οι γερμανικές βιομηχανίας

Κορυφαίες βιομηχανίες στην Γερμανία ενδέχεται αν βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση εξαιτίας των περικοπών στην παροχή φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο κορυφαίος συνδικαλιστικός αξιωματούχος της χώρας πριν από τις συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που ξεκινούν τη Δευτέρα.

Η ενεργειακή κρίση  οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και εργασιακές αναταραχές, δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η Ρωσία έχει μειώσει τις μεταφορές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο αγωγός θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά τις εργασίες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ