Γιατί η Coca - Cola HBC έδωσε €45 εκατ για να εξαγοράσει την Three Cents

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Μόνο τυχαίο δεν είναι το ενδιαφέρον της Coca Cola HBC για την Three Cents, που αποτελεί success story στην αγορά των flavored mixers

Ολοκληρώθηκε το deal πλήρους εξαγοράς της ESM Effervescent Sodas Management Limited (Three Cents) από την CC Beverages Holdings II BV.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό τέλη Ιουλίου, η θυγατρικής της Coca-Cola HBC κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 100% του μετοζχικού της Three Cents, εταιρεία στην οποία επένδυσε η Virtus International Partners τον Μάιο του 2021 από την SICC Holding Limited, θυγατρική κατά 100% της Ideal Holdings.

Που στοχεύει η CCHBS

Η προσθήκη της Three Cents στο brand portfolio της CCHBC θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της Coca-Cola στον διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα των premium ποτών και δη σε αυτόν των flavored mixers. Συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη εξαγορά η CCHBC εντάσσει στο portfolio της ένα premium brand, με το οποίο θα ενδυναμώσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη κατηγορία και ειδικά στο κανάλι HoReCa, στο οποίο η Three Cents έχει πολύ καλό placement σε ό,τι αφορά την premium κατηγορία των flavored mixers.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, δεν αποκλείεται, μετά την οριστικοποίηση του deal, η CCHBC, πέραν της ανάπτυξης σε ξένες αγορές και την ενίσχυση του capacity, να αναλάβει στο μέλλον και τη διανομή.

Θυμίζουμε ότι, υπεύθυνη για τη διανομή της Three Cents είναι η ΑΜΒΥΞ, με την οποία υπάρχει ενεργό συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2023.

Διεθνές brand η Three Cents

Από την άλλη η Three Cents, που χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως “το απόλυτο success story” θα αξιοποιήσει το δίκτυο της CCHBC, το οποίο εκτείνεται σε 29 χώρες και 3 ηπείρους με σκοπό να γίνει πλέον ένα διεθνές brand.  “Όποιος γνωρίζει το placement του Ομίλου στο εξωτερικό μπορεί να καταλάβει ποια είναι τα πλάνα της CCHBC για την Three Cents. Να γίνει ένα international brand”, εξηγούν πηγές με γνώση.

O ρόλος της οικογένειας Δαυίδ

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η συμμετοχή της οικογένειας Δαυίδ, τόσο στον Όμιλο Ideal, που αποτελεί στρατηγικό επενδυτή της Three Cents, όσο και στον Όμιλο της Coca Cola HBC αποτέλεσε σημαντικό επιταχυντή για να καταλήξουν τα μέρη σε δεσμευτική συμφωνία, με την αξία της συναλλαγής να αναέρχεται σε €45 εκατ.


Ο Αναστάσης Δαυίδ, Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος, Coca Cola HBC

Τα σχέδια για την Coca Cola Company

Υπογραμμίζουν δε ότι μετά και την τυπική ολοκλήρωση του deal, που για την ώρα υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές, απώτερος στόχος της οικογένειας Δαυίδ είναι η εταιρεία να πωληθεί στην Coca Cola Company, η οποία, τα τελευταία χρόνια, δίνει ιδιαίτερη έμφαση, στον συγκεκριμένο τομέα, με επίκεντρο την Schweppes. 

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τζίρου & κερδοφορίας για την Three Cents
H Three Cents ιδρύθηκε πριν οκτώ χρόνια στην Αγγλία από τους Βασίλη Καλαντζή, Γιώργο Μπάγκο, Δημήτρη Νταφόπουλο και Γιώργο Τσιρίκο και κάθε χρόνο τρέχει με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τζίρου και κερδοφορίας.  Στο α' τρίμηνο του έτους, η Three Cents σημείωσε αύξηση στον κύκλο εργασιών της κατά 143%, ενώ η καθαρή κερδοφορία έκλεισε στο +200%. 

Πέρυσι το καλοκαίρι, η εταιρεία, που διαθέτει portfolio με 11 κωδικούς, μπήκε σε νέα κατηγορία, αυτήν των zero sugar, λανσάροντας τη σειρά, Zero Sugar Lime, ενώ προχώρησε και στην κυκλοφορία του Pineapple soda. Συνολικά, το Zero Portoflio περιλαμβάνει 4 κωδικούς. Τα προϊόντα της Three Cents, που μέχρι τώρα εμφιαλώνονται στις εγκαταστάσεις της Metaxa, εξάγονται σε 34 χώρες με κυριότερες αγορές να είναι οι:

  • Αγγλία
  • Γαλλία
  • Ιταλία
  • Ολλανδία
  • Ασία
  • Μέση Ανατολή

 

Πρόσφατα, άνοιξε την αγορά της Ρωσίας, ενώ το δίκτυο των εξαγωγών ενισχύεται και με την προσθήκη του Ισραήλ, αγορά την οποία η εταιρεία είχε βάλει στόχο από τις αρχές του 2021.

Πότε θα αποεπενδύσει η Ideal από την Three Cents

Θυμίζουμε ότι ο Όμιλος Ideal, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού του σχεδίου ανάπτυξης και διεύρυνσης του portfolio των συμμετοχών του, ολοκλήρωσε το deal με την Virtus International Partners, για την ενσωμάτωση της Three Cents, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Μάιο του 2021, με τη Διοίκηση του Ομίλου να κρίνει απαραίτητη την επέκτασή του στους δυναμικούς κλάδους της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής premium mixers & tonics. Μετά την τυπική ολοκλήρωση του deal, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου (exit) της Ideal από την εταιρεία.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ