Γιατί η ΤτΕ αγοράζει "περισσότερα" ελληνικά ομόλογα

Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου ήταν εξαιρετικά κρίσιμο καθώς αποτύπωσε τις δυνατότητες "επιστροφής" στην οικονομική δραστηριότητα μετά την απόσυρση του lockdown και της καραντίνας. Για τον λόγο αυτό (και λόγω της καθυστέρησης των αποφάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης) η ΕΚΤ βρέθηκε πάλι να είναι ο βασικός συντελεστής χρηματοδότησης τόσο του ιδιωτικού όσο και –κυρίως– του δημόσιου τομέα με τις αγορές χρέους ακόμα και πέραν των ορίων που προβλέπει η "κλείδα" κάθε χώρας-μέλους της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου οι αγορές δημόσιου χρέους μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών κατ' εντολή της ΕΚΤ ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα όρια μέσω του PEPP (έκτακτου προγράμματος αγορών χρέους που ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο), ξεπέρασαν το προβλεπόμενο για κάθε χώρα όριο ("κλείδα") σε έξι χώρες-μέλη, ενώ υπολείπονται στις υπόλοιπες δεκατρείς. Ανάμεσα στις χώρες που υπήρξε υπέρβαση –πολύ μικρή είναι αλήθεια– ήταν και η Ελλάδα. Η υπέρβαση αυτή για την Ελλάδα ήταν μόλις 0,7% όπως επίσης και για την Πορτογαλία (0,3%), τη Σλοβενία και την Κύπρο (0,1%). Αντίθετα για την Ιταλία κυρίως και κατά δεύτερο λόγο για την Ισπανία οι υπερβάσεις ήταν χαμηλότερες έναντι των αρχών εφαρμογής του PEPP, αλλά οπωσδήποτε σημαντικές και ευδιάκριτες για τις αγορές, πράγμα που κάνει τα ιταλικά ομόλογα να διατηρούν πάνω τους μία πίεση που τα... ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο, ακόμα και από την Ελλάδα. 

Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου οι αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ –μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας– υπερέβησαν το όριο της εθνικής "κλείδας" κατά 4,8%. Ποσοστό σημαντικό μεν αλλά αρκετά χαμηλότερο από το 40%, που είχε φτάσει κάποιες στιγμές τον Απρίλιο-Μάιο, ήτοι υπερδιπλάσιο της ιταλικής "κλείδας" (17%). Σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά οπωσδήποτε καθ’ υπέρβαση της εθνικής "κλείδας" και οι αγορές για την Ισπανία που ήταν η δεύτερη σε επίπεδο στήριξης από την ΕΚΤ. 

Για την Ελλάδα ενώ αρχικά οι αγορές της ΤτΕ ήταν εξαιρετικά συγκρατημένες, στη συνέχεια και ειδικά όταν η απόσυρση της καραντίνας έδειξε ότι το τέλος του lockdown δεν ήταν επαρκής όρος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αυξήθηκαν πέραν της "κλείδας" σε ένα μικρό αλλά ευδιάκριτο ποσοστό 0,7% το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου. Και σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται στα ίδια επίπεδα και τον Αύγουστο…

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ