Γιατί πρέπει να αλλάξει ο πρωτογενής τομεάς στην Ελλάδα

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Τι ειπώθηκε στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Στην ετοιμότητα που απαιτείται για τον γεωργικό μετασχηματισμό αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύνδεση πρωτογενούς τομέα – μεταποίησης

Ο πρόεδρος του Ομίλου Energy Exchange Group και διευθύνων σύμβουλος της Biosolids, Αθανάσιος Σαββάκης, υπογράμμισε ότι, αν επιζητούμε τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή, βασικό είναι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση. Ενώ συμπλήρωσε, σχετικά: “Ως χώρα και ως Ευρώπη να λάβουμε υπόψιν τα εξής δύο δεδομένα πριν προχωρήσουμε: Την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές. Έως το 2050 το 68% του πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικές περιοχές”.
Ο κ. Σαββάκης ανέφερε ότι οι σημερινοί καταναλωτές είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, ενώ τόνισε πως σαν χώρα και σαν τομέας πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εξής τρία:

  • Βιοποικιλότητα
  • Κυκλική οικονομία
  • Κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των αγροτών. “Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά. Δεν υπάρχει πεδίο συναντίληψης”.

Μεταβατική περίοδος

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κουϊμτζή, Αθανάσιος Κουϊμτζής, μίλησε για μια μεταβατική περίοδο, που δεν αφορά μόνο στον αγροτικό τομέα. “Η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Ένα μεγάλο θέμα είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας. Η επαρχία ολοένα και ερημώνει”, ανέφερε.
“Τόσο η γεωργία όσο και η εφαρμογή των τεχνολογιών πρέπει να γίνει με γρήγορη ταχύτητα. Μια χώρα χωρίς επαρχία δεν έχει μέλλον, οπότε πρέπει να την προσέξουμε πολύ. Πρέπει να ενισχύσουμε τον αγρότη με τεχνογνωσία”, παρατήρησε.

Προσοχή στην μετάβαση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Syngenta Hellas, Γιώργος Ποντίκας, τόνισε ότι πρωτίστως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται προσοχή στη μετάβαση. “Πρέπει να έχουμε καλύτερη τροφή για τον καταναλωτή, και πρέπει να προστατεύσουμε τον τρόπο για να επιτευχθεί αυτό. Το θέμα της έρευνας είναι πολύ σημαντικό. Κάποιες καλλιέργειες στην Ελλάδα δεν θα έχουν προϊόντα φυτοπροστασίας σε λίγο καιρό. Πρέπει μέσα στην ΕΕ να μπορέσουμε να λύσουμε τα τοπικά προβλήματα σε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική. Να πάμε σε ένα μοντέλο ανανεωτικής γεωργίας. Να βάλουμε τεχνολογίες που θα οριστικοποιήσουν το αποτέλεσμα σε αυτό το τρίγωνο: περιβάλλον - καταναλωτής - παραγωγός. Χρειάζεται μετασχηματισμός”.

Πώς θα γίνει η μετάβαση στην πράσινη γεωργία στην ΕΕ και 

Την πορεία της μετάβασης των αγροτών στην πράσινη γεωργία με τελικό προορισμό την ευφυή γεωργία, ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που συνδιοργανώθηκε με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Υψηλό κόστος – Χαμηλές τιμές

Ο διευθυντής Ανάπτυξης Ικανοτήτων της "Νέα Γεωργία Νέας Γενιάς", Δημήτρης Βαλουδάκης, τόνισε ότι ακούγονται συνεχώς τα ίδια προβλήματα από τους αγρότες. Επισήμανε, χαρακτηριστικά: "Ήταν τα ίδια πριν δέκα χρόνια: υψηλό κόστος, χαμηλές τιμές. Υπάρχει μικρή άμεση επίδραση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε κάποιους ακούγονται εξωγήινα αυτά. Να αναλογιστούμε αυτές τις δυσκολίες. Λιγότερο από 7% των Ελλήνων αγροτών έχουν λάβει αγροτική κατάρτιση. Περίπου κοντά στο 40% των Ελλήνων αγροτών, είναι γυναίκες. Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των αγροτών. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης, δίχως να ανταγωνιζόμαστε πανεπιστημιακά προγράμματα".

Νέες τεχνολογίες
Ενώ πρόσθεσε: "Όταν μιλάμε για καινοτόμα συστήματα, μιλάμε για νέες τεχνολογίες. Μπορέσαμε να προοδεύσουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να χτίσουμε εμπιστοσύνη με τους αγρότες. Να διευκρινίσουμε ποιες είναι οι απαιτήσεις. Βλέπουμε αύξηση στους αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά. Η Ελλάδα την τελευταία τριετία σημείωσε πρόοδο ως προς την υλοποίηση ενός νέου συστήματος στη χώρα. Θα ήθελα να συνδέσουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις ώστε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική. Όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Έχουμε τον ίδιο αριθμό τρακτέρ με αυτόν των μισών Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες συνεχίζουν να δουλεύουν μεμονωμένα".

Προαπαιτούμενο οι δεσμεύσεις στην ΚΑΠ

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο με ειδίκευση στην αγροτική πολιτική, Δημήτρης Ψαλτόπουλος, σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι οι φιλοδοξίες, είναι μεγαλύτερες από ότι τις προηγούμενες περιόδους. Πρόσθεσε, ακολούθως: "Υπάρχει εναρμόνιση ανάμεσα στις φιλοδοξίες και στα στρατηγικά σχέδια. Οι δικαιούχοι των άμεσων πληρωμών θα πρέπει να τηρούν πολύ περισσότερες δεσμεύσεις βάσει της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αυτό είναι προαπαιτούμενο. Είναι πολύ δύσκολο για τους αγρότες πλέον. Πρέπει να εστιάσουμε στο κομμάτι της υλοποίησης. Όλη η υποστήριξη, όλες οι άμεσες πληρωμές έχουν στόχο τις εντατικές παραγωγές στην Ελλάδα. Η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι ίδια για όλους. Το σύστημα του ΕΛΓΑ στην Ελλάδα είναι ένα σύστημα με σημαντικές δυνατότητες και προτερήματα. Τώρα, όμως, και το σύστημα αυτό δέχεται πίεση, λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Ακόμη, πρέπει να γίνει μια επανεξέταση των καταβολών των αγροτών στο σύστημα. Δεν μπορούν να πληρώνουν όλοι το ίδιο και κάποιοι να έχουν επιπλέον οφέλη".

Η μεγαλύτερη εικόνα

Τέλος, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Βέλγιο, Marc Sadler, παρατήρησε ότι πρέπει να είμαστε σαφείς για την τρέχουσα κατάσταση στον αγροτικό τομέα. Ενώ συνέχισε λέγοντας: "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετάβαση, την οποία πρέπει να διεκπεραιώσουμε. Πρέπει να εισάγουμε νέα τεχνολογία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν λύσεις, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν μεγαλοπαραγωγοί και κάποιες απλές οικογένειες με αγροκτήματα. Οπότε, πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα: Οι περισσότερες εκπομπές ρύπων έρχονται από τους πρώτους. Να παρέχουμε λύσεις στους αγρότες. Υπάρχουν σε άλλες βιομηχανίες ευκολότερα εφαρμόσιμες τεχνολογικές λύσεις, όχι όμως στον αγροτικό τομέα. Πρέπει να δει ο αγρότης ότι μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα. Επικεντρωθείτε στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Στη Γεωργία πληρώνουμε τον λογαριασμό μετά το πρόβλημα".

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ