H Aegean ανοίγει τα φτερά της και επενδύει σε προορισμούς της μαγικής Ανατολής

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Το σχέδιο του κορυφαίου ελληνικού αερομεταφορέα για το 2024 περιλαμβάνει νέους προορισμούς, επενδύσεις και νέα προϊόντα

Η Aegean Airlines ετοιμάζεται το προσεχές χρονικό διάστημα να γιορτάσει τα 25α γενέθλιά της υλοποιώντας με τους καλύτερους οιωνούς τους στόχους που έχει θέσει για το 2024. Η αναπτυξιακή πορεία του κορυφαίου ελληνικού αερομεταφορέα συνεχίζεται με καλά μελετημένα βήματα και περιλαμβάνει νέους προορισμούς αλλά και επενδύσεις σε νέα αεροσκάφη και προϊόντα.

Μιλώντας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρίας από φέτος και για τα επόμενα χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης σημείωσε πως η μεγάλη ελληνική αεροπορική εταιρία μένει προσηλωμένη στις θεμελιώδεις αξίες που διαμόρφωσαν την πορεία της και προχωρά προς την επόμενη μέρα με πυξίδα το τρίπτυχο εξέλιξη – ανάπτυξη – επενδύσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η επόμενη μέρα μας βρίσκει δυνατούς και σίγουρους καθώς τα στελέχη και το δυναμικό της Aegean οδηγούν την εταιρία ακόμη πιο πέρα».

Δημήτρης Γερογιάννης

O κ. Δημήτρης Γερογιάννης

Στη διάρκεια της 25ετίας κατά την οποία δραστηριοποιείται η Aegean Airlines, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Γερογιάννης «αναπτύσσεται με πολύ λελογισμένα βήματα και με ένα υγιή χρηματοοικονομικό τρόπο, προκειμένου να μπορεί να υπηρετεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της».

Οι στόχοι της Aegean για το 2024

Η φετινή χρονιά βρίσκει την αεροπορική εταιρία να έχει θέσει ανταγωνιστικούς στόχους καίριας σημασίας για την αναπτυξιακή της πορεία. Οι στόχοι αυτοί αφορούν στην ανανέωση του στόλου της, στους νέους δυναμικούς προορισμούς με μελλοντική προοπτική και στη λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου που απευθύνεται σε πιλότους και προσωπικό καμπίνας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean υπενθύμισε πως πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόκτηση 4 νέων Airbus A321neo, με σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια και νέα ειδικά διαμορφωμένη καμπίνα επιβατών.

Aegean αεροσκάφος

Το νέο Airbus A321neo

Τα αεροσκάφη αυτά θεωρούνται μια ανταγωνιστική επένδυση καθώς δύνανται να εξυπηρετήσουν αγορές εκτός ΕΕ επιτρέποντας τη δρομολόγηση πτήσεων μεγάλης διάρκειας από 4 έως και 7,5 ώρες. Έτσι, τα φτερά της Aegean θα καλύπτουν μη «παραδοσιακές» αγορές που αναπτύσσονται διαρκώς και θεωρούνται σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία, προς την Ανατολή και την Ινδία, τον Κόλπο και την Κεντρική Αφρική.  «Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη» διευκρίνισε ο κ. Γερογιάννης «θα επιτρέψουν στην Aegean να προσφέρει στους επιβάτες της ένα πιο αναβαθμισμένο προϊόν, το οποίο αποζητούν οι αγορές αυτές, κάνοντας έτσι ακόμα ένα βήμα που θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξέλιξή της».

Ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας επένδυση που προσδίδει προστιθέμενη αξία και στην ίδια την Ελλάδα, είναι το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στη χώρα. Η Aegean ανακοίνωσε επίσημα τη λειτουργία του το 2023 και πλέον είναι έτοιμη να προχωρήσει στα πανηγυρικά του εγκαίνια. Εξάλλου, το κέντρο εκπαίδευσης ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2023 εκπαιδεύοντας τα πληρώματα της Aegean αλλά και άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιριών όπως η EL AL, η TRANSAVIA και η BLUEBIRD. Εντός του Ιουνίου 2024, πρόκειται επίσης να ολοκληρωθεί η μεταφορά της τεχνικής βάσης της Aegean από το υφιστάμενο «κτίριο 57» του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο νέο «κτίριο 56» με σκοπό να επεκταθεί σημαντικά η προσφορά επισκευής αεροσκαφών άλλων εταιριών.

Ατενίζοντας την Ανατολή

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Ράσογλου, διευθυντής δικτύου και αεροπορικών συνεργασιών της Aegean, αναφέρθηκε στον στόχο της εξέλιξης του δικτύου του ελληνικού αερομεταφορέα. Το 2024 είναι μία χρονιά κατά την οποία η AEGEAN μεγαλώνει και ενισχύει το υπάρχον δίκτυο της Αθήνας επενδύοντας παράλληλα σε υφιστάμενα δρομολόγια. Στη σύνδεση με το Λονδίνο προστίθεται 4η πτήση, και ενσωματώνεται 2η καθημερινή για τη Φραγκφούρτη. Η ελληνική πρωτεύουσα συνδέεται επίσης με τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ το δίκτυο της Aegean επεκτείνεται δυναμικά σε νέες αγορές με την προσθήκη νέων δυναμικών προορισμών, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της εταιρίας περιλαμβάνει επίσης – όπως διευκρίνισε ο κ. Ράσογλου – νέες συνεργασίες με άλλες αεροπορικές εταιρίες όπως η Emirates, η Saudia και η Juneayo.

Έτσι, πλέον η Aegean έχει φτάσει το 2024 στη μεγαλύτερη επέκταση δικτύου της ιστορίας της με συνολικά 180 προορισμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Όσον αφορά στο δίκτυο του εξωτερικού, η Aegean ενδυναμώνει και ενισχύει τα υφιστάμενα δρομολόγιά της προς τη Δυτική Ευρώπη και αφουγκραζόμενη τις τάσεις του μέλλοντος στρέφεται στις νέες αναπτυσσόμενες αγορές της Ανατολής. Τι σημαίνει πρακτικά ο στόχος της ανάπτυξης του δικτύου; Ο κ. Ράσογλου εξηγεί πως πρόκειται για στόχο δικτυακής ανάπτυξης. Η Aegean συνεχίζει να επενδύει επιτυγχάνοντας ορθολογική αύξηση της δραστηριότητάς της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμβάλλοντας στη μείωση της εποχικότητας στην αεροπορική κίνηση.

Συνεπώς, το 2024 o μεγάλος ελληνικός αερομεταφορέας θα προσφέρει συνολικά 19,5 εκατ. θέσεις και θα επιχειρεί σε 47 χώρες με περισσότερους από 155 προορισμούς. Στο θερινό πρόγραμμα θα διατεθούν 13,4 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 6%. Εκτός από τη διατήρηση προορισμών που ξεκίνησαν στα τέλη του 2023 όπως του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και του Κισινάου στη Μολδαβία, η Aegean προχώρησε τον Απρίλιο στην επέκταση τριών νέων προορισμών που συνδέουν την Αθήνα με το Σαράγιεβο, το Παλέρμο και το Βίλνιους.

Οι αγορές του εξωτερικού στις οποίες σκοπεύει να επενδύσει η Aegean φέτος είναι η Κύπρος, η Τουρκία, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, καθώς και η Αλβανία στη Βαλκανική. Όσον αφορά στον Κόλπο, πέρα από το νέο ετήσιο δρομολόγιο στο Ντουμπάι φιλόδοξο στόχο αποτελεί και η Σαουδική Αραβία.

Με θετικούς οιωνούς η επιβατική κίνηση

Στην πορεία της φετινής επιβατικής κίνησης και στις τάσεις που διαμορφώνονται για τη νέα τουριστική σεζόν αναφέρθηκε η κ. Πέπη Σταμάτη, αναπληρώτρια διευθύντρια εμπορικής πολιτικής και δικτύου της Aegean.

Ειδικότερα, από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024, η Aegean πρόσφερε αύξηση συχνοτήτων και διαθέσιμων θέσεων, κατά 10%, στο δίκτυο εσωτερικού, με πληρότητα που έφτασε το 81%. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και η πληρότητα στο δίκτυο του εξωτερικού. Όσον αφορά στον τρέχοντα μήνα, όπως όλα δείχνουν ο Μάϊος θα αναδειχθεί «δυναμικός» τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού που ενισχύθηκε λόγω και του Πάσχα. Όπως τόνισε η κ. Σταμάτη οι περισσότεροι Έλληνες προτίμησαν το εξωτερικό, ενώ το Μαρόκο ήταν ο «πρωταθλητής» προορισμός για τις πασχαλινές διακοπές με πληρότητα που έφτασε το 100%.

Οι τάσεις για την επόμενη χρονική περίοδο είναι θετικές με αυξημένη ζήτηση και τη συχνότητα των κρατήσεων να φτάνει επί του παρόντος στα επίπεδα του 2019.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ