Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής

Newsroom
Newsroom

Τίποτε δε φαίνεται ικανό να ανατρέψει την άνοδο των τιμών

Μόνο η υποχώρηση της κατανάλωσης, κάτι ωστόσο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση και να σηματοδοτήσει την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν νέο φαύλο κύκλο, λίγα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, φαίνεται πλέον ικανή να οδηγήσει σε μείωση των τιμών στα τρόφιμα.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana, όπως αναφέρει το www.moneyreview.gr, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ κατά το α΄ εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 9,6% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2022, με την αύξηση να είναι αποκλειστικά απόρροια των ανατιμήσεων, καθώς καταγράφηκε μηδενική αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Όλες οι προβλέψεις μέχρι τώρα έχουν πέσει έξω, καθώς δεν καταγράφεται ούτε καν σταθεροποίηση των τιμών, ειδικά σε βασικά είδη διατροφής.

Την ίδια ώρα οι τιμές και άλλων αγαθών, όπως είναι για παράδειγμα τα υγρά καύσιμα και κυρίως η βενζίνη, βρίσκονται εκ νέου σε ανοδική πορεία, με τη μέση πανελλαδική τιμή της να αγγίζει τα 2 ευρώ/λίτρο.

Προβληματισμό, εξάλλου, προκαλεί η αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον τρέχοντα μήνα, αν και συνεχίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις, ενώ δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος τι θα γίνει με το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου μέσα στο καλοκαίρι διαταράχθηκε ακόμη και λόγω φόβων για απεργιακές κινητοποιήσεις σε ενεργειακές εταιρείες της μακρινής Αυστραλίας.

Πολλά, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος πλέον βρίσκεται στον 19ο μήνα.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη έδειξαν οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς από 3,5% που ήταν η ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο του 2023, υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 3,4%. Σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι καταγράφηκε επίσης μια οριακή αποκλιμάκωση, της τάξης του 0,2%.

Το φθινόπωρο, ωστόσο, αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών, όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο, αλλά και τα τυροκομικά προϊόντα. Το γεγονός ότι τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών φυτικής παραγωγής σημείωσε υψηλό 23 ετών αποτελεί, αν μη τι άλλο, προάγγελο ανατιμήσεων για τους ερχόμενους μήνες σε σειρά προϊόντων.

Ειδικά ο υποδείκτης τιμών φυτικής παραγωγής αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 34,1% και διαμορφώθηκε στις 157,3 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία 23 χρόνια.

Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή σε σειρά νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς και στις πατάτες, έγιναν αισθητές ήδη μέσα στο καλοκαίρι –οι πατάτες στη λαϊκή αγορά κοστίζουν πλέον 1 ευρώ/ κιλό, ενώ τα φασολάκια πωλούνταν μέχρι τα μέσα Αυγούστου προς 6 ευρώ/κιλό και τα ροδάκινα πάνω από 2 ευρώ/κιλό–, ενώ αναμένονται ανατιμήσεις πλέον και στα μεταποιημένα τυποποιημένα είδη διατροφής.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στα προϊόντα της ζωικής παραγωγής. Η τιμή του πρόβειου γάλακτος (πρόκειται για τιμές χωρίς επιδοτήσεις) είναι κατά 34% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2022, κάτι που συνεπάγεται πολύ υψηλές τιμές στη φέτα και σε άλλα τυριά, καθώς και στα αυγά 18,4%.

Πληθωριστικές πιέσεις άμεσα και έμμεσα δημιουργούν και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Από τα τέλη Ιουλίου η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται πάνω από το 1,90 ευρώ ανά λίτρο.

Στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε σε 1,994 ευρώ/λίτρο και πλέον είναι πάνω από 2 ευρώ στην πλειονότητα των νομών της χώρας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ