Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια στο 3% – Προειδοποιεί για νέες αυξήσεις φέτος

Newsroom
Newsroom

«Η οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη και θα ανακάμψει μέσα στα επόμενα τρίμηνα. Να αποσύρουν οι κυβερνήσεις τα μέτρα στήριξης»

Το σκεπτικό της νομισματικής απόφασης της ΕΚΤ εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι ακόμα μία αύξηση 50 μονάδων βάσης θα ακολουθήσει τον Μάρτιο, ενώ τότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για τη νομισματική πολιτική.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου δίνοντας συγχαρητήρια στην Κροατία για την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ, υπογράμμισε πως οι επόμενες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα: «όλες μας οι αποφάσεις στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%». «Τα περισσότερα μέτρα μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται επί του παρόντος περίπου στο 2%, αλλά αυτά δικαιολογούν τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης».

«Ο στόχος μας, δεν είναι μόνο να μειώσουμε τον πληθωρισμό, αλλά και να τον φτάσουμε στο 2%», ξεκαθάρισε. Μάλιστα εξέφρασε και την πεποίθησή της ότι «θα μπορέσουμε να φτάσουμε στον στόχο του 2%».

Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να άρουν τα μέτρα στήριξης, καθώς «η οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική και η ενεργειακή κρίση ηπιότερη». «Η οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη και θα ανακάμψει μέσα στα επόμενα τρίμηνα», εκτίμησε. «Μια περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης θα συμβάλει επίσης σε χαμηλότερες πιέσεις τιμών από ό,τι αναμενόταν σήμερα, ειδικά μεσοπρόθεσμα».

Το κλίμα στη συζήτηση ήταν καλό και οι όποιες ενστάσεις διατυπώθηκαν, επικεντρώθηκαν μάλλον στην επικοινωνία- πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Τόνισε πάντως ότι «έχουμε άλλο έδαφος να καλύψουμε».

Συν τοις άλλοις, «η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 6,6% για τον Δεκέμβριο 2022», εντούτοις προειδοποίησε ότι οι νέες θέσεις εργασίας ίσως σταματήσουν να δημιουργούνται με γρήγορο ρυθμό και η ανεργία θα δει το ποσοστό της να αυξάνεται.

«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα από όσο αναμέναμε στο ενεργειακό κόστος», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι, ιδίως όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, εξακολουθούν να υφίστανται.

«Οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα, χάρη στις ισχυρές αγορές εργασίας. Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι, ακόμη κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίσει να βαραίνει. Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν  γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Ακόμη και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν γίνει «πιο ισορροπημένοι, και κυρίως βραχυπρόθεσμοι».

«Παρόλο που τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά αμβλύνονται σταδιακά, οι καθυστερημένες επιπτώσεις τους εξακολουθούν να αυξάνουν τον πληθωρισμό των τιμών των αγαθών. Και το ίδιο ισχύει και για την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Ενώ εξασθενεί, η επίδραση της περιορισμένης ζήτησης εξακολουθεί να αυξάνει τις τιμές, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών», τόνισε.

REUTERS/Kai Pfaffenbach

το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω. Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει επίσης τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, η οποία συνέκρινε τις αποφάσεις της Fed και το αν η πτώση των τιμών δεν σχετίζεται με τη δράση της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως «ένα μεγάλο μέρος του πληθωρισμού, οφειλόταν στο σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις υψηλές τιμές ενέργειας: «ο πληθωρισμός επιμένει και εμείς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ