Καταδυτικά πάρκα ναι, αλλά όχι...στην Κρήτη!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης

Με την υπό εξέλιξη μελέτη της περιφέρειας Κρήτης και με βάση τις αναγνωρισμένες περιοχές Εναλίων Αρχαιοτήτων η Κρήτη και οι θάλασσές της θεωρούνται…απαγορευτικές περιοχές για τέτοιες επενδύσεις! Και τούτο διότι ο νόμος 4296/2014 ορίζει…απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από την περιοχή των Αρχαιοτήτων


Τουριστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο ζουν από τον…καταδυτικό τουρισμό, οι γείτονές μας οι Τούρκοι…βουλιάζουν “Μπόινγκ” στο Αιγαίο για να δημιουργήσουν “κουφάρια” και υφάλους κι εμείς στην Κρήτη…ακόμη “τρίβουμε’! Ειδικά με το νέο νόμο για τα καταδυτικά πάρκα θα…τρίβουμε για πολύ ακόμη αφού μοιάζει σχεδόν απαγορευτικό να γίνει τέτοια επένδυση στα βόρεια παράλια του νησιού!

Και μπορεί σχέδια για επενδύσεις από τον Αποκόρωνα ή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για καταδυτικά πάρκα να έχουν προχωρήσει αρκετά, αλλά μάλλον υπολογίζουν χωρίς τη γραφειοκρατία και κυρίως τις…Ενάλιες Αρχαιότητες!

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα με την υπό εξέλιξη μελέτη της περιφέρειας Κρήτης και με βάση τις αναγνωρισμένες περιοχές Εναλίων Αρχαιοτήτων η Κρήτη και οι θάλασσές της θεωρούνται…απαγορευτικές περιοχές για τέτοιες επενδύσεις! Και τούτο διότι ο νόμος 4296/2014 ορίζει…απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από την περιοχή των Αρχαιοτήτων! Απόσταση που είναι πολύ αυστηρή για τα δεδομένα της Κρήτης η οποία βρίθει αρχαιοτήτων!

Ο χάρτης –που έχουνε επιμεληθεί οι Γιάννης Παρασύρης και Νίκος Ρεμπής- δείχνει ακριβώς ότι όλες οι περιοχές των βορείων παραλιών που θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες επενδύσεις ειναι…στο κοκκινο. Για την ακρίβεια στον συγκεκριμένο χάρτη είναι με μπλε! Και στα νότια παράλια οι “ελεύθερες” περιοχές είναι τέτοιες που μάλλον δεν ενδιαφέρουν τους επενδυτές.

“Εμείς πραγματικά ως περιφέρεια Κρήτης στηρίζουμε τον καταδυτικό τουρισμό, αλλά με τον ισχύοντα νόμο είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην Κρήτη” παραδέχεται ο αντιπεριφερειάρχης Νικος Καλογερής που παρακολουθεί με τους συνεργάτες του από πολύ κοντά το θέμα.

“Σκεφτείτε ότι αυτά τα τρία ναυτικά μίλια από το Ηράκλειο είναι περίπου η μισή απόσταση από την πόλη στη νήσο Ντια και άλλη τόση από εκεί αφού και οι δυο περιοχές είναι δεσμευμένες”! τονίζει ο κ.Καλογερής.

Ο κ.Γιάννης Παρασύρης που έχει αναλάβει από πλευράς περιφέρειας Κρήτης να προετοιμάσει το θέμα των καταδυτικών πάρκων και την σχετική μελέτη επισημαίνει τις τεράστιες δυσκολίες με τον υπάρχοντα αυστηρό νόμο.

“Σκεφτείτε ότι έχουμε παντού στην Κρήτη σημειακές ενάλιες, με δεδομένο δε το απαγορευτικό των 3 ναυτικών μιλίων είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, σχεδόν απαγορευτικά” παραδέχεται ο κ.Παρασύρης που λέει ότι “το καλύτερο είναι να προταθεί προς το υπουργείο μια μείωση της απόστασης που βάζει ο νόμος από τις αρχαιότητες”

“Με δεδομένο ότι μιλάμε για τις κηρυγμένες ήδη αρχαιόητες κι όχι για τις προτεινόμενες ή εκεί που θα γίνουν αυτοψίες τότε οι θέσεις μπορεί να…πολλαπλασιαστούν” αναφέρει ο κ.Παρασύρης.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον

 

Κι όμως αυτή η υπόθεση της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού θα μπορούσε να “μπολιάσει” με νέο τουριστικό αίμα την Κρήτη και αυτό ξέρουν τόσο στον Αποκόρωνα που το προχωρούν, όσο και από το Επιμελητήριο Ηρακλείου που έχουν συστήσει ήδη εταιρεία. Κι αναμένεται να ακολουθήσουν ο δήμος Ιεράπετρας, από το Σέλινο και άλλοι φορείς της Κρήτης που δείχνουν τεραστιο ενδιαφέρον.

Άλλωστε το μοντέλο όπου έχει προχωρήσει είναι αρκετά προσοδοφόρο!

Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Αριθμεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως (Πιστοποιημένοι αυτοδύτες), εκ των οποίων 4 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι.

Και μάλιστα όλοι οι ξένοι φορείς θεωρούν την Ελλάδα και την Κρήτη…ιδανικό χώρο για καταδύσεις!

Και θεωρείται μια τέτοια επένδυση «χρυσή πηγή εσόδων παγκοσμίως», γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από περιπτώσεις, όπως αυτή του αιγυπτιακού Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου υπάρχουν πάνω από 40 καταδυτικά κέντρα, ενώ πάνω από 200 καταδυτικά σκάφη μεταφέρουν πάνω από 6.000 δύτες, οι οποίοι καταλύουν στις περίπου 200.000 κλίνες, που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, αφήνοντας πίσω τους έσοδα που αγγίζουν τα 36 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην περίπτωση της Μάλτας, η καταδυτική δραστηριότητα συνεισφέρει εκπληκτικά στον ΑΕΠ κατά 27%, ενώ και η Κροατία γνώρισε μια τεράστια αύξηση στον καταδυτικό τουρισμό, της τάξεως του 270% από το 2006 έως το 2010.

Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των καταδυτικών πάρκων και σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο, καθώς έρευνα σε 124 από αυτά σε 29 χώρες έδειξε κατά μέσον όρο 21% αυξημένη βιοποικιλότητα, 28% αύξηση στο μέσο μέγεθος των οργανισμών, 166% στην πυκνότητα ατόμων ανά κυβικό μέτρο και 446% αύξηση σε κιλά βιομάζας ανά εκτάριο.

Πιο επιτυχημένο παράδειγμα το πάρκο των βραχονησίδων Medes στο Estartit της Καταλονίας (Βαρκελώνη), ένα πάρκο 20 ετών σήμερα, μικρό σε έκταση που, χάρη στην προτίμηση αυτοδυτών όλου του κόσμου, (50.000 καταδύσεις ετησίως σήμερα, έπειτα από περιοριστική επιστημονική παρέμβαση, και 75.000 παλαιότερα, και την συνακόλουθη ευεργετική επίδρασή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, έχει επιτύχει αυτόνομη οικονομική βιωσιμότητα και υψηλό επίπεδο προστασίας με την ταυτόχρονη συναίνεση και σύμπραξη της τοπικής κοινωνίας

Το πάρκο με την καταπληκτική επιτυχία του μεταμόρφωσε το μικρό παρακείμενο χωριό Estartit σε έναν καταδυτικό προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας αυξάνοντας την τουριστική σαιζόν από 3 σε 10 μήνες ετησίως!

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ