Καύσιμα: Τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις για τα νέα τιμολόγια

Newsroom
Newsroom

Τι θα γίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Καλύτερη ορατότητα για τις διεθνείς τιμές των καυσίμων του χειμώνα, επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη των έκτακτων μέτρων στην λιανική και την χονδρεμπορική αγορά που είναι σε εφαρμογή από πέρσι το καλοκαίρι και εκπνέουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΝ, που επισήμανε σε όλους τους τόνους την στήριξη των πολιτών, με έμφαση όμως στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,  οι τελικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί έως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε μάλιστα στις εξαγγελίες που θα γίνουν στην ΔΕΘ το Σεπτέμβριο για την βοήθεια προς στα νοικοκυριά.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Ιούλιο και δεν ξέρουμε που θα εξελιχθεί ο Αύγουστος» δήλωσε χθες ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε μια περίοδο που θα δείχνει ποια θα είναι η τάση της διεθνούς αγοράς το Φθινόπωρο ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του ράβε-ξήλωνε των μέτρων.

Η γνωστοποίηση των τιμών της λιανικής στις 20 κάθε μήνα από τους προμηθευτές και το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά είναι δύο μέτρα που ξεκίνησαν εν μέσω της περσινής ενεργειακής κρίσης και έχουν παραταθεί από τον κ. Σκρέκα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διατηρώντας σε αναστολή την ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία θα επανέλθει στα νέα τιμολόγια αλλά με πολύ πιο ξεκάθαρους όρους.

Η ΡΑΑΕΥ έχει προτείνει την εφαρμογή τεσσάρων τιμολογίων ρεύματος με την λήξη της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων εκ των οποίων έχει εισηγηθεί να υιοθετηθεί από την 1 Οκτωβρίου ένα μεταβατικό τιμολόγιο που θα είναι βασικό  για κάθε πάροχο και που η τιμή  του θα ορίζεται την 1η κάθε μήνα.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός, το ΥΠΕΝ θα ακολουθήσει τις προτάσεις της ΡΑΑΕΥ  και στο θέμα της προ-κοινοποίησης των αλλαγών στους λογαριασμούς προς τους καταναλωτές ώστε αυτές να γίνονται από τους προμηθευτές στις 30 μέρες και όχι στις 60 όπως προβλέπει ο κώδικας προμήθειας κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε τροποποίηση του πλαισίου.

Αυτό με την σειρά του παρατείνει και την υποχρέωση που έχουν οι εταιρείες για να ενημερώσουν τους πελάτες τους από τις 31 Ιουλίου που προβλεπόταν με βάση το αρχικό σχέδιο στις 31 Αυγούστου.

Στις αλλαγές αυτές θα προστεθεί και η δυνατότητα των προμηθευτών να ενημερώνουν τους πελάτες τους όχι με ξεχωριστές επιστολές όπως προβλεπόταν αλλά και μέσω ηλεκτρονικών μέσων (sms, viber κ.α).

Πηγή: newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ