Κυβέρνηση – Τράπεζες: Συμφωνία για τη στήριξη των ευάλωτων

Newsroom
Newsroom

Εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου κύκλου επιδότησης, κατά τα πρότυπα του «Γεφυρα»

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης αποκλειστικά των ευάλωτων και συνεπών νοικοκυριών στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και πληθωρισμού, υπάρχει, κατά ορισμένες πληροφορίες μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές διοικήσεις που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, αποφασίστηκε σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο σχεδιασμός μίας δράσης μέσω της οποίας θα μειώνονται οι δόσεις για όσους πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν.

Πώς θα καλυφθεί το κόστος αναδιάρθρωσης

Με βάση τις ίδιες πηγές, το κόστος της αναδιάρθρωσης θα καλυφθεί τόσο από το κράτος, όσο και από τις τράπεζες. Ειδικότερα εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου κύκλου επιδότησης, κατά τα πρότυπα του «Γεφυρα», το οποίο θα συνδυαστεί με μέτρα όπως η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Στο πλαίσιο αυτό, δικαίωμα ένταξης στο μέτρο θα έχουν μόνο τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Στόχο των τραπεζών είναι ο μηχανισμός αυτός να μην οδηγήσει σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω της αναταξινόμησης πράσινων οφειλών, ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων, προς την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Φωτογραφία από Vladru via vista.create

Πηγή: ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ