Μεγάλες ιδέες από 900 μικρούς επιχειρηματίες - Ανάμεσά τους και Κρητικοί

Newsroom
Newsroom

Μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια έστησαν 54 Εικονικές Επιχειρήσεις - Η συγκινητική ιστορία του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ηρακλείου.

Με χαμόγελα που ταιριάζουν στην ηλικία των μαθητών αλλά και την αναγκαία σοβαρότητα που διακρίνει έναν επιχειρηματία γέμισε το πρωί της Παρασκευής, το The Mall Athens, καθώς τουλάχιστον 900 παιδιά, ηλικίας από 15 έως 18 ετών έλαβαν μέρος στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Αθήνας. Ανάμεσά τους και μαθητές από την Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο Λουκάς Βελιδάκης στην Καθημερινή, διασχίζοντας το μακρύ διάδρομο όπου είχαν στηθεί τα μικρά περίπτερα, μπορούσες εύκολα να εντοπίσεις τα βλέμματα των μαθητών που ανυπομονούσαν να παρουσιάσουν το έργο τους.

Και ήταν εντυπωσιακό: Με απόλυτη σοβαρότητα και κατανεμημένους ρόλους, τα παιδιά εξηγούσαν λεπτομερώς τη δουλειά τους και ήταν πρόθυμα να απαντήσουν σε κάθε πιθανή ερώτηση.

Μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια έστησαν 54 Εικονικές Επιχειρήσεις, τις παρουσίασαν στο κοινό και στην κριτική επιτροπή του JA Greece. Κάποιες μάλιστα από τις ιδέες είναι τόσο πρωτοποριακές που ήδη έχουν λάβει χορηγίες και επενδυτικές υποσχέσεις. Κεντρική στόχευση των μαθητών ήταν οι πρωτότυπες λύσεις σε κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Όλα τα περίπτερα είχαν κάτι να πουν, μία ωραία ιστορία βρισκόταν από πίσω. Σε αυτό που βρισκόταν στο νούμερο 33 η ιστορία ήταν κατά τι πιο συγκινητική, καθώς αφορούσε στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ηρακλείου.

Τα παιδιά εκεί, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, είχαν φτιάξει παιχνίδια λεπτής και αδρής κινητικότητας από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Την ονόμασαν «Replays» και -όπως είπαν- «στόχος είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας υλικά τα οποία αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια ή στους κάδους ανακύκλωσης, τα επαναχρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν παιχνίδια ανάπτυξης και καλλιέργειας δεξιοτήτων».

Μερικά μέτρα πιο κάτω, είχε στηθεί το περίπτερο «Wanna Park» από μαθητές που ήρθαν από τη Ρόδο για να παρουσιάσουν την εφαρμογή που σου βρίσκει θέση πάρκινγκ σε πραγματικό χρόνο, με ενεργειακά αυτόνομους ασύρματους σένσορες και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Οι μαθητές του «Ροδίων Παιδεία» έχουν φτιάξει τα πάντα μόνοι τους, ενώ με την προτροπή της καθηγήτριας τους, Σταυρούλας Αρνιθενού, πραγματοποίησαν μία σύντομη παρουσίαση που ήταν εφάμιλλη κανονικής start-up.

Όπως τόνισαν μιλώντας στην «Καθημερινή», «η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους οδηγούς της Ρόδου μια γρήγορη και εύκολη λύση στην εύρεση θέσης στάθμευσης με τη χρήση ενός smartphone.

Η εταιρία θα έχει την πολύτιμη αρωγή του χώρου στάθμευσης “FastCarPark” του Αεροδρομίου Διαγόρας Ρόδου που θα αξιοποιήσει την ιδέα και θα την εφαρμόσει.

Οι μαθητές χάριζαν μάλιστα και ένα μπρελόκ πάνω στο οποίο υπάρχει ένα QR Code που αν το σκανάρεις, μαθαίνεις τα πάντα για την επιχείρησή τους.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ