Μειωμένη προκαταβολή φόρου και το 2021

Τι σχεδιάζει το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Ενα από τα βασικά εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων το έτος που πέρασε ήταν η μείωση ή ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, που πρόσφερε ρευστότητα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το μέτρο αυτό εξετάζεται να επαναληφθεί και το 2021, ειδικά αν η αγορά παραμένει υπό πίεση, δηλαδή αν δεν έχει κλείσει η υγειονομική παρένθεση εντός του πρώτου τριμήνου του έτους και εφόσον από την εξέταση των ισολογισμών των επιχειρήσεων διαπιστωθεί η κατάρρευσή τους το 2020.

Ηδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει να επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη ζημία της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν τα βήματα για το 2021. Οπως και το προηγούμενο έτος, έτσι και φέτος οι παρεμβάσεις θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το κόστος για το 2021 εξαιτίας της δραματικής κατάστασης των επιχειρήσεων θα είναι μικρό για τον προϋπολογισμό, καθώς έχουν ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελάχιστο φόρο, ο οποίος θα καλυφθεί από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου που καταβλήθηκε το περασμένο έτος. 

Πάνω στον φόρο που θα προκύψει θα υπολογιστεί η νέα προκαταβολή φόρου για το 2022, η οποία εξαιτίας των χαμηλών κερδών θα οδηγήσει σε εξαιρετικά μικρή προκαταβολή φόρου. Για άλλες επιχειρήσεις, κυρίως για αυτές που θα εγγράψουν ζημίες, δεν υφίσταται καν θέμα προκαταβολής φόρου για το 2022. 

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα δηλωθέντα κέρδη για το 2020 που θα φορολογηθούν το 2021 αναμένεται να υποχωρήσουν πάνω από 50%, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μειωμένο φόρο και σχεδόν μηδενική προκαταβολή φόρου για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. 

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ίδιου τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Συγκεκριμένα, θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου: 

• Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

• Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

• Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

• Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.
Σημειώνεται ότι το 2020 η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις για το 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ., ενώ το 2019 η προκαταβολή φόρου για το 2020 ήταν υψηλότερη και συγκεκριμένα είχε φθάσει τα 3,34 δισ. Δηλαδή, η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. περίπου. 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ