Μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου: Που και πότε είναι απαραίτητη!

Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας και κινούνται στους εθνικούς δρόμους. Μια απλή, ασφάλεια αστικής ευθύνης είναι τις περισσότερες φορές αρκετή για τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν.

Όμως τι συμβαίνει στην περίπτωση που θέλετε να έχετε μια ολική κάλυψη, για οτιδήποτε συμβεί στο όχημά σας, ακόμα και με δική σας υπαιτιότητα;

Γι’ αυτήν την περίπτωση, έχει δημιουργηθεί η μικτή ασφάλεια ιδίων ζημιών που αναλαμβάνει να καλύψει σχεδόν οποιαδήποτε ζημιά γίνει στο όχημά σας, ακόμα και όταν έχει συμβεί με δική σας υπαιτιότητα.

Που και πότε είναι απαραίτητη η μικτή ασφάλιση ιδίων ζημιών

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτων είναι σχεδόν επιβεβλημένη για κάποιες κατηγορίες οχημάτων έτσι ώστε να προστατεύσετε το κεφάλαιό και την περιουσία σας.

Εδώ να σημειώσουμε πως εκ του νόμου η μόνη υποχρεωτική ασφάλιση είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης – η υποχρέωση δηλαδή του ασφαλιζόμενου να είναι καλυμμένος για ζημιές έναντι τρίτων. Οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη καλύπτει αποκλειστικά τον ασφαλιζόμενο και τον κίνδυνο να εκτεθεί το κεφάλαιό του σε ρίσκο μετά από μια ζημιά.

Πάμε όμως να δούμε τις κατηγορίες εκείνες που η μικτή ασφάλεια είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως και βάλετε την περιουσία σας -οικονομικό- ρίσκο.

Καινούργιο αυτοκίνητο

Όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο καινούργιο από την αντιπροσωπεία, τότε ιδανικά θα πρέπει να το ασφαλίσουμε με μικτή ασφάλεια ιδίων ζημιών. Ο λόγος κατ’αρχήν είναι η μεγάλη εμπορική αξία που έχει ως καινούργιο προερχόμενο από την αντιπροσωπεία ενώ κατά δεύτερον θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι θα οδηγήσετε ένα τελείως καινούργιο όχημα για πρώτη φορά, που μπορεί να σας παρασύρει στο οποιοδήποτε οδηγικό λάθος.

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που κάνουν οι κάτοχοι καινούργιων αυτοκινήτων είναι να μην ασφαλίζουν απευθείας το όχημα με μικτή ασφάλεια αλλά το αποφασίζουν στην επόμενη ανανέωση του συμβολαίου τους, που πολύ πιθανόν μέχρι τότε να έχει συμβεί κάποια ζημιά στο όχημα που δεν θα καλύπτεται.

Αυτοκίνητο μεγάλης αξίας

Αν έχετε στην κατοχή σας ένα όχημα μεγάλης αξίας – είτε το αγοράσατε καινούργιο είτε μεταχειρισμένο – τότε η ασφάλιση της περιουσίας σας μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από την κάλυψη ιδίων ζημιών.

Ένα όχημα μεγάλης αξίας όταν κυκλοφορεί στο δρόμο σίγουρα φέρνει καρδιοχτύπια στον ιδιοκτήτη του αν δεν είναι πλήρως ασφαλισμένο για κάθε ζημιά και έκτακτο γεγονός.

Φανταστείτε μόνο να το έχετε παρκάρει κάπου και μόλις επιστρέψετε να το βρείτε χτυπημένο χωρίς να υπάρχουν τα στοιχεία του οδηγού που σας χτύπησε – ένα φαινόμενο δυστυχώς πολύ συχνό.

Σε ένα αυτοκίνητο μεγάλης αξίας η επισκευή της ζημιάς θα είναι εξίσου υψηλή. Με τη μικτή ασφάλιση θα χρειαστεί να πληρώσετε μόνο το όποιο ποσό απαλλαγής έχετε επιλέξει και η ζημιά θα επιδιορθωθεί με δαπάνη της ασφαλιστικής σας εταιρείας!

Στην ουσία με την μικτή κάλυψη σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο ασφαλίζετε το κεφάλαιό σας από σχεδόν όλους τους κινδύνους που μπορούν να το μηδενίσουν.

Νέος οδηγός

Οι νέοι οδηγοί είναι στην πλειοψηφία τους αρκετά επιρρεπείς στη δημιουργία ατυχημάτων – αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω έλλειψης εμπειρίας πάνω στην οδήγηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβάλλουν το επασφάλιστρο νέου οδηγού στην ασφάλεια αυτοκινήτου – από τη βασική κάλυψη αστικής ευθύνης μέχρι τη μικτή ασφάλεια. Πρόκειται στην ουσία για μια προσαύξηση του ασφαλίστρου κατά περίπου 25% λόγω του ρίσκου ασφάλισης του νέου οδηγού.

Πέρα από αυτό όμως, οι νέοι οδηγοί καλό είναι να ασφαλίζουν το όχημά τους με μικτή ασφάλεια, ακόμα κι αν το ασφάλιστρο είναι αυξημένο, καθώς έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να εμπλακούν σε ατύχημα κατά τα πρώτα χρόνια οδήγησης.

Ασφαλίζοντας το όχημά σας με ασφάλεια ιδίων ζημιών, ακόμα κι αν εμπλακεί σε μεγάλο ατύχημα με ολική καταστροφή, εσείς θα αποζημιωθείτε για την αξία του αυτοκινήτου σας ακόμα κι αν το συμβάν έγινε με δική σας υπαιτιότητα.

Αξίζει τελική η μικτή ασφάλεια;

Παραπάνω σας αναλύσαμε τις βασικές κατηγορίες οδηγών και οχημάτων, που κατά την άποψή μας πρέπει οπωσδήποτε να ασφαλίζονται με μικτή ολική ασφάλιση για να διασφαλίζουν το κεφάλαιο που έχουν δαπανήσει για την αγορά του αυτοκινήτου, σε περίπτωση ατυχήματος.

Φυσικά η μικτή ασφάλεια δεν καλύπτει μόνο ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα αλλά και άλλες περιπτώσεις που μπορεί το όχημά σας να πάθει ζημιά δίχως εσείς να έχετε την ευθύνη, όπως καταστροφή από φυσικά φαινόμενα, ζημιά από ανασφάλιστο όχημα, ζημιά και εγκατάλειψη του χώρου από άλλο οδηγό, κ.ο.κ.

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου αξίζει και αποτελεί μια σιγουριά για το κεφαλαίο που έχουμε ξοδέψει ώστε να αγοράσουμε το αυτοκίνητό μας.

Σκεφθείτε να έχετε αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο όχημα που μόλις βγήκε από την αντιπροσωπεία και λόγω λάθους να εμπλακείτε σε ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα.. Αμέσως θα χάσετε ένα πολύ μεγάλο μέρος του κεφαλαίου σας καθώς θα πρέπει να πληρώσετε με ιδία κεφάλαια τη ζημιά στο όχημα ενώ επίσης και το αυτοκίνητο θα μειωθεί σε εμπορική αξία, λόγω της ζημιάς.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ