Οι 131 μέρες που χρειάστηκε ο Σάλλας για να επιστρέψει δυναμικά

Ο διαμορφωτής της Τράπεζας Πειραιώς προσδοκά σήμερα ότι η συνεταιριστική τράπεζα μπορεί να έχει μεγάλη συμβολή στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, ακολουθώντας το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο».

Η Λύκτος είναι η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης. Αναφέρεται σε έργα πολλών αρχαίων συγγραφέων και, όπως καταγράφεται, διέθετε δικό της νόμισμα, αλλά και δικό της στρατό! Οι συμβολισμοί, τουλάχιστον επαρκείς για να περιγράψουν τους στόχους του Lyktos Group, του σχήματος δηλαδή μέσω του οποίου ο Μιχάλης Σάλλας επιχειρεί το δυναμικό του comeback στον τραπεζικό χώρο. Μια «επιστροφή» που πριν από μερικές ημέρες μπήκε στο δεύτερο κεφάλαιό της, με την απόκτηση του 20% της Wealth Financial Services. 

Ο Μιχάλης Σάλλας χρειάστηκε μόλις 131 ημέρες (από το μεσημέρι της 20ής Ιουλίου του 2016, όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Τράπεζα Πειραιώς) για να εκδηλώσει την κίνησή του να καταστεί στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Τράπεζα, τη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας. Υστερα από άλλες 100 ημέρες προχώρησε στη δεύτερη κίνησή του στον χώρο της αξιοποίησης περιουσίας. Και όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός του πολύπειρου τραπεζίτη θα έχει ακόμη πολύ δρόμο και… αρκετά κεφάλαια. Κατέχοντας μέσω της Lyktos Participations το 21,5% της Παγκρήτιας, ο Σάλλας θα επιδιώξει την ενίσχυση της παρουσίας της στην τραπεζική αγορά. Και σε αυτό το σχέδιο η παράλληλη δυνατότητα διαχείρισης υπηρεσιών wealth management θα προσφέρει σημαντικές συνέργειες.

Ο διαμορφωτής της Τράπεζας Πειραιώς προσδοκά σήμερα ότι η συνεταιριστική τράπεζα μπορεί να έχει μεγάλη συμβολή στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, ακολουθώντας το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο». Δηλαδή, τον τρόπο λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών στη Γερμανία, όπου και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και ανεπτυγμένες. Το μοντέλο αυτό ευνοεί την κάλυψη του «κενού» των μεγάλων εμπορικών τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε σε τοπικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε έχει και το «πράσινο φως» τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις εποπτικές αρχές που αναγνωρίζουν το πρόβλημα.

Ηδη η είσοδος Σάλλα ως στρατηγικού στην Παγκρήτια αναβαθμίζει τον ευρύτερο ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών, αλλά και της ίδιας της τράπεζας στο ελληνικό σύστημα. Αλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι πρόσφατα το συγκεκριμένο ίδρυμα είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» ξένων οίκων και funds που διερευνούσαν την απόκτηση τραπεζικής άδειας, ώστε να εμπλακούν σε δεύτερο χρόνο και στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Οι εξελίξεις συμπίπτουν με τις διεργασίες στις συνεταιριστικές τράπεζες, όπου στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ανοίγει το ενδεχόμενο συμπράξεων. Ενα ενδεχόμενο που επίσης υποστηρίζεται από κυβερνητικής πλευράς με την πρόθεση να μπουν συνεταιριστικές τράπεζες υπό τη «σκέπη» ενός οικονομικά ισχυρού παίκτη. Δηλαδή μιας ξένης τράπεζας (κατά προτίμηση συνεταιριστικής) ή ενός fund. Και βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορεί να προχωρήσει με αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία από αυτήν που έχουν οι συστημικές τράπεζες, καθώς οι συνεταιριστικές δεν ελέγχονται από τον SSM, αλλά εποπτεύεται απευθείας από την Tράπεζα της Eλλάδος. Το πεδίο επομένως για τον Μιχάλη Σάλλα είναι ανοιχτό…

Η αλματώδης εξέλιξη της WFS παρά την κρίση

Η απόκτηση του 20% της Wealth Financial Services από τη Lyktos αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μιας και ανοίγει την ατζέντα και τις δυνατότητες του νέου «συστήματος» που χτίζει ο Μιχάλης Σάλλας. Η WFS θεωρείται μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, και το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο πελατών της ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε το 2010 με partners πέντε στελέχη με πολυετή πείρα σε τμήματα wealth management ελληνικών και ξένων τραπεζών: τον Κωνσταντίνο Βουργάνα, τον Γιάννη Ηλιόπουλο, τον Θανάση Κοντονίκα, τον Παναγιώτη Πουλή και τον Φάνη Μυλωνά.

Αρχικά προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, ώστε να εξασφαλίσει στους πελάτες της τις υποδομές συνεργασίας με ελληνικούς και ξένους θεματοφύλακες, αλλά και πρόσβαση σε όλο το φάσμα επενδυτικών προϊόντων. Μέσα σε τρία χρόνια έγινε ο μεγαλύτερος συνδεδεμένος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, διπλασιάζοντας το υπό παρακολούθηση ενεργητικό των πελατών της. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τη χρονιά του απόλυτου οικονομικού κλυδωνισμού, το 2015, κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 25%, τα προ φόρων κέρδη κατά 10%, αλλά κυρίως το υπό παρακολούθηση ενεργητικό κατά 45%. Το 2016 ήρθε άλλο ένα ρεκόρ με ιστορικό υψηλό στην κερδοφορία της. Η WFS έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες επενδυτικής συμμετοχής σε ομόλογα σημαντικών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, ο όμιλος Φουρλή και η MLS Πληροφορική.

Καλοβλέπει το Χ.Α. και τις ξένες αγορές

Η απόκτηση του μεριδίου στη WFS είναι βέβαια μόνο ένα ενδιάμεσο βήμα στη στρατηγική του Μιχάλη Σάλλα στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Lyktos ετοιμάζεται να εισαχθεί σε χρηματιστήριο με στόχο την περαιτέρω άντληση κεφαλαίων, με ένα από τα σενάρια να αναφέρει ότι πιθανότερη είναι η εισαγωγή σε ξένη αγορά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις κινήσεις του Μιχάλη Σάλλα θα στηρίξουν το προσεχές διάστημα και σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι από την «ομάδα» που και κατά το παρελθόν είχε συνδράμει τη στρατηγική του.

Αλλωστε το νέο στρατηγείο του στο κέντρο της Αθήνας επισκέπτονται πολύ συχνά εξέχοντα μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Πολλοί από αυτούς «συμφωνούν» ότι το επόμενο διάστημα και με επίκεντρο τον πολύπειρο τραπεζίτη θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας ισχυρός επιχειρηματικός πυρήνας με πολύπλευρες στοχεύσεις. Υπό την προϋπόθεση βέβαια η χώρα να μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Ισως γι’ αυτό και ο ίδιος ο Σάλλας σε δηλώσεις του που φιλοξενήθηκαν σε άρθρο του πρακτορείου Bloomberg την Πέμπτη αναφέρθηκε επιτακτικά στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης: «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα, διότι οι καθυστερήσεις εμποδίζουν τις δαπάνες και την επενδυτική δραστηριότητα που χρειάζεται η οικονομία. Δεν πρόκειται να αισθανθούμε ότι ξεφύγαμε από την κρίση μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ