Οι εταιρείες έχουν πρόβλημα: Τι συμβαίνει με τις αναρρωτικές άδειες

Newsroom
Newsroom

Ο αριθμός των αναρρωτικών αδειών που λαμβάνουν οι Αμερικανοί ετησίως έχει αυξηθεί από την πανδημία και μετά, σύμφωνα με στοιχεία μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Ο πήχης για να πάρει κανείς μια αναρρωτική άδεια χαμηλώνει και ορισμένοι εργοδότες λένε ότι αυτό είναι πρόβλημα.

Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι -και όχι μόνο- θεωρούσαν στο παρελθόν, ότι το να πάνε άρρωστοι στη δουλειά και να μην πάρουν άδεια, ήταν προς τιμήν τους. Ωστόσο τα πράγματα πλέον φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Ο αριθμός των αναρρωτικών αδειών που λαμβάνουν οι Αμερικανοί ετησίως έχει αυξηθεί από την πανδημία και μετά, σύμφωνα με στοιχεία μισθοδοσίας των εργαζομένων. Η Covid-19 και άλλες ασθένειες που μπορεί να απαιτούν μέρες μακριά από την εργασία, είναι ένας λόγος. Διευθυντές και στελέχη ανθρώπινων πόρων αποδίδουν επίσης το άλμα σε μια μεγαλύτερη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πολλοί Αμερικανοί βλέπουν με τη δουλειά τους.

Πρώτον, περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν συχνά τις αναρρωτικές άδειες για λόγους όπως η ψυχική υγεία. Και σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους εργαζόμενους, που μπορεί να απεύχονταν να αρρωστήσουν από φόβο μήπως φανούν αδύναμοι ή αναξιόπιστοι, οι νεότεροι αισθάνονται περισσότερο την ανάγκη να αξιοποιήσουν το δικαίωμα που τους δίνεται, λένε στελέχη και υπεύθυνοι προσλήψεων. Βεβαίως σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Μέχρι στιγμής φέτος, το 30% των εργαζομένων στις ΗΠΑ έχει πάρει αναρρωτική άδεια, από 21% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας λογισμικού μισθοδοσίας και παροχών Gusto. Οι εργαζόμενοι μεταξύ 25 και 34 ετών παίρνουν τις περισσότερες φορές άδεια ασθενείας, με ορισμένους εργοδότες να παραπονιούνται ότι τέτοιες απουσίες εργαζομένων αυξάνουν το κόστος. 

Πήγα στη δουλειά άρρωστος και με απέλυσαν 

Πριν από την πανδημία, ο Darren Smith δεν έμενε ποτέ στο σπίτι όταν ήταν άρρωστος. Κάποια στιγμή, ο 50χρονος project manager αποκοιμήθηκε στη δουλειά γιατί έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για έναν σπασμένο αστράγαλο, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει αργότερα με σημάδια από το πληκτρολόγιο στο πρόσωπό του. Όμως το 2020 απολύθηκε. Ο ίδιος σκέφτηκε πως είχε δώσει τα πάντα στην εταιρεία, και η επιχείρηση δεν το εκτίμησε. Τώρα έχει αλλάξει στάση. 

Πρόσφατα πήγε στο γραφείο και στη μέση της ημέρας έστειλε μήνυμα στον προϊστάμενό του ρωτώντας εάν μπορεί να φύγει νωρίτερα, γιατί ένιωθε άρρωστος. Ο προϊστάμενος συμφώνησε και ο Smith αποχώρησε.  «Ήταν μια υπέροχη μέρα, απλά δεν είχα διάθεση να δουλέψω», λέει ο ίδιος στη Wall Street Journal, εξηγώντας τι συνέβη πραγματικά.

Οι νεότερες γενιές λείπουν συχνότερα 

Οι νεότεροι εργαζόμενοι συνήθιζαν να ακολουθούν το παράδειγμα των μεγαλύτερων συναδέλφων τους και να πηγαίνουν στο γραφείο ακόμα και όταν ήταν άρρωστοι, λέει η Crystal Williams, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία μισθοδοσίας Fleetcor. 

Η ίδια υποψιάζεται ότι οι υπάλληλοι που βρίσκονται στο ξεκίνημα της καριέρας τους δεν λειτουργούν πλέον έτσι. 

Προπανδημικά, οι 20χρονοι και 30χρονοι εργαζόμενοι της Fleetcor έπαιρναν μία ή δύο αναρρωτικές άδειες τον χρόνο. Τώρα παίρνουν τρεις με πέντε, τονίζει.

«Η ομάδα του οικονομικού τμήματος δεν είναι ευχαριστημένη με αυτά τα ρεπό», σημειώνει, διότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να καλύψει τις απουσίες και αυτό μεταφράζεται σε παραπάνω έξοδα. 

Ελλειψη εργασιακής ηθικής 

Η Donna Ruscingno, η οποία ηγείται μιας ομάδας περίπου 20 εργαζομένων, υποστηρίζει ότι οι συχνές αλλαγές εργοδότη κάνουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται λιγότερο ένοχοι που αρρωσταίνουν και αφήνουν τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν τον φόρτο εργασίας.

 «Αν δεν μένεις αρκετό καιρό σε μία δουλειά για να χτίσεις σχέση με τους συναδέλφους, είναι πιο πιθανό να λείψεις», λέει η Ruscingno, προσθέτοντας ότι βλέπει ιδιαίτερα νέους εργαζομένους, να παίρνουν όλες τις αναρρωτικές άδειες που δικαιούνται. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει η ίδια εργασιακή ηθική», καταλήγει.
 

Πηγή: moneyreview.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ