Όμιλος Fourlis: Τι επενδύσεις ετοιμάζει στην Κρήτη

Όμιλος Fourlis: Τι επενδύσεις ετοιμάζει στην Κρήτη
Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Αγορά με τρομερές δυνατότητες χαρακτηρίζει την Κρήτη ο Όμιλος Fourlis, που ετοιμάζει επενδύσεις πέραν του νέο ΙΚΕΑ στο νησί.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Ομίλου Fourlis είναι η Κρήτη, με την Διοίκηση, όπως πληροφορούμαστε, να ετοιμάζει επιπλέον επενδύσεις στο νησί, εκτός του νέου καταστήματος ΙΚΕΑ, έργο που έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η Διοίκηση του Ομίλου Fourlis, χαρακτηρίζει την Κρήτη, ως «την πιο υποσχόμενη αγορά της Ελλάδας» λόγω της αυξημένης τουριστικής ροής που συγκεντρώνει, αλλά και των κεφαλαίων (περίπου €6 δις) που αναμένεται να επενδυθούν το επόμενο έτος στο νησί σε έργα όπως ο ΒΟΑΚ αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Η βασική προτεραιότητα

Μάλιστα κύκλοι της Fourlis αναφέρουν ότι η Κρήτη αποτελεί την πιο αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά, που έχει τρομερές δυνατότητες ανάπτυξης, γι αυτό και ο Όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις μέσω και της Trade Estate, οι οποίες, όμως, δεν θα αφορούν project στον τομέα των Logistics. Βασική προτεραιότητα του Ομίλου είναι να παραμείνει προσηλωμένος σε εμπορικά κέντρα και logistic centers σε ό,τι αφορά το retail, καθώς όπως αναφέρει η Διοίκηση έτσι επενδύει στην ενίσχυση σχέσης πιστότητας και σταθερότητας με τους πελάτες της.

Επενδύσεις €200 εκατ. μέσω της ΑΕΕΑΠ

Για την ώρα ο Όμιλος έχει παρουσία στην Κρήτη μέσω του καταστήματος ΙΚΕΑ στην Αλικαρνασσό, ενώ σχεδιάζει, μέσω της θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία Trade Estate, που αναμένεται να μπει στο Χρηματιστήριο μέχρι τέλος του έτους, το νέο εμπορικό κέντρο στην Κρήτη αλλά και στην Πάτρα.

Το εν λόγω επενδυτικό εντάσσεται στο portfolio των €200 εκατ. που έχει προς υλοποίηση η εταιρεία το επόμενο διάστημα.

Η θυγατρική, θα επενδύει σε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποτελούμενο από ποιοτικά ακίνητα λιανικής αγοράς και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου με την Διοίκηση να επιδιώκει να αυξήσει την ευελιξία του στην πρόσβαση σε κεφάλαια, να βελτιώσει τις συνολικές αποδόσεις των περιουσιακών του στοιχείων, να κεντρικοποιήσει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων του και να βελτιώσει τον φορολογικό του σχεδιασμό.
Σημειώνεται ότι η ΑΕΕΑΠ ξεκίνησε, έχοντας «προίκα» από τον Όμιλο 5 ΙΚΕΑ και ακίνητα και από τα €185 εκατ που ήταν η αρχική απόσχιση πλησιάζει πλέον τα €300 εκατ, ενώ το επενδυτικό που έχει προς υλοποίηση είναι στα €200 εκατ. για την επόμενη πενταετία. 

Στο +35,2% το α’ τρίμηνο για την ΙΚΕΑ

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΙΚΕΑ, που αποτελεί την λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων του Ομίλου, παρουσίασε πωλήσεις € 61,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, αυξημένες κατά 35,2% σε σχέση με το διάστημα του 2021 (€ 45,7 εκατ.).
Oι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 57,8% ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% συγκρινόμενες με το πρώτο τρίμηνο του 2021. 
Όπως μας αναφέρουν πηγές με γνώση το α’ τρίμηνο δεν είναι το πιο δυνατό από άποψη πωλήσεων για την ΙΚΕΑ. Η καλύτερη εποχή για την αλυσίδα είναι το τελευταίο τετράμηνο του έτους και οι μήνες Μάιος – Ιούνιος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Όμιλος, που σημείωσε στο α τρίμηνο του 2022 πωλήσεις αυξημένες κατά 27% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, δεν εμφανίζει κερδοφορία κατά το α τρίμηνο του έτους, γεγονός όμως που δεν προκαλεί ανησυχία στη Διοίκηση καθώς η κερδοφορία για τον Όμιλο έρχεται από ένα μέρος του β’ τριμήνου και κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Οριακές ανατιμήσεις στην ΙΚΕΑ

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις σημειώνεται ότι ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε οριακές ανατιμήσεις στα προϊόντα της ΙΚΕΑ, ύψους 5% - 6% τη στιγμή που οι ανατιμήσεις του ανταγωνισμού, όπως πληροφορούμαστε έχουν ξεπεράσει το 15%, ενώ χάνει 20% των πωλήσεων λόγω ελλείψεων προϊόντων και γενικότερων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας
Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα σε σχέση με την ΙΚΕΑ είναι τα disruptions της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του ότι διαθέτει logistic center τόσο στην Κίνα όσο και στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και η μείωση της αγοραστικής επιθυμίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του πολέμου.
 Επενδυτικό €18 εκατ. σε Οινόφυτα & Σχηματάρι

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Όμιλος Fourlis, έχει μπει σε τροχιά επενδύσεων με την θυγατρική του Trade Estate να ολοκληρώνει πρόσφατα επενδυτικό €18 εκατ για τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου logistics στα Οινόφυτα. Τα €6 εκατ. της συνολικής επένδυσης κατευθύνθηκαν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κέντρου logistics της ΙΚΕΑ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα.

Από το νέο logistics center της Trade Logistics, που έχει έκταση συνολικά 25.000 τ.μ. και υπάρχει δυνατότητα κάλυψης επιπλέον 10.000 τ.μ., θα τροφοδοτείται όλο το δίκτυο της Ελλάδας, αλλά και της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου, ενώ στα πλάνα του ομίλου είναι και η επέκταση της δυναμικότητας σε ό,τι αφορά τους αυτοματισμούς.
Θυμίζουμε ότι, η Trade Logistics, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Μάρτιο του 2008 με έδρα το Σχηματάρι Βοιωτίας, είναι η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη αποθήκη στην Ελλάδα, ενώ παρέχει υπηρεσίες logistics για την υποστήριξη των καταστημάτων ΙΚΕΑ, Intersport & The Athlete's Foot.

Σημειώνεται ότι το νέο κέντρο logistics της Trade ανήκει στον όμιλο Fοurlis εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις έκτασης 25.000 τ.μ., οι οποίες παλαιότερα στέγαζαν τις αποθήκες χονδρικής της Κωτσόβολος.


Στην φωτογραφία εξωφύλλου: Ευάγγελος Μπάτρης, Regional Managing Director της INTERSPORT και της The Athlete's Foot - Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του Ομίλου FOURLIS - Ανέστης Παρταλίδης,  Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Logistics S.A.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ