Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: Κερδοφορία και υψηλή ρευστότητα το 2022

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Tα αποτελέσματα της χρήσεως αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικά

 Χρονιά έντονης δραστηριότητας και κινητικότητας υπήρξε το 2022 για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), καθώς σημείωσε εντυπωσιακή ανάπτυξη οικονομικών μεγεθών.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα της χρήσεως αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικά, καθώς o ΟΛΗ επέδειξε σημαντική λειτουργική κερδοφορία διατηρώντας παράλληλα άρτια χρηματοοικονομική ισορροπία και υψηλή ρευστότητα.

Διαρκώς αναπτυσσόμενος οργανισμός ο ΟΛΗ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ Μηνάς Παπαδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 και δήλωσε ότι η συστηματική προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγικότητας καθώς και η βελτίωση και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, απέφερε καρπούς. Η συνεχής μεγέθυνση του κύκλου εργασιών και η υψηλή αποδοτικότητα που αντανακλάται στα γενικότερα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού, παρά τις δυσκολίες, εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των προκλήσεων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση, αποδεικνύουν ότι ο ΟΛΗ είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος οργανισμός με τεράστιες δυνατότητες προσφοράς, ο οποίος δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.

«Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε αμείωτα την δυναμική πορεία ανάπτυξης του λιμένος προς όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του, συμβάλλοντας απρόσκοπτα στην ανταγωνιστικότητα και στην παραγωγικότητα της οικονομίας», είπε.

Στα €3,77 εκατ τα προ φόρων – Οι 3 βασικοί λίγοι

Όπως προκύπτει από την οικονομική κατάσταση για την χρήση του 2022 τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,77 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά € 2 εκατ. ευρώ (+114,75%) περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η παραπάνω αύξηση αποδίδεται σε τρείς βασικούς παράγοντες.

Αύξηση κύκλου εργασιών

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 37,42% διαμορφούμενος σε 7.788.370 ευρώ έναντι 5.667.530 ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση 2021, υπερβαίνοντας και τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019 κατά 18,52% οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 6.571.242 ευρώ.

Άνοδος κρουαζιέρας

Επίσης, η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε συνέχεια της υγειονομικής αποκατάστασης λειτούργησε καταλυτικά για τον κλάδο της κρουαζιέρας.

Το έτος 2022 οι συνολικές αφίξεις κρουαζιεροπλοίων που προσέγγισαν το λιμάνι του Ηρακλείου ήταν 227 με αριθμό αφίξεων επιβατών 304.257, ενώ το 2021 οι προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων ήταν 118 με 119.930 επιβάτες, δηλαδή η αύξηση το 2022 σε σχέση με το 2021 στις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων ήταν 92% και στους επιβάτες ήταν 154%. Σε αντίστοιχο συσχετισμό του 2022 με το έτος αναφοράς 2019 (προ πανδημίας εποχή), στην οποία είχε σημειωθεί ο αριθμός αφίξεων κρουαζιεροπλοίων 204 και αριθμός αφίξεων επιβατών 307.043, το ποσοστό της αύξησης το 2022 σε επίπεδο προσεγγίσεων ήταν 8% σε σχέση με το 2019, το δε ποσοστό στους επιβάτες παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Η θεαματική ανάπτυξη στον τομέα της κρουαζιέρας φαίνεται να συνεχίζεται και για το 2023 από τις ήδη προγραμματισμένες προκρατήσεις προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων που θα ξεπεράσουν κατά 20% τις αφίξεις του 2022. Ήδη για το 2023 στο λιμάνι έχουν προσεγγίσει πέντε κρουαζιερόπλοια, με τα οποία επισκέφτηκαν το Ηράκλειο πάνω από 6.000 επιβάτες.

Αύξηση στον τομέα Ακτοπλοΐας

Τρίτον, στον τομέα της Ακτοπλοΐας όπου το λιμάνι του Ηρακλείου συνδέεται καθημερινά με τον Πειραιά με δυο ακτοπλοϊκά δρομολόγια που εκτελούνται σύγχρονα, πολυτελή και γρήγορα Επιβατηγά–Οχηματαγωγά πλοία (Ε/Γ-Ο/Γ), παράλληλα δε συνδέεται με τα Δωδεκάνησα ενώ τους θερινούς μήνες υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια προς πολλά νησιά των Κυκλάδων, με ταχύπλοα Επιβατικά ή/και Οχηματαγωγά (Ε/Γ-Τ/Χ, Ο/Γ-Τ/Χ) σκάφη, η αύξηση που σημειώθηκε το 2022 στον αριθμό των διακινούμενων επιβατών των πλοίων γραμμής ανήλθε σε 31,7%.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ