Πάγωμα του χαρακτηρισμού της ως gatekeeper ζητά η TikTok

Newsroom
Newsroom

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) απαιτεί από την TikTok και τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς που η ΕΕ έχει χαρακτηρίζει ως gatekeepers, να καταστήσουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους διαλειτουργικές με τους αντιπάλους

Η TikTok που ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance ζήτησε από το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης να αναστείλει τον χαρακτηρισμό της ως gatekeeper σύμφωνα με τους αυστηρούς νέους κανόνες για τις τεχνολογικές εταιρείες που έχει θεσπίσει η ΕΕ, έως ότου οι δικαστές αποφανθούν επί της προσφυγής της.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) απαιτεί από την TikTok και τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς που η ΕΕ έχει χαρακτηρίζει ως gatekeepers, [Alphabet (μητρική της Google), Meta Platforms, Apple, Amazon και Microsoft] να καταστήσουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους διαλειτουργικές με τους αντιπάλους και να αφήσουν τους χρήστες να αποφασίσουν ποιες εφαρμογές θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, δεν επιτρέπεται να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών ή να εμποδίζουν τους χρήστες να αφαιρούν προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογές.

Η TikTok αμφισβήτησε τον περασμένο μήνα την απόφαση της ΕΕ στο Γενικό Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός της κινδυνεύει να υπονομεύσει τον στόχο της DMA για την προστασία των gatekeepers από νεότερους ανταγωνιστές όπως η ίδια.

«Έχουμε υποβάλει αίτηση για προσωρινά μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο πήχυς για την έγκριση προσωρινών μέτρων από το δικαστήριο είναι πολύ ψηλά. Οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη χωρίς ένα προσωρινό μέτρο.

Η Meta και η Apple έχουν επίσης μηνύσει την Επιτροπή σχετικά με το καθεστώς τους ως gatekeeper.


Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ