ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρέλαιο: Βουτιά 6% – Τι «βλέπει» η αγορά
Οι αγορές «διαβάζουν» πιθανή αποκλιμάκωση μετά τις δηλώσεις Τραμπ, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή
Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Τετάρτης στην Ασία, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν βρίσκονται «σε εξέλιξη τώρα».
Το Brent υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και 6,5%, στα 97,65 δολάρια το βαρέλι, με τις απώλειες στη συνέχεια να περιορίζονται στο 4,5%.
Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση έως 6%, στα 86,77 δολάρια και αυτή τη στιγμή είναι 3,5% χαμηλότερα στα 89 δολάρια το βαρέλι,.
Οι αγορές «βλέπουν» μικρότερο κίνδυνο διαταραχών
Η πτώση χαρακτηρίζεται «σημαντική», παρά τη μεγάλη μεταβλητότητα που επικρατεί στην αγορά ενέργειας από την έναρξη του πολέμου.
Η υποχώρηση των τιμών δείχνει ότι οι αγορές θεωρούν πλέον λιγότερο πιθανό ένα σενάριο παρατεταμένων διαταραχών στην προσφορά ή άλλων ακραίων εξελίξεων.
Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη. Για να διατηρηθεί η πτώση, θα πρέπει να υπάρξουν «απτές» ενδείξεις αποκλιμάκωσης, όπως ασφαλέστερη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ και περιορισμός των απειλών κατά ενεργειακών υποδομών.
Παρά τη σημερινή διόρθωση, οι τιμές παραμένουν αισθητά υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.
«Σιωπηλός συναγερμός» πίσω από την πτώση
Πίσω από τη σημερινή διόρθωση, οι αγορές ενέργειας στέλνουν ένα πιο ανησυχητικό μήνυμα. Σε επιμέρους ποιοτικές κατηγορίες αργού που μπορούν να παρακάμψουν τα Στενά του Ορμούζ, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί έως και τα 160 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Οι traders προειδοποιούν ότι αυτά τα επίπεδα αποτελούν προάγγελο για το πού μπορεί να κινηθεί συνολικά η αγορά εάν δεν αποκατασταθεί σύντομα η ροή στον Περσικό Κόλπο. Ήδη, αγοραστές στην Ασία αναζητούν εναγωνίως εναλλακτικές ποιότητες αργού για να διατηρήσουν την παραγωγή καυσίμων.
Παρά την πτώση των τιμών μετά τις δηλώσεις Τραμπ και την αναβολή πλήγματος σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές, η ανησυχία παραμένει έντονη. Οι αγορές φοβούνται ότι οι συνομιλίες μπορεί να αποδειχθούν ένα ακόμη «ψευδές ξεκίνημα», ενώ χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ελεύθερη διέλευση των δεξαμενόπλοιων.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει γρήγορη λύση, οι ακραίες τιμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες πετρελαίου θα μεταφερθούν σύντομα σε όλη την αγορά, από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη.
