Πήρατε προαγωγή αλλά όχι αύξηση; Να τι να κάνετε

Newsroom
Newsroom

Οι επιχειρήσεις δίνουν λιγότερα χρήματα το 2024 σε αυξήσεις που συνδέονται με προαγωγές σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε περισσότερες από 900 εταιρείες.

Το να αναλάβει κανείς περισσότερες ευθύνες στη δουλειά του, χωρίς όμως να πάρει και μεγαλύτερες απολαβές, γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να δεχτεί την προσφορά. 

Οι επιχειρήσεις δίνουν λιγότερα χρήματα το 2024 σε αυξήσεις που συνδέονται με προαγωγές σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε περισσότερες από 900 εταιρείες.

Παράλληλα, το 13% των εργοδοτών που ερωτήθηκαν από άλλη έρευνα δήλωσε ότι όταν τα χρήματα για αυξήσεις είναι περιορισμένα, έχει ως τρόπο ανταμοιβής, τους νέους τίτλους. Το 2018, το ποσοστό των επιχειρήσεων με αυτή την απάντηση ήταν 8%.

Τέτοιου είδους προαγωγές τείνουν να αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, λένε στελέχη εταιρειών και σύμβουλοι.

Οι οργανισμοί προχωρούσαν σε τεράστιες μισθολογικές αυξήσεις μόνο για να κρατήσουν τους εργαζομένους όταν η εύρεση νέων ταλέντων ήταν δύσκολη.

Τώρα, ορισμένοι διευθυντές μεταθέτουν τα καθήκοντα των απολυμένων εργαζομένων στο προσωπικό που έχει παραμείνει, χωρίς ανάλογη αύξηση στις αμοιβές.   

Το αν θα αποδεχτεί κανείς μία τέτοια προαγωγή, απαιτεί σκέψη, καθώς περισσότερες αρμοδιότητες, μπορεί να τον οδηγήσουν σε εξάντληση και δυσαρέσκεια. Από την άλλη μεριά, μπορεί με κάποιους ελιγμούς να εξασφαλίσει τελικά περισσότερα χρήματα ή έχοντας τον νέο τίτλο να πάει να διεκδικήσει κάπου αλλού περισσότερα.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν τρεις λύσεις:

1. Πείτε «όχι»

Αν αυτή η προαγωγή δεν ωθήσει κάποιον να φτάσει στον μακροχρόνιο στόχο του πολύ πιο γρήγορα, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αξίζει να δεχτεί κανείς.

2. Πείτε «ναι» για να φύγετε

Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα να δεχτεί κάποιος και αφού έχει τον νέο τίτλο να στραφεί σε κάποια άλλη εταιρεία, διεκδικώντας τα χρήματα που θα ζήταγε αν του δινόταν αύξηση ή και περισσότερα. Ίσως αυτό να είναι και ο λόγος που πρόσφατα δεδομένα από τον πάροχο υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP δείχνουν ότι σχεδόν το 30% των ατόμων φεύγουν από μία θέση εργασίας,  εντός ενός μήνα από την πρώτη τους προαγωγή.

3. Διαπραγματευτείτε

Η τρίτη λύση είναι κάπου στη μέση. Μπορεί να δεχτεί κανείς, αλλά κάνοντας μία συμφωνία (ακόμα και γραπτή), που να αναφέρει πως σε τρεις μήνες, θα γίνει μία εκ νέου συζήτηση σχετικά με περισσότερες απολαβές. Ή από τη στιγμή που η εταιρεία του δεν έχει τη δυνατότητα να του δώσει περισσότερα χρήματα, μπορεί να ζητήσει κάτι άλλο, όπως μεγαλύτερο γραφείο, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή περισσότερες άδειες. Αν η εταιρεία δεν κάνει τίποτα από τα παραπάνω, τότε μπορεί να φύγει έχοντας τον νέο τίτλο, ή να μην τον δεχτεί ποτέ.
 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ