Πόσοι χρωστούν στην εφορία - Πάνω από 1,7 δισ. απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο

Πόσοι χρωστούν στην εφορία - Πάνω από 1,7 δισ. απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο

Στο 1,733 δισ. ευρώ έφτασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ενώ το συνολικό ποσό έχει διαμορφωθεί πλέον στα 113,040 δισ. ευρώ.

Ξεπερνούν τα 113 δισεκατομμύρια ευρώ οι οφειλές περίπου 4 τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Τα χρέη έχουν καταγράψει άνοδο 77,9% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021. Σταθερή διατηρεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τη νομισματική πολιτική της ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί για αυξημένο πληθωρισμό και τους επόμενους μήνες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι απλήρωτοι φόροι στο πρώτο δίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 2,536 δισ. ευρώ ενώ τα νέα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,641 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εμφάνισε οριακή μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς διαμορφώθηκε σε 4.087.432 άτομα έναντι 4.140.400.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο, από 5,9% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τώρα βρίσκονται 45% πάνω από το επίπεδό τους πριν από ένα χρόνο. Εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία του υψηλού ποσοστού πληθωρισμού. Οι δείκτες που βασίζονται στην αγορά υποδηλώνουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια θα μετριαστούν σε κάποιο βαθμό. Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και παραγωγής, ιδίως στην υψηλότερη τιμή των λιπασμάτων, τα οποία συνδέονται εν μέρει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: real.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ