Πότε και πώς θα διενεργηθεί η ετήσια απογραφή αιγοπροβάτων και χοίρων

Newsroom
Newsroom

Η διαδικασία κοινοποίησης της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά

Στην καθιερωμένη ετήσια απογραφή (καταμέτρηση) των ζώων τους, πρέπει να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι κάτοχοι εκτροφών αιγοπροβάτων και χοίρων και να καταχωρήσουν τα αποτελέσματα της απογραφής στο Μητρώο της Εκμετάλλευσης τους.

Η απογραφή των αιγοπροβάτων πρέπει να διενεργηθεί από 1η Νοεμβρίου έως 15ης Δεκεμβρίου 2022, ενώ των χοίρων  από την 1η Δεκεμβρίου έως 31ης Δεκεμβρίου 2022.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοχοι εκτροφών πρέπει να προσκομίσουν τα αποτελέσματα της απογραφής μαζί με το Φαρμακευτικό Μητρώο στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει θεώρηση και καταχώρηση στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η διαδικασία κοινοποίησης της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, – και μάλιστα συνιστάται λόγω κοροναϊού-, κάνοντας χρήση της σχετικής ψηφιακής εφαρμογής που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.minagric.gr, επιλέγοντας «Ψηφιακές Υπηρεσίες».

Υπενθυμίζεται ότι, η μη γνωστοποίηση ή η εκπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας απογραφής αποτελεί, σύμφωνα με το νόμο 4235/2014, μη συμμόρφωση και συνεπάγεται την λήψη διοικητικών μέτρων σε βάρος του κτηνοτρόφου (αποκλεισμό εκτροφής, περικοπή οικονομικών ενισχύσεων, επιβολή προστίμου κ.λ.π.).

Για τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων
Η απογραφή των αιγοπροβάτων πρέπει να διενεργηθεί από 1η Νοεμβρίου έως 15ης Δεκεμβρίου 2022 και να γνωστοποιηθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία το αργότερο μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2022.

Για την ορθή συμπλήρωση του Μητρώου υπενθυμίζεται:

  • Στο μέρος Β (απογραφές) καταχωρούνται στα αντίστοιχα πεδία, η ημερομηνία της απογραφής, το είδος και ο αριθμός των ζώων καθώς και ο συνολικός αριθμός ζώων που υπάρχουν στην εκτροφή την ημέρα της απογραφής.
  • Στο μέρος Γ (μεταβολές ζωικού πληθυσμού χωρίς ατομικό κωδικό αριθμό σήμανσης) καταχωρούνται οι μεταβολές που αφορούν τα αμνοερίφια της εκτροφής (γεννήσεις, θάνατοι, σφαγές κ.λπ.)
  • Στο μέρος Ε’ (καταγραφή – μεταβολές ζωικού πληθυσμού με ατομικό αριθμό σήμανσης) είναι αναλυτικά καταγεγραμμένα όλα τα ενήλικα-σημασμένα αιγοπρόβατα (αριθμός σήμανσης, είδος ζώου, ημερομηνία γέννησης, σήμανσης, τυχόν μεταβολές αυτών (θάνατος, σφαγή κ.λπ.), και κάθε χρόνο προστίθενται τα νεοσημανθέντα ή αγορασθέντα αιγοπρόβατα.

Τέλος στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής καταχωρούνται όλα τα φαρμακευτικά, βιολογικά και απολυμαντικά προϊόντα (αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά εμβόλια, οροί κ.λ.π.) που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτροφή, συμπληρώνοντας όλα τα πεδία του Μητρώου.

Για τις εκμεταλλεύσεις  χοιρινών
Η απογραφή των χοίρων πρέπει να διενεργηθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31ης Δεκεμβρίου 2022 και να γνωστοποιηθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Η διενέργεια και η καταχώριση της ετήσιας απογραφής, πέραν της υποχρέωσης, κρίνεται απαραίτητη για τον έλεγχο των  επιζωωτιών που απειλούν το ζωικό κεφάλαιο των εκτροφών μας (Καταρροϊκός Πυρετός Προβάτων, Αφρικανική Πανώλης των χοίρων κ.ά.).

Πηγή: In.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ