ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Ψήφος εμπιστοσύνης" των τραπεζών στην Ναυτιλία - Στην κορυφή των χρηματοδοτήσεων η Eurobank

Αναβίωση του ενδιαφέροντος των τραπεζών για την Ναυτιλία και μάλιστα μετά από μια δεκαετία σταδιακής απόσυρσης κυρίως ευρωπαϊκών τραπεζών από τη χρηματοδότηση που βασίζεται σε πάγια στοιχεία ενεργητικού. Η ανάκαμψη, το 2024, γεννά θετικές προοπτικές για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες φαίνεται πλέον να έχουν δεσμευτεί ουσιαστικά στον τομέα της ναυτιλίας.

πλοία
Photo Credits: @Chris Pagan on Unsplash

Αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης στην ελληνική ναυτιλία το 2024 έδειξε η πρόσφατη έκθεση της Petrofin καταγράφοντας κατά 5% το 2024, φτάνοντας τα 53,51 δισ. δολάρια ως τις 31.12.2024. Η τάση αυτή αναστρέφει την καθοδική πορεία των δύο προηγούμενων ετών και δείχνει εμπιστοσύνη των τραπεζών στον κλάδο, παρά τις δυσκολίες των υψηλών επιτοκίων και των αποπληρωμών. Ο δείκτης Petrofin για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση αυξήθηκε από 308 μονάδες το 2023 σε 324 μονάδες το 2024. Σημειώνεται ότι ο δείκτης αφορά αποκλειστικά τραπεζική χρηματοδότηση, εξαιρώντας άλλες μορφές όπως χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Image

Παράλληλα οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ενισχύουν δανειακά τη βιωσιμότητα, στηρίζοντας περιβαλλοντικούς στόχους όπως είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων πλοίων, που αποτελεί σημαντική καινοτομία στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, με στόχο να υποστηριχθεί η μετάβαση σε πιο πράσινα καύσιμα και τεχνολογίες. Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και για τη χρηματοδότηση νεότευκτων πλοίων, καθώς το ποσοστό της χρηματοδότησης που αφορά νέες παραγγελίες πλοίων έχει ανέβει σημαντικά, φτάνοντας πάνω από το 50% των συνολικών δεσμεύσεων, υποδηλώνοντας την πρόθεση των πλοιοκτητών να ανανεώσουν και να εκσυγχρονίσουν τους στόλους τους.

Παρά τις προκλήσεις, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν σταθερή παρουσία και αύξηση της χρηματοδότησης στη ναυτιλία, ενώ διεθνείς τράπεζες χωρίς παρουσία στην Ελλάδα ενισχύουν τα χαρτοφυλάκια τους - εμφάνισαν αύξηση 2,5%, ενώ εκείνες με παρουσία στη χώρα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία για δεύτερη συνεχή χρονιά, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιό τους κατά 6,2%. Οι ελληνικές τράπεζες ξεχώρισαν με την υψηλότερη αύξηση, της τάξεως του 17,5%, διατηρώντας ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Οι δέκα κορυφαίες τράπεζες ελέγχουν πλέον χαρτοφυλάκιο ύψους 35,98 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 8,7% σε σχέση με το 2023, και διατηρούν μερίδιο αγοράς 67%.

Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί την αναβίωση του ενδιαφέροντος για τραπεζική χρηματοδότηση στη ναυτιλία, μετά από μια δεκαετία σταδιακής απόσυρσης κυρίως ευρωπαϊκών τραπεζών από τη χρηματοδότηση που βασίζεται σε πάγια στοιχεία ενεργητικού. Η ανάκαμψη που καταγράφηκε το 2024 δημιουργεί θετικές προοπτικές για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες που παραμένουν στην αγορά φαίνεται πλέον να έχουν δεσμευτεί ουσιαστικά στον τομέα της ναυτιλίας.

Image


Ξανά στην κορυφή των χρηματοδοτήσεων η Eurobank

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη της Petrofin, η Eurobank, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, κατακτά την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και τη δεύτερη παγκοσμίως στις χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική ναυτιλία. Με μια συνεκτική στρατηγική ενίσχυσης του ελληνικού ναυτιλιακού οικοσυστήματος, η Μονάδα Shipping έχει εδραιώσει την παρουσία της ως σταθερός και παραδοσιακός σύμμαχος του κλάδου εδώ και τρεις δεκαετίες.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Eurobank ανέρχεται σε $4,6 δισ., εκ των οποίων $3,5 δισ. αφορούν εκταμιευμένα δάνεια και $1,1 δισ. δεσμευμένα κεφάλαια για μελλοντικές εκταμιεύσεις. Σημειώνοντας άνοδο 14,91% το 2024, η Eurobank αύξησε το μερίδιο αγοράς της στην ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση στο 8,6%. Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας στήριξης του κλάδου, η Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χορηγήσει νέα δάνεια $1,1 δισ., εκ των οποίων $748 εκατ. αφορούν νεότευκτα πλοία—με το ποσοστό των χρηματοδοτήσεων σε νέα πλοία να έχει αυξηθεί από 50% το 2022 σε 68% το 2024.

Image
Η κατάταξη των τραπεζών ως προς το χαρτοφυλάκιό τους σε δάνεια προς την ελληνική ναυτιλία, με στοιχεία σε εκατομμύρια δολάρια


Μια ηγετική φυσιογνωμία στο "τιμόνι" της Μονάδας Shipping 

Στο τιμόνι της Μονάδας Shipping βρίσκεται η Χριστίνα Μαργέλου, Γενική Διευθύντρια της Eurobank, μια ηγετική φυσιογνωμία με εμπειρία άνω των 30 ετών στον κλάδο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Από το 2022, συγκαταλέγεται σταθερά στη λίστα της Lloyd's με τις 10 πιο επιδραστικές προσωπικότητες παγκοσμίως στον τομέα, μια διάκριση που αντικατοπτρίζει τη στρατηγική θέση της Eurobank και την εμπιστοσύνη που έχει εδραιώσει στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Παράλληλα, η κα Μαργέλου έχει βραβευθεί για την ηγετική της παρουσία, μεταξύ άλλων με τον τίτλο Shipping Financier of the Year 2017 από τα Lloyd’s Shipping Awards, επιβεβαιώνοντας τη συνέπεια και την εξειδίκευση της Eurobank στον κλάδο.

«Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, η Eurobank στηρίζει σταθερά την ελληνική ναυτιλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός κλάδου που ηγείται του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση βιώσιμων επενδύσεων που συμβαδίζουν με τις νέες απαιτήσεις για μια πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε κάθε επένδυση με βιώσιμο προσανατολισμό. Αυτή η νέα διάκριση αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειάς μας και μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική» ανέφερε η κα Μαργέλου, σχολιάζοντας τη μελέτη της Petrofin Research.

Image
Η κ.Μαργέλου

Εξωστρεφής ανάπτυξη με επίκεντρο τη βιωσιμότητα

Διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο $4,6 δισ., συμπεριλαμβανομένων δεσμευμένων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση νεότευκτων πλοίων, η Eurobank ενισχύει διαρκώς τη θέση της στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, ισχυροποιώντας την παρουσία της στην Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατες κινήσεις στην Κύπρο αύξησαν το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιό της κατά $245 εκατ., κυρίως στην ελληνική αγορά.

Η Μονάδα Shipping της Eurobank εστιάζει στη χρηματοδότηση μεταχειρισμένων πλοίων καθώς και στη ναυπήγηση νέων σε κορυφαία ναυπηγεία της Κορέας, Ιαπωνίας και Κίνας. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται ελληνικοί και κυπριακοί ναυτιλιακοί όμιλοι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, με έμφαση στα bulk carriers, δεξαμενόπλοια και πλοία εμπορευματοκιβωτίων.

Ακολουθώντας τη στρατηγική του Ομίλου για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις με θετικό αντίκτυπο, η Eurobank ενισχύει διαρκώς τη θέση της στο ναυτιλιακό χάρτη, διαμορφώνοντας το μέλλον της ναυτιλιακής χρηματοδότησης με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Υιοθετώντας το μοντέλο "disciplined growth", που συνδυάζει επιχειρηματική ανάπτυξη με υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας, η Eurobank έχει κατακτήσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως το ESG Regional Top Rated από τη Morningstar Sustainalytics, καθώς και την ESG Industry Top Rated.

 

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Σύμφωνα με τη μελέτη της Petrofin Research, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν το 2024 τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων (+17,5%), με το συνολικό ποσό να φτάνει τα $18,56 δισ.. Σε βάθος τετραετίας, η αύξηση από το 2020 έως το 2024 ανέρχεται στο 56,18%.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των διεθνών τραπεζών, προσφέροντας ευνοϊκότερους όρους δανεισμού στους Έλληνες εφοπλιστές.

Ωστόσο, το 2025, οι ναυτιλιακές τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες προκλήσεις, όπως:

  • Μεταβλητότητα επιτοκίων και αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις
  • Ρυθμιστικές πιέσεις για συμμόρφωση με το πλαίσιο ESG και τις αρχές του UNEP FI
  • Γεωπολιτικούς κινδύνους που επηρεάζουν τις θαλάσσιες μεταφορές και τις ασφαλίσεις

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση