ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θ.Βώκος: Το "αποτύπωμα" της κρουαζιέρας στην τοπική Οικονομία και τα "στοιχήματα" των λιμανιών
Ο διευθύνων σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια ΑΕ και διοργανωτής του Posidonia Sea Tourism Forum, Θοδωρής Βώκος μιλάει για την κρουαζιέρα στο Ηράκλειο, τα έσοδα και τα οφέλη αλλά και για το μέλλον των λιμανιών στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης

"Ο τουρισμός κρουαζιέρας σε σύγκριση με τον τυπικό, όπως τον γνωρίζουμε, αφήνει χρήματα, αλλά τα αφήνει και με άλλο τρόπο" - λέει στο Cretalive o διευθύνων σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια ΑΕ και διοργανωτής του Posidonia Sea Tourism Forum, Θοδωρής Βώκος.
Μιλώντας για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας καταρρίπτει τον μύθο ότι οι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου δεν αφήνουν παρά ... τη σκόνη τους στα λιμάνια που προσεγγίζει.
"Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα συνολικά λεφτά που αφήνει ένα καράβι όταν φτάνει σε έναν προορισμό. Πρώτον, μέσω των λιμενικών τελών και της υπηρεσίας που πληρώνει στο λιμάνι. Κι έτσι το λιμάνι μπορεί και δίνει κάτι πίσω στην πόλη" - αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει τα έσοδα από την τροφοδοσία των πλοίων. "Μπορεί η τροφοδοσία να είναι απο τρόφιμα ή άλλα προϊόντα που πωλούνται πάνω στο καράβι, τα οποία πάνε σε ένα άλλο κομμάτι της αγοράς και όχι ακριβώς μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις" - λέει ο κ.Βώκος.
Προβαίνοντας σε μια ποιοτική ανάλυση, σημειώνει ότι από εταιρεία σε εταιρεία κρουαζιέρας υπάρχει διαφοροποίηση στο επιβατικό κοινό και το εισοδηματικό του επίπεδο. "Όταν φτάνει μια high-end εταιρεία κρουαζιέρας, βεβαίως θα ζητήσουν καλύτερα πούλμαν, θα πάνε σε ακριβά εστιατόρια, θα ζητήσουν άλλες εκδρομές" - αναφέρει, ωστόσο παραπέμπει στους τουριστικούς επιχειρηματίες και τα καταστήματα στην πόλη του Ηρακλείου για να επιβεβαιώσουν τί πραγματικά ... αφήνουν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, που κατεβαίνουν στην πόλη.
"Έχω μπει σε μαγαζί με ρούχα στο κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο έχει το πρόγραμμα των εταιρείων κουραζιέρας που φτάνουν, ξέρει ποιο καράβι φτάνει ποια μέρα και τι θα "τζιράρει", ανάλογα με την εταιρεία που φτάνει" - λέει χαρακτηριστικά ο κ.Βώκος, επιβεβαιώνοντας ότι τον Τουρισμό Κρουαζιέρας τον επιθυμούν και οι επιχειρηματίες.
Άλλωστε η κρουαζιέρα σαν "προϊόν" δεν είναι φθηνή υπόθεση, παρά τις όποιες προσφορές. "Όταν ο Αμερικάνος πάει κρουαζιέρα στην Ευρώπη με την οικογένειά του, μιλάμε ότι έχει ένα budget 20.000 ευρώ, για να έρθει μέχρι την Ευρώπη, να κάνει την κρουαζιέρα με τα δύο παιδιά του και τη σύζυγό του" - εξηγεί και προσθέτει ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας είναι άνθρωποι με μεγάλα κονδύλια που "βεβαίως θα ψωνίσουν, βεβαίως θα καταναλώσουν, καθώς και το "tax free" είναι πάντα ένα κίνητρο".
Άλλος ένας παράγοντας τον οποίο, σύμφωνα με τον Θ.Βώκο, ξεχνάμε σε σχέση με τη βιομηχανία Κρουαζιέρας είναι το ότι "όταν φτάνει ένα καράβι με 3.500 επιβάτες, είναι σαν να έχεις φέρει 3.500 άτομα με δικά τους έξοδα για famtrip στην Κρήτη!".
Άλλωστε με βάση μελέτη της Clia, περίπου το 20% των επιβατών Κρουαζιέρας πολλές φορές επιστρέφει την επόμενη χρονιά ή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σε έναν προορισμό που είδε κατά τη διάρκεια της Κρουαζιέρας που έκανε, για να τον γνωρίσει και ... από τη στεριά!
"Αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος το οποίο δεν μπορεί εύκολα να ποσοτικοποιηθεί και να αποδοθεί σε χρήματα, είναι όμως πολλαπλάσιο το όφελος αυτό" - τονίζει ο Θ.Βώκος.
Υποδομές
Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα λιμάνια και τις υποδομές σημειώνει ότι "το λιμάνι του Ηρακλείου είναι από τα πιο οργανωμένα όσον αφορά την κρουαζιέρα", καθώς έχουν γίνει επενδύσεις σε συστήματα ασφαλείας στους επιβατικούς σταθμούς, γι' αυτό και "είναι και ένας βασικός πόλος έλξης για τις εταιρείες που σκέφτονται το home porting στο Ηράκλειο". Πάντως όπως αναφέρει ο ίδιος σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Άλλωστε "τα κρουαζιερόπλοια μεγαλώνουν! Τα 5ης γενιάς, τα πολύ μεγάλα πλέον, χωράνε μεν στο Ηράκλειο αλλά όχι δύο ταυτόχρονα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένα στόχος μακροπρόθεσμα" - λέει στο Cretalive o διοργανωτής του Posidonia Sea Tourism Forum.
Ακούστε όσα είπε στο Cretalive o κ.Βώκος για τον υπερτουρισμό, την κρουαζιέρα στο Ηράκλειο, τα έσοδα και τα οφέλη αλλά και για το μέλλον των λιμανιών στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη