Τουρισμός: Ικανοποίηση για το διαφαινόμενο ρεκόρ

Newsroom
Newsroom

Γερμανοί και Αγγλοι δίνουν «μάχη» για την πρωτιά

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στον τουριστικό κλάδο, μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα έσοδα και τις αφίξεις του 7μηνου, αλλά και τούς προκαταρκτικούς δείκτες αλλά και τις ενδείξεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο από τους καλύτερους, παραδοσιακά, μήνες του έτους.

Την ίδια ώρα Γερμανοί και Άγγλοι δίνουν «μάχη» για την πρωτιά, ενώ οι Αμερικάνοι είναι η έκπληξη της φετινής περιόδου.

Ολα συνηγορούν πλέον στην εκτίμηση ότι το ρεκόρ του 2019 θα ξεπεραστεί εφέτος και όλοι στο εξής θα μιλάνε για το ρεκόρ του 2023, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών – περιμένουν και τα στοιχεία του Αυγούστου – δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα υπερβούν τα 20 δις ευρώ.

Ρεκόρ αναμένεται και στις αφίξεις

Για την επιβεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων αρκεί κανείς να παραθέσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), Ριχάρδου Λαμπίρη, στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2023, ο οποίος και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ημέρες που από το terminal του αεροδρομίου διακινούνται 102.000 επιβάτες. Εάν οι καλές αυτές επιδόσεις συνεχιστούν με τους μέχρι σήμερα ρυθμούς, θα έχουμε φέτος μία χρονιά ρεκόρ για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ξεπερνώντας και τις ιστορικές επιδόσεις του 2019».

Αξίζει να τονίσουμε ότι το 2019, το ΔΑΑ κατέγραψε 25,58 εκατ. επιβάτες, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τον φετινό Αύγουστο έφτασε στα 18,7 εκατ. επιβάτες, έναντι 17,3 εκατ. για το ίδιο διάστημα του 2019. Σημειώνεται επίσης ότι τον Σεπτέμβριο, η επιβατική κίνηση παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 11,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα στοιχεία που παρουσίασε η ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 20,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η κίνηση αυξήθηκε κατά 21,9%. Μόνο τον Ιούλιο, η ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε άνοδο κατά 15,8% σε σχέση με τον μήνα του 2022 και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,1%.

Παράλληλα ανοδικά κινήθηκαν έσοδα και ταξιδιώτες και σε σχέση με το 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 9,154 δισ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 10.321 δισ. ευρώ, άνοδος δηλαδή άνω του 12,7%.

Επίσης, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2023, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 16.170,4 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 13.260,6 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022 - αύξηση της τάξης του 21,9% - και έναντι 15.080 χιλ. ταξιδιώτες που ταξίδεψαν στη χώρα μας την αντίστοιχη περίοδο του 2019 - αύξηση της τάξης του 7%.
 

Μάχη σώμα με σώμα Γερμανών και Βρετανών

Η φετινή άνοδος των εισπράξεων οφείλεται περισσότερο στην αύξηση των αφίξεων και όχι στην αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, αφού αυτή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

Παράλληλα «μάχη» σώμα με σώμα φαίνεται να δίνουν οι Γερμανοί και οι Άγγλοι για το ποιος θα πάρει την πρώτη θέση τόσο από πλευράς εισπράξεως, όσο και επισκεπτών.

Συγκεκριμένα:

  •     Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από την Γερμανία από την οποία έφτασαν τους 2.301,7 χιλ. ταξιδιώτες. Ακολούθησαν, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έφτασαν τους 2.096,3 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρέθηκαν οι επισκέπτες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι έφτασαν τους 1.012,4 χιλ. και 737,4 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα. Πάντως η αγορά που φαίνεται να δηλώνει ισχυρό παρόν είναι αυτή των Αμερικανών, αφού οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, κατέγραψαν άνοδο 43,5%. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η αγορά της Γαλλίας (12,4%) ενώ ακολούθησε η γερμανική αγορά οι ταξιδιώτες της οποίας αυξήθηκαν κατά 11,4% και η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας που αυξήθηκε μόλις 3,2%.
  •     Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις εισπράξεις με τους Γερμανούς να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων 1,716 δις. ευρώ και τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Αμερικανούς να ακολουθούν εισφέροντας σε απόλυτους αριθμούς, 1,620 δισ. ευρώ, 782εκατ. ευρώ και 737,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η αγορά που κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων σε σχέση με πέρυσι ήταν και πάλι οι ΗΠΑ, με τις εισπράξεις να αυξάνονται κατά 33,8%. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων σημείωσε η αγορά της Γαλλίας, 23,9%, ενώ ακολούθησε η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, 11,9% και αυτή της Γερμανίας 7%.

 

Πηγή: imerisia.gr / φωτογραφία ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ