Το ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, είτε εύκολα είτε δύσκολα, θα επιτευχθεί και φέτος, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι ενδείξεις από την αγορά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, συγκεντρώνονται πολλά σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία, τα οποία απειλούν τις επόμενες χρονιές.
Τα σημάδια είναι αρκετά, και εάν οι αρμόδιοι δεν τα λάβουν εγκαίρως υπόψη και δεν προσπαθήσουν να βρουν λύσεις, τότε είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα, μάλιστα οξυμένα και σοβαρά.
Αυτά τα προβλήματα σχετίζονται αφενός με τον υπερτουρισμό και αφετέρου με τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες φέρνουν τη χώρα στην κορυφή, αλλά με βάση έναν αρνητικό δείκτη αξιολόγησης.
Η τουριστική χρονιά ξεκίνησε δυναμικά, με ανοδική πορεία κατά το πρώτο εξάμηνο και θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά-ρεκόρ, αλλά οι τρέχουσες συνθήκες αρχίζουν να προβληματίζουν τους φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.
Καύσωνες και πυρκαγιές πλήττουν τον τουρισμό της υψηλής σεζόν
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές. Οι πρόσφατες ανησυχίες που σχετίζονται με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, όπως αυτή που ξέσπασε στην Αττική και κατέστρεψε σχεδόν 100.000 στρέμματα, σπίτια και επιχειρήσεις, και άφησε έναν νεκρό, είναι χαρακτηριστικές.
Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι είναι φαινόμενα που δεν αναμένεται να εξαλειφθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση της θωράκισης της χώρας με συστήματα πρόληψης και πυρανίχνευσης, οι τουριστικοί φορείς ανησυχούν ότι οι πυρκαγιές, όπως αυτή στη Ρόδο πέρυσι και η μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα φέτος, υποβαθμίζουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Πιθανές επιπτώσεις στη μελλοντική τουριστική δραστηριότητα
Σύμφωνα με επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, η επανάληψη των πυρκαγιών και η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις των τουριστών στο μέλλον.
Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι οι τουρίστες θα μετατοπίσουν τις διακοπές τους σε λιγότερο θερμές περιόδους, ενώ το απαισιόδοξο σενάριο εκτιμά ότι οι τουρίστες μπορεί να στραφούν σε ψυχρότερους προορισμούς, εγκαταλείποντας το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».
Tο πρόβλημα της έλλειψης νερού, που έγινε αισθητό σε πολλά νησιά φέτος, εντείνει τις ανησυχίες. Στη Λευκάδα παρατηρήθηκαν διακοπές υδροδότησης λόγω της μείωσης της στάθμης της κεντρικής γεώτρησης, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως η Λέρος και η Χίος, οι μονάδες αφαλάτωσης και οι γεωτρήσεις φάνηκαν να μην επαρκούν.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Σέριφος, η Σίφνος, η Ικαρία και η Σύρος, όπου η αυξημένη ζήτηση λόγω της ανάπτυξης κατασκευών και εξοχικών κατοικιών με πισίνες επιδεινώνει την κατάσταση.
Ακρίβεια και μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών
Επιπλέον, το γενικότερο οικονομικό κλίμα προκαλεί ανησυχία, καθώς παρατηρείται μείωση των δαπανών των τουριστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση δαπάνη των μη κατοίκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα τον Μάιο μειώθηκε κατά 12,2%, ενώ σε επίπεδο πενταμήνου σημειώθηκε μείωση 3,6% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό συνδυάζεται με τις ανατιμήσεις στη διαμονή και την εστίαση, που γίνονται ακόμη πιο αισθητές στους τουρίστες, όπως αναφέρει και το γερμανικό μέσο Merkur.