Τρόφιμα: Ανάσα για τα νοικοκυριά το 2024

Newsroom
Newsroom

Σε ποια προϊόντα θα μειωθούν οι τιμές

Μείωση των διεθνών τιμών για μία σειρά αγροτικών προϊόντων – όπως του καφέ, της ζάχαρης, του καλαμποκιού και της σόγιας – αναμένεται το 2024, σύμφωνα με ανάλυση της Rabobank, μία προοπτική που μπορεί να ανακουφίσει κάπως τους καταναλωτές από την ακρίβεια που συνεχίζεται στις τιμές των τροφίμων που αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ.

Η τράπεζα σημειώνει ότι είναι καλύτερες οι προοπτικές αναφορικά με την προσφορά των παραπάνω προϊόντων, ενώ η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει αδύναμη καθώς οι καταναλωτές πιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων υποχωρούν φέτος μετά από χρόνια που αυξάνονταν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ακραίων καιρικών συνθηκών και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο δείκτης τιμών τροφίμων που καταρτίζει ο ΟΗΕ έχει υποχωρήσει περίπου 25% από τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου 2022, αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται πολύ χρόνο για να περάσουν στις τιμές των σούπερ μάρκετ.
 

Παραμένει η αβεβαιότητα για τα σιτηρά

«Οι παραγωγοί ασχολούνται ακόμη με τις συνέπειες του πολέμου, τις καιρικές συνθήκες, το υψηλό κόστος εισροών στη γεωργία και την αδύναμη ζήτηση, αλλά βλέπουν το 2024 ως έτος επιστροφής σε ένα πλάσμα κανονικότητας», ανέφερε αναλυτής της Rabobank. «Δεν θα είναι ούριος ο άνεμος αλλά οι πιο θετικές προοπτικές για την πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων αναμένεται να οδηγήσει στην ανακούφιση των αγοραστών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες για ορισμένα προϊόντα, όπως το σιτάρι. Τα σιτηρά μπορεί να επηρεασθούν από πιθανούς περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές, πέραν του καιρού, και η Ουκρανία αναμένεται να εξάγει μικρότερες ποσότητες τα επόμενα χρόνια.

Η Rabobank εκτιμά για την περίοδο 2023-24 ότι θα είναι μεγαλύτερα τα αποθέματα για το καλαμπόκι και τα σιτηρά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

 

 

 

Φωτογραφία από Gabe Raggio από το Pixabay

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ