Τρόφιμα: Τεράστιες αυξήσεις σε λάδι, φρούτα και λαχανικά

Newsroom
Newsroom

Ακάθεκτη η ακρίβεια στο χωράφι

Νέα επιτάχυνση σημείωσαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο οι τιμές που πωλούσαν οι αγρότες τα προϊόντα τους, συνεχίζοντας έτσι την πίεση στον πληθωρισμό τροφίμωνο οποίος έτρεχε τον περασμένο μήνα με ετήσιο ρυθμό 9,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παραγωγού (γενικός δείκτης τιμών εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία) αυξήθηκαν 25,8% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν 2,6%.

Η πορεία των τιμών παραγωγού είναι σταθερά ανοδική φέτος καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που είχε παρουσιάσει η «Ημερησία», το α’ τρίμηνο είχαν αυξηθεί 17% και το β’ τρίμηνο κατά 21%, μία αύξηση δεκαπλάσια σε σχέση με το 2% κατά μέσο όρο στην ΕΕ για το β' τρίμηνο. Τον Αύγουστο του 2022, οι τιμές είχαν αυξηθεί 8,1%.

Διπλασιασμός της τιμής του ελαιόλαδου

Η εκτίναξη τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στον διπλασιασμό της τιμής του ελαιόλαδου (αύξηση 102,3%) και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών και κηπευτικών (37,8%) και των φρούτων (28,5%).

Διψήφια ήταν και η αύξηση στις τιμές των κρεάτων (11,5%) και των ζωϊκών προϊόντων (11,1%).

Μείωση του κόστους παραγωγής

Ενώ οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν, το κόστος για την παραγωγή τους (γενικός δείκτης τιμών εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία) μειώθηκε 2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές για ενέργεια και λιπαντικά (7,6%), τα λιπάσματα (6,5%) και τις ζωοτροφές (4,5%), ενώ αύξηση 8% σημείωσε το κόστος παγίου κεφαλαίου.

ΕΛΣΤΑΤ, τιμές εκροών

 

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ