ΤτΕ: Αυξημένο το επιτόκιο δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Newsroom
Newsroom

Το μέσο επιτόκιο για δάνεια προς επιχειρήσεις μέχρι 250.000 ευρώ αυξήθηκε στο 5,31% - Τι ισχύει για τις μικρομεσαίες

Αλμυρό είναι το επιτόκιο για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και προς τις μικρομεσαίες.

Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 97 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 3,97%. Προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης -με κυμαινόμενο επιτόκιο- αυξήθηκε κατά 66 μονάδες βάσης και ανέβηκε στο 4,17%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, χωρίς καθορισμένη αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης στο 4,37%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,62%. Η διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου διαμορφωνεται ως εξης: το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 58 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,31%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,18% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης στο 3,93%.

Πάντως, η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί και στο εννεάμηνο -έως και τον Σεπτέμβριο του 2022- καθώς δόθηκαν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους περί τα 150 εκατ. Ευρώ, ενώ σε μεγάλες επιχειρήσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, τα στεγαστικά ανήλθαν σε 140 εκατ. ευρώ, τα καταναλωτικά 60 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στο ελληνικό real estate, με δανεισμό και με ίδια συμμετοχή ήταν ξένοι (με περίπου 350 εκατ. ευρώ το τρίμηνο). Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις διαχείρισης ακίνητης περιουσίας με 0,9 δισ. ευρώ και στην τρίτη θέση τα νοικοκυριά με 0,7 δισ. ευρώ. Ο μικρότερος τραπεζικός δανεισμός κατευθύνθηκε προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του real estate (150 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο).

Χαμηλά επιτόκια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το 1 δισ. Ευρώ (από τα 7,14 δισ. ευρώ των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες) για δανειοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, ξεκινούν ακόμα δύο προγράμματα. Τον Ιανουάριο, υπό την αιγίδα του InvestEU (ευρωπαϊκό εγγυοδοτικό όργανο), θα βγει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα. Οι συνεργαζόμενες ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οσο για το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Οι μικρομεσαίες μπορούν να δανείζονται για τα επενδυτικά τους σχέδια μέσω των τραπεζων με μικρότερο επιτόκιο. Αυτό αφορά τις χορηγήσεις μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σταθερό στο 0,35% παραμένει το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τους τραπεζικούς φορείς προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για τις υπόλοιπες, αυξάνεται και διαμορφώνεται, πλέον, σε 1%. Το δανειοδοτικό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” συμμετέχουν: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ – πρώην ΤΑΝΕΟ). Όσον αφορά στο επενδυτικό σχήμα, κάθε σχέδιο χρηματοδοτείται σε ποσοστό έως 50% με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και τουλάχιστον κατά 30% με δάνειο από τη συνεργαζόμενη τράπεζα, ενώ το 20% της επένδυσης καλύπτεται με ίδια συμμετοχή.Δάνεια στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2.0” μπορούν να διεκδικήσουν επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στους εξής πέντε πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου:

1. Πράσινη μετάβαση,

2. Ψηφιακός μετασχηματισμός,

3. Καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη,

4. Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και

πίνακας

πίνακας

Πηγή: ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ