Youth Pass: Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτήσεων

Newsroom
Newsroom

Πού εξαργυρώνεται η ενίσχυση

Ποσό 150 ευρώ θα λάβουν έως και τις 13 Δεκεμβρίου χιλιάδες νέοι δικαιούχοι του youth pass και άλλα 150 ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου του ‘24: Η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων «τρέχει» με την προθεσμία να λήγει την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη ενίσχυση έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, δηλαδή μεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια.

Δικαίωμα για την ενίσχυση έχουν όσοι συμπλήρωσαν τα 18 ή τα 19τους έτη, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Δεκέμβρη του 2022. Η επόμενη «φουρνιά» δικαιούχων δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για τις αιτήσεις, καθώς αυτές θα γίνουν στο τέλος του α΄τριμήνου του ’24.

Πότε θα γίνουν νέες αιτήσεις – Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να τις κάνουν

Συγκεκριμένα, οι δυνητικά δικαιούχοι εφεξής θα υποβάλουν αίτηση από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους (Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα). Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει φέτος αίτηση για το Youth Pass θα λάβει μέχρι τις 13 Δεκέμβρη το ποσό των 150 ευρώ και τον Μάιο 2024 επιπλέον 150 ευρώ χωρίς να κάνει νέα αίτηση. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο,
ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το
δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα την λαμβάνουν όσοι κλείνουν τα 18τους χρόνια για δύο έτη, δηλαδή θα παίρνουν συνολικά από το Κράτος ποσό 300 ευρώ. Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα έχουν το δικαίωμα νέοι να διεκδικήσουν την ενίσχυση, θα χρειαστεί όμως να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

 Προϋποθέσεις για την εξασφάλιση του Youth Pass

Απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, είναι να υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση στη σχετική Εφαρμογή εισερχόμενος με τους κωδικούς διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στην ιστοσελίδα https://vouchers.gov.gr/youthpass Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας ( ΕΜΕπ ) ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που
δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 150 ευρώ, είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που:

  • έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

 Πού εξαργυρώνεται το Youth Pass

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e- mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς, του:

  • τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα)
  • πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, αγορά βιβλίων κ.ά.) και των
  • μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Πηγή: enikonomia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ