"Έστω ότι γνωρίζαμε για μεγάλο σεισμό"...

Ερωτήματα πολίτη, με αφορμή την εξέλιξη του φαινομένου

Αγαπητό Cretalive,

Τον τελευταίο καιρό γίνονται αρκετοί σεισμοί, και λογικό είναι να ανησυχούμε όλοι.

Οι ειδικοί προσπαθούν να μας καθησυχάσουν. Παρακολουθούν το φαινόμενο, το μελετούν, και δίνουν μια εικόνα της πιθανής εξέλιξης της κατάστασης. Φυσικά, μας λένε να είμαστε ενήμεροι για τα μέτρα προφύλαξης, μιας και ούτως ή άλλως, ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα.

Παρόλα αυτά, παρατηρώ πως κάποιοι συμπολίτες μας, έχουν την απαίτηση να τους δοθεί ξεκάθαρη εικόνα του τι πρόκειται να γίνει. Κατανοώ την ανησυχία όλων μας. Όμως το να απαιτούμε να μάθουμε τι ακριβώς θα γίνει, και να υποτιμούμε όλους αυτούς τους επιστήμονες, εκμηδενίζοντάς τους, το θεωρώ άσχημο.

Δεν έχω κάποια σχέση με την επιστήμη της σεισμολογίας, ούτε με τους ανθρώπους που μελετούν τα φαινόμενα. Όμως παρατηρώ κάποια πράγματα στην κοινωνία που ζω, ως ένας απλός πολίτης. Είναι δυνατόν να μπορούν να μας πουν με βεβαιότητα τι θα συμβεί? Αλλά έστω ότι ξέρουν. Αν ήμασταν εμείς σεισμολόγοι, θα μπορούσαμε να αναλάβουμε τέτοια ευθύνη, και να δημιουργήσουμε τεράστια κοινωνική αναταραχή? Δεν είμαι ειδικός ξαναλέω, απλά γράφω τις σκέψεις μου. 

Θέλω να ρωτήσω λοιπόν τους συμπολίτες μου, και παρακαλώ αναρτήστε το κείμενο αυτό στη σελίδα σας στο facebook, ώστε να δούμε τις απαντήσεις στα σχόλια.

Αν λοιπόν υποθετικά, μας ανακοίνωναν ομόφωνα ότι έπεται καταστροφικός σεισμός στο νησί μας το επόμενο διάστημα, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς το πότε, τι θα κάναμε?

-Θα κοιμόμασταν από'δω και πέρα στο αυτοκίνητο?

-Θα αγοράζαμε τροχόσπιτο?

-Θα φτιάχναμε καταυλισμούς με σκηνές στην εξοχή?

-Θα φεύγαμε να ζήσουμε σε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου?

-Θα ψάχναμε να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε ισόγεια μονοκατοικία, ώστε να κοιμόμαστε δίπλα στην πόρτα για να πεταχτούμε αμέσως έξω?

-Θα φτιάχναμε μια κατασκευή μέσα στο σπίτι μας που να αντέχει, ώστε να μπούμε να σωθούμε?

Πραγματικά, κατανοώ τον φόβο που επικρατεί (και 'γω ανησυχώ). Θα ήθελα όμως, να δω τις απαντήσεις των συμπολιτών μου στο παραπάνω ερώτημα, και ειδικά αυτών που εκμηδενίζουν τις όποιες προσπάθειες των σεισμολόγων να μας ενημερώσουν για το θέμα.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ι.Ν.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ