Σχολεία σε ομηρεία

Newsroom
Newsroom

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις και τα εκπαιδευτικά συνδικαλιστικά όργανα

Αγαπητό Cretalive

Ένα συνδικαλιστικό όργανό εκπαιδευτικών έχει σαν στόχο και σκοπό την προστασία και την προώθηση των εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων των εργαζομένων καθώς και την βελτίωση του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος. Έχοντας αυτόν τον ορισμό κατά νου ο οποίος είναι αρκετά εύστοχος πιστεύω πως το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών ΕΛΜΕ πρέπει να αναστοχαστεί και επαναπροσδιορίσει το ρόλο του . Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί το συνδικαλιστικό όργανο εκπαιδευτικών (τουλάχιστον η πλειοψηφία του) πρέπει να συντάσσεται με κάθε πρακτική και κινητοποίηση κλεισίματος του δημόσιου σχολείου το οποίο υποτίθεται θέλει να προστατεύσει και να βελτιώσει. Βερμπαλισμοί φαμφάρες και βαρύγδουπες καταδίκες σε κάθε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για την προάσπιση του «μαθητικού κινήματος» των αγώνων της συλλογικής πάλης στις οποίες καλούν συνέχεια την μαθητική κοινότητα στην προσπάθεια τους ανατρέψουν το σύστημα .

Ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να αντιληφθούν το ρόλο τους σαν συνδικαλιστικό όργανο αλλά και στην κοινωνία την οποία υπηρετούν σαν εκπαιδευτικοί και υποτίθεται πως προασπίζουν .

Πρέπει κάποια στιγμή να κάνουν την αυτοκριτική τους και να προβληματιστούν για τα άδεια έδρανα στις συνεδριάσεις του συνδικαλιστικού οργάνου την μοναχικότητα τους στις πορείες και τον αέναο πόλεμο με το σύστημα .

Ο κάθε διευθυντής δημόσιου σχολείου έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που έχει και το ρόλο του σαν παιδαγωγού έχει υποχρέωση να προστατεύσει το σχολείο του από πρακτικές μειοψηφιών κενές περιεχομένου τις οποίες ενθαρρύνουν οι αγωνιστές εκπαιδευτικοί για τον απλούστατο λόγο ότι στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο και στρώνουν το χαλί στην ιδιωτική εκπαίδευση και την παραπαιδεία, αφού το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από την ομηρία των μειοψηφιών .

Πρέπει κάποια στιγμή να βγάλουν τις παρωπίδες και να αντιληφτούν ότι το κλειστό σχολείο δεν είναι αυτό που θέλει η κοινωνία και να κρατήσουν αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές που απαξιώνουν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς .

Προσωπικά από αυτό το δημόσιο βήμα δηλώνω ότι δεν επιθυμώ πλέον να ανήκω σε αυτό το συνδικαλιστικό όργανο το οποίο στέλνει επιστολές συμπάθειας στον Δολοφόνο Κουφοντίνα, συντάσσεται με κάθε κινητοποίηση για το κλείσιμο των σχολείων και από την άλλη καταδικάζει, προσβάλει και απειλεί ένα διευθυντή επειδή εφαρμόζει το νόμο και προασπίζεται το δημόσιο σχολείο.

Καλώ τους συνάδελφους διευθυντές να εφαρμόσουν το μοναδικό θεσμικό τρόπο αντιμετώπισης αυτής της βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς η οποία μας εκθέτει σαν χώρα και υπονομεύει την λειτουργία των σχολείων ο οποίος είναι η εφαρμογή του νόμου ( άρθρο 168 Νόμος 4619/2019 ) .

Καλώ την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της βίαιης αυτής πρακτικής και απαξίωσης του δημόσιου σχολείου το οποίο έχουν αφήσει έρμαιο στην βούληση περιθωριακών ομάδων .

Οφείλουμε όλοι οι λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης, οι κοινωνικοί φορείς και η πολιτεία να προσπαθήσουμε για ένα δημόσιο, δημοκρατικό σχολείο ελεύθερο από παθογένειες δεκαετιών .

Τουτουδάκης Νικόλαος

Διευθυντής 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ